Kāpēc sievietēm tik ļoti garšo saldumi?

Vai esat pamanījuši, ka saldumi pārsvarā garšo dāmām? Nav noslēpums, ka tikai retais vīrietis ir saldumu cienītājs. Ja sievietei piedāvā izvēlēties iecienītāko ēdienu, viņa, visticamāk, dos priekšroku šokolādei, tortes gabaliņam vai augļiem. Bet vīrietis? Viņš uz šķīvja uzliks gaļu, desu vai cīsiņus. Zinātnieki ir pierādījuši, ka bieži vien sievietes organismam saldumi ir nepieciešami. Tas notiek dzimuma hormona estrogēna iedarbības dēļ uz galvas smadzeņu audiem, kā arī cukura līmeņa izmaiņu dēļ asinīs.

 

Kāpēc sievietēm tik ļoti garšo saldumi?

FOTO: Shutterstock.com

Visvairāk saldumi mūsu organismam ir nepieciešami dzimumbrieduma veidošanās periodā, pirms mēnešreizēm un grūtniecības laikā. Tad, ja kādreiz ļoti kārojas, taču it kā nedrīkst, tad varbūt tomēr drīkst? Protams, drīkst! Samērīgās devās saldumi var tikai palīdzēt. Kāds gan labums ir no saldumiem?
 

Paildzina jaunību
Vai esat ievērojuši, ka jo cilvēks kļūst vecāks, jo mazāk ēd saldumus? Ar menopauzes iestāšanos samazinās estrogēna hormonu līmenis, līdz ar to vēlme pēc saldumiem sievietēm samazinās. Večiņas saldummīles ir liels retums. Ir noskaidrots, ka tie cilvēki, kuri neatsakās no saldumiem, lēnāk noveco. Konfektes un kūciņas pastāvīgi papildina antioksidantu krājumus, kuri savukārt cīnās ar kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem. Paši spēcīgākie antioksidantu avoti ir medus, šokolāde, melnās plūmes un rozīnes.


Palīdz pārvarēt kritiskās dienas
Nezin kāpēc, vienmēr kad tuvojas kritiskās dienas mums ļoti gribas apēst kādu šokolādi vai saldus augļus. Šādā veidā organisms signalizē par hormonu līmeņa izmaiņām organismā. Un nevajag šo vēlmi apspiest un censties aizstāt ar lielu daudzumu parastā ēdiena. Rezultātā vienalga nespēsiet noturēties pretī kārdinājumam apēst kādu konfekti, un jūs to apēdīsiet. Tad varbūt labāk ir organismam piedāvāt nedaudz saldumu, nepārslogojot to ar pārmērīgu ēdiena daudzumu? Šokolādes sastāvā esošais magnijs (pietiks ar 50 g šokolādes, lai uzņemtu magnija diennakts devu ), palīdzēs mazināt sāpes vēdera lejasdaļā. Parastais biskvīts šajās dienās paaugstinās serotonīna līmeni. Tas pozitīvi iespaidos jūsu garastāvokli.


Veicina iespēju kļūt par māmiņu
Ja plānojat kļūt par māmiņu, dietologi iesaka palielināt E vitamīna devu. E vitamīns palielina apaugļošanās iespējamību. Šis vitamīns lielā koncentrācijā ir saulespuķu eļļā un halvā. Mūsdienās daudzi cilvēki saulespuķu eļļu izslēdz no savas ēdienkartes, aizvietojot to ar olīveļļu. Nu ko, tad paliek halva. Tā, protams, ir daudz garšīgāka.

Reklāma
Reklāma


Paaugstina IQ
To produktu vidū, kuri labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību, līderi ir saldumi. Pirmajā vietā – karstā šokolāde. Īpaši rūgtā, jo šokolāde ar riekstiem vai piena šokolāde tie ir liekie tauki, kuri traucē koncentrēties, izraisa lēnīgumu un bremzētu reakciju. Tādēļ, ja ir nepieciešams pastiprināt smadzeņu darbības aktivitāti, tad ņemam rūgto šokolādi. Starp citu, tā nomierinās arī jūsu nervu sistēmu. Saldumi ir vienīgā smadzeņu barība, jo smadzeņu šūnas kā barības vielu uzņem tikai glikozi (diennaktī ir nepieciešami 30 g glikozes).


Palīdz cīņā ar stresu un sliktu garastāvokli
Saldumi sniedz enerģiju, kura ir tik ļoti nepieciešama, kad dzīvē kaut kas noiet greizi. Cukurs 99,9% ir ogļhidrāti, tātad ideāls enerģijas avors. Šie ogļhidrāti ir "ātrā degviela". Tie praktiski momentāli tiek utilizēti. Šādi enerģijas nesēji ir šokolāde, medus un kaltēti augļi. Apēdod šos produktus, jūs sajutīsiet mundrumu. Bieži vien mūsu garastāvoklis ir atkarīgs no enerģijas daudzuma mūsu organismā. Stresa situācijās papildiniet savas enerģijas rezerves, tas jums palīdzēs vieglāk pārvarēt grūtos brīžus.