5 veidi, kā cīnīties ar klepu

Pirms sākt ārstēšanos mājas apstākļos, jābūt pārliecībai, ka pie klepus ir vainojama saaukstēšanās nevis sirds. Gados vecākiem cilvēkiem sirds mazspēja arī var izpausties ar klepu un sāpēm krūtīs, jo plaušās uzkrājas šķidrums.
Klepus sīrupi ir divu veidu – dabīgie un sintētiskie. Dabiskie, salīdzinot ar sintētiskajiem, iedarbojas maigāk, taču uz efektu jāgaida ilgāk.

FOTO: Shutterstock.com

Klepus sīrupi ir divu veidu – dabīgie un sintētiskie. Dabiskie, salīdzinot ar sintētiskajiem, iedarbojas maigāk, taču uz efektu jāgaida ilgāk.

Konsultē Bulduru doktorāta ģimenes ārste Svetlana Mastjaņica.

 

Dzer pietiekami daudz

Pieaugušajiem norma ir pusotrs, divi litri diennaktī. Šķidrums palīdz atklepoties, dod organismam spēku, stiprina vielmaiņu un izvada toksīnus. Der ūdens, pašu lasītas vai aptiekās nopērkamas zāļu tējas, labāk tās, kuru sastāvā ir liepziedi, meža avenes u. c. augi, kam piemīt sviedrējoša iedarbība. 

 

Ja ir klepus, lieto tējas ar krēpu šķīdinošu darbību, piemēram, raudeni, Islandes ķērpi, lielās ceļteku vai salvijas lapas.

 

Ievēro! 

Tēju nedrīkst dzert karstu, tai jābūt siltai vai pat vēsai, lai vēl vairāk netraumētu sakairināto rīkles galu.  


Lieto klepus sīrupu

Tie ir divu veidu – dabiskie un sintētiskie. Dabiskie, salīdzinot ar sintētiskajiem, iedarbojas maigāk, taču uz efektu jāgaida ilgāk.

Dabisko sīrupu gatavošanai izmanto priežu pumpurus, lielās ceļteku lapas, efeju u. c., kas palīdz atkrēpot un stiprina imunitāti. Sīrups pastiprina atkrēpošanos, no tā nav jābaidās, tādam efektam ir jābūt, un tas nozīmē, ka izvēlēts pareizais sīrups un sākusies atveseļošanās.

Sintētiskie sīrupi, protams, iedarbojas ātrāk. Tāpat der zināt, ka sīrupus dala divās grupās: vieni domāti sausam klepum un vairāk nomāc klepošanu, otri – mitram klepum, tie šķidrina krēpas, palīdz tās izvadīt no organisma.

 

Iegaumē! 

Sīrupu nedrīkst lietot tukšā dūšā, tas var sekmēt kuņģa problēmas.
 

Nododies sildošām procedūrām

Der ļoti siltas kāju vanniņas, tikai uzmanies, lai ūdens nav par karstu un neapplaucē kājas; kāju ādai jābūt sārtai. Pēc tam uzvelc vilnas zeķes un liecies gulēt. Tas labi der pret bronhītu.

Var izmantot sinepju plāksterus – tos liek uz krūtīm plaušu rajonā (ievēro instrukcijā norādīto ilgumu!). Šos plāksterus nedrīkst likt sirds apvidū.

Reklāma
Reklāma

 

Kādreiz tik populārās bankas tagad ir kategoriski aizliegtas, jo no tām plaušās var veidoties saaugumi. 

 

Der ēteriskas eļļas ar sildošu iedarbību. Var izmantot arī sintētiskos preparātus, dažādas ziedes, piemēram, terpentīnu, tikai jāuzmanās, lai nav par daudz, jo ādai nepatiks, turklāt ziedi pilnībā var noņemt tikai ar eļļu.

Sildīšanai var izmantot sakarsētu sāls maisiņu, ko liek uz krūtīm (bet ne uz sirds!) virs plāna kokvilnas dvielīša, lai nerastos apdegumi. Uz krūtīm var likt novārītus kartupeļus, ko labāk pirms tam samīcīt vai sablendēt līdz biezenim. Sagatavoto masu ieliek polietilēna maisiņā un ietin plānā kokvilnas dvielī, lai nav tieša kontakta ar ādu.

Ja ir vēlme izmantot termoforu ar karstu ūdeni, tad jānoguļas uz vēdera un termofors jāliek uz muguras, tam apakšā paklājot dvielīti. 

Gan sāls maisiņu, gan kartupeļus, gan termoforu tur aptuveni 20–30 minūtes. Procedūru var atkārtot vairākas reizes dienā. Siltums pastiprina vielmaiņu, lokāli noņem sāpes, taču nešķidrina krēpas.

 

Ja ir arī augsta temperatūra

Ja ir augsta temperatūra, gan bērniem, gan pieaugušajiem palīdz mitrās kompreses – tās liek vietās, kur ir lielie asinsvadi: uz pieres, padusēs, cirkšņos. Tām izmanto komfortablā temperatūrā (kādā tiek mazgātas rokas) samērcētu dvielīti, ko uz minūti pieliek pie ķermeņa, pēc tam var vēlreiz samitrināt un atkārtot.

Slimības laikā, bet jo īpaši, ja ir temperatūra, nevajadzētu ģērbties silti, kā arī nevilkt mugurā no dzīvnieku spalvām vai kažokiem gatavotas drēbes. 

 

Ķermenim ir sava termoregulācija – ja ir temperatūra un slimnieks uzvelk siltas drēbes, viņš temperatūru patur sevī un organisms nespēj ar slimību cīnīties.

 

Siltas drēbes var vilkt mugurā vienīgi tad, kad ir drudzis un kāpj temperatūra, bet, lai to nodzītu, siltās drēbes jāvelk nost.


Stiprini imunitāti

Dzer ingvera tēju ar medu. Lieti der ķiploki, kurus var izmantot dažādos veidos, piemēram, izspiest sulu un piepilināt olīveļļu. Ja nav vēlmes ar tiem ņemties, aptiekās var nopirkt ķiploku kapsulas.

Stiprs dabiskais antibiotiķis ir kurkuma, ko var pievienot, piemēram, siltam pienam. Ļoti noderīga ir ehinācija, arī mežrozītes, žeņšeņs u. c.

Papildus lieto C vitamīnu – vīrusu laikā pieaugušiem tas jālieto līdz 1 gramam diennaktī. Tam labi der aptieku piedāvātie pulveri, tabletes utt. Var lietot arī citronu, bet tajā nav tik liels daudzums C vitamīna, turklāt, ja citronu ēd tukšā dūšā, tas sakairinās kuņģi un pašsajūta būs vēl sliktāka. Tas jālieto pēc ēšanas vai kopā ar tēju un medu.

 

No žurnāla " 100 labi padomi" 

Saistītie raksti