Vitamīni, kas nepieciešami grūtniecei

Sabalansēts uzturs un pietiekošs uzņemto vitamīnu un minerālvielu daudzums, nodrošina to, lai vesela būtu gan māmiņa, gan gaidāmais mazulis. Par to, kādi vitamīni jāuzņem grūtniecības laikā un daudz ko citu, lasi žurnālā "Mammām un Tētiem".

Grūtniecības laikā īpaši pieaug vajadzība pēc folskābes, dzelzs un joda.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā īpaši pieaug vajadzība pēc folskābes, dzelzs un joda.

Grūtniecības laikā pieaug vajadzība pēc folskābes, dzelzs un joda. Ja pirms grūtniecības iestāšanās un tās laikā nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgu uzturu vai sievietei ir īpašas uztura vajadzības (piemēram, hroniskas slimības, no uztura izslēgta kāda pārtikas produktu grupa, hroniska vitamīnu vai minerālvielu nepietiekamība), ir jākonsultējas ar ārstu par konkrētu uztura bagātinātāju izmantošanas nepieciešamību. Grūtniecības laikā jebkāda veida medikamentus un uztura bagātinātājus var lietot tikai stingrā ārsta uzraudzībā. 

Folskābe

Vajadzība pēc tās pieaug uzreiz pēc grūtniecības iestāšanās. Folskābei ir būtiska nozīme audu augšanā un to pareizas darbības nodrošināšanā, un pietiekams tās daudzums mazina risku zīdainim iegūt nervu caurulītes attīstības defektus. Folskābes deficīts rodas, ja uzturā lieto maz svaigu dārzeņu, augļu un ogu. Tāpēc uzturā jāizmanto pārtikas produkti, kas satur daudz folātu, – zaļie lapu dārzeņi, brokoļi, spināti, Briseles kāposti, kacenkāposti, pākšaugi (lēcas, zirņi, pupas), bietes, apelsīni, tomāti, pilngraudu produkti.

 

Folskābes deficīts rodas, ja uzturā lieto maz svaigu dārzeņu, augļu un ogu.

 

D vitamīns

Ir nepieciešams kalcija vielmaiņai, stabilai nervu sistēmai, imūnsistēmai, kā arī bērna kaulu un zobu attīstībai. Labs šā vitamīna avots ir treknās zivis, olas dzeltenums, piena produkti, baravikas, šitake sēnes. Tomēr galvenokārt D vitamīns veidojas ādā dabīgas saules starojuma ietekmē. Latvijas iedzīvotājiem no aprīļa līdz septembrim ir pietiekami saulē uzturēties 5–15 minūtes dienā divas līdz trīs reizes nedēļā ar atsegtu seju un rokām. Pretiedeguma krēms ir jālieto atkarībā no ādas tipa, ultravioletā starojuma indeksa un citiem drošas sauļošanās ieteikumiem.

Dzelzs

Dzelzs nepieciešamība grūtniecības laikā pieaug, jo palielinās asiņu tilpums, kā arī pieaug dzelzs vajadzība bērnam, placentai. Tādēļ, lai uzņemtu dzelzi pietiekamā apjomā, uzturā ieteicams regulāri, mērenos daudzumos iekļaut gaļu (piemēram, liesu liellopa gaļu, vistas gaļu), kā arī zivis, zirņus, pupas, ķirbju sēklas, pistāciju riekstus u. c. Dzelzs uzsūkšanos veicina C vitamīns. Tāpēc pārtikas produktus, kas bagāti ar dzelzi, lieto kopā ar tādu pārtiku, kas satur C vitamīnu (piemēram, tādi svaigi dārzeņi un augļi kā paprika, kivi, upenes, pētersīļi, citroni). Turpretī dzelzs uzsūkšanos kavē zaļā un melnā tēja, kafija, pilngraudu produktos esošie fitīna savienojumi, kalcijs piena produktos, tāpēc tos nevajadzētu lietot kopā ar dzelzi saturošiem pārtikas produktiem. 

 

Dzelzs uzsūkšanos veicina C vitamīns. Tāpēc pārtikas produktus, kas bagāti ar dzelzi, lieto kopā ar tādu pārtiku, kas satur C vitamīnu.

Reklāma
Reklāma


Kalcijs

Kalcijs ir nozīmīga minerālviela ne tikai stipru zobu un kaulu veidošanās procesā, bet arī muskuļu darbībā un asins recēšanā. Galvenie kalcija avoti uzturā ir piens un piena produkti, piemēram, kefīrs, bezpiedevu jogurts, paniņas, biezpiens, siers, rjaženka. Tāpat kalcijs ir sastopams mazās zivīs (uzturā var lietot kopā ar asakām, piemēram, brētliņas, reņģes), mandelēs, pākšaugos, brokoļos, ķirbju sēklās u. c. Kalcija uzsūkšanos kavē kofeīns, tāpēc jāizvairās to saturošus pārtikas produktus lietot kopā ar kalciju saturošiem pārtikas produktiem. 
Grūtniecības laikā īpaša uzmanība ir jāpievērš uzņemtajam joda daudzumam, jo tam ir nozīme bērna garīgajā un fiziskajā attīstībā. Joda avoti ir jūras zivis, jodētais sāls, piena produkti un olas. Nav ieteicams uzturā izmantot jūras zāles, aļģes vai to preparātus, jo šādi var uzņemt pārāk lielu joda daudzumu.

 

Kalcija uzsūkšanos kavē kofeīns, tāpēc jāizvairās to saturošus pārtikas produktus lietot kopā ar kalciju saturošiem pārtikas produktiem. 

 

Esi piesardzīga!

Uzmanies, lai nepārdozētu A vitamīnu. Tas ir nepieciešams katra organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai, bet grūtniecības laikā pārāk lielas vitamīna devas ir kaitīgas augļa normālai attīstībai, jo var radīt iedzimtas attīstības anomālijas vai centrālās nervu sistēmas disfunkciju. Tāpēc nav ieteicams uzturā iekļaut aknas un aknu produktus, kas ir A vitamīna avots. Savukārt augu valsts produkti, kas dabīgi satur karotīnu jeb A vitamīna provitamīnu (piemēram, burkāni, ķirbji, aprikozes, plūmes), neietekmē augļa attīstību, tāpēc tos uzturā lietot ir droši. Tāpat A vitamīnu var pārdozēt, lietojot medikamentus vai uztura bagātinātājus, kas satur šo vitamīnu.

 

 

Vecāku organizācija “Mammām un Tētiem” izdod žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

   

 Atvērt lasīšanai online