Ar ko aizvietot sāli uzturā?

Esmu dzirdējusi, ka sāls pamatuzturā nemaz nav tik nepieciešams, jo dienas gaitā tāpat uzņemam sāli ar dažādām uzkodām utt. Bet kā bez sāls pagatavot daudz maz baudāmu ēdienu? Kā pagatvot gaļu vai zupu bez sāls? Kuras būtu tās garšvielas, ar ko aizstāt sāli? Cukuru, kā zināms, varam aizvietot ar medu. Bet sāli?

Atteikties no sāls ir grūti, jo mūsu garšas kārpiņas ir pieradušas, bet neiespējamā misija tā nav. Foto: Dienas ēdieni

FOTO: Shutterstock.com

Atteikties no sāls ir grūti, jo mūsu garšas kārpiņas ir pieradušas, bet neiespējamā misija tā nav. Foto: Dienas ēdieni

Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite:

"Jā, tā ir pilnīga taisnība, ka sāli kā tādu no uztura varam izslēgt pilnībā, jo nepieciešamo daudzumu uzņemam ar pārtikas produktiem. Atteikties no sāls ir grūti, jo mūsu garšas kārpiņas ir pieradušas, bet neiespējamā misija tā nav. Iesaku sāls daudzumu iesākumā samazināt un tad pakāpeniski atteikties vispār. Ja pilnīga izslēgšana no uztura notiks uzreiz, tad ēdiens liksies pliekans un bezgaršīgs.

Sāls vietā var lietot dažādas garšvielas. Klāsts ir ļoti plašs – dažādi garšaugi – gan svaigi, gan kaltēti (dilles, baziliks, pētersīļi, kinza, rozmarīns, timiāns, estragons, oregano), karijs, kurkuma, čili, u.c.

Reklāma
Reklāma

Bet darot to pakāpeniski, Jūs iemācīsieties izbaudīt ēdiena īsto garšu. Sāls vietā var lietot dažādas garšvielas. Klāsts ir ļoti plašs – dažādi garšaugi – gan svaigi, gan kaltēti (dilles, baziliks, pētersīļi, kinza, rozmarīns, timiāns, estragons, oregano), karijs, kurkuma, čili, u.c. Ir nopērkami arī dažādi garšvielu maisījumi bez sāls, tos var nopirkt gan specializētajos veikalos, piemēram, Gemoss un Avokado, gan arī parastos lielveikalos. Tikai lielveikalu precei rūpīgi jālasa sastāvs, jo lielai daļai garšvielu maisījumu sāls ir klāt, bet var atrast arī bez sāls."