Pesticīdu krātuves! Kuri veikalos nopērkamie augļi un dārzeņi satur visvairāk lauksaimnieciskās indes

Kuri veikalos nopērkamie augļi un dārzeņi satur visvairāk pesticīdu, kampaņas "Mazais nav lielais" ietavaros interesējas vecāki. 

FOTO: Shutterstock.com

Ar ūdeni un pat ziepēm nomazgāts importētais dārzenis ir lietojams uzturā daudz drošāk nekā uzreiz no veikala plaukta.

Veselīgie dārzeņi un augļi var izrādīties teju kaitnieciski, ja iepriekš bagātīgi apstrādāti ar lauksaimniecības indēm – pesticīdiem.
 

Jo tālāk produktam ir bijis jāceļo - jo vairāk tajā ir kaitīgo vielu.


Vides aizsardzībai  un veselīgas pārtikas izvēlei izveidotajā portālā http://www.ewg.org apkopotas tās dabas veltes, kas iekļūst piesārņotāko produktu topā*. 

  • Zemenes
  • Āboli
  • Nektarīni
  • Persiki
  • Selerija
  • Vīnogas
  • Ķirši
  • Spināti
  • Tomāti
  • Saldie pipari
  • Mazie tomātiņi
  • Gurķi
  • Asie pipari
  • Lapu salāti


Produktu analīzi veica ASV Pārtikas un zāļu pārvalde un iegūtie dati pārsvarā attiecas uz importēto pārtiku, kas globalizācijas laikmetā tiek vesta no vienas valsts uz citu. Tāpēc uzturzinātnieki aicina ēst vairāk sezonālus un uz vietas audzētus svaigu augļu un dārzeņu. Jo tālāk produktam ir bijis jāceļo - jo vairāk tajā ir kaitīgo vielu.

Lai mazinātu kaitīgo vielu apēšanas riskus, importētos produktus ne tikai rūpīgi jāmazgā, bet iespēju robežās jāatbrīvojas arī no miziņas, kas kalpo kā barjera starp ēdamo produkta daļu un vielu, ar ko auglis apsmidzināts.  
 

 

Reklāma
Reklāma