10 savādāki padomi, kā atkal iekļūt M izmēra drēbēs

Diētas noslēpumi, ko neatradīsiet nevienā diētas grāmatā un kas palīdzēs sasniegt ideālo svaru. 

FOTO: Shutterstock.com

 

Nav brīnums, ka, ievērojot jau nez kuru diētu, mums neizdodas un neizdodas gūt panākumus. Vienu gadu mums liek ēst ogļhidrātus, nākamajā gadā tie ir izgājuši no modes un visi pārgājuši uz taukiem un proteīniem. Bēdīgākais, ko var teikt, – visas šīs modes diētas ir nolemtas neveiksmei. Pirmkārt, tās piedāvā nesistemātisku risinājumu, otrkārt, ignorē būtiskākos svara kontroles aspektus. 

Te būs 10 padomi, kas palīdzēs iekļūt atpakaļ M izmēra drēbēs. Sekojiet norādījumiem, un jūs redzēsiet, kā kilogrami kusīs bez jebkādām soda sankcijām un mokošas badošanās, raksta žurmāls "Ko ārsti tev nestāsta".

 

1. Noskaidrojiet, vai esat ogļhidrātu vai proteīnu tips 

Cilvēkiem ir atšķirīgs šūnu oksidācijas ātrums. Citiem vārdiem, katra cilvēka organisms citā tempā pārveido uzņemto pārtiku enerģijā. Uzturs var pilnīgi atšķirīgi ietekmēt organismu – cilvēks var būt dedzinātājs vai barības vielu glabātājs, un tas ir atkarīgs no tā, kuram vielmaiņas tipam viņš pieder. Tas, kas vienam ir veselīgi un labi, otram var būt teju inde. Piemēram, proteīnu tipa cilvēki ogļhidrātus pārstrādā ātri, tāpēc viņiem jāuzņem vairāk olbaltumvielu un taukvielu. Savukārt ogļhidrātu grupas cilvēki nespēj efektīvi pārveidot lielā daudzumā uzņemtus taukus un proteīnu, tāpēc viņiem jāēd proporcionāli vairāk ogļhidrātu. 

 

2. Izpētiet, vai jums ir kāda alerģija vai pārtikas produktu nepanesība 

Liekā svara cēlonis var būt arī alerģijas un pārtikas produktu nepanesība. Pirmkārt, aizdomas jāvērš uz visiem produktiem, kurus jums kārojas visvairāk un ko jūs arī visvairāk ēdat. Īpaši tas attiecas uz tā saukto lielo astoņnieku: kviešiem, piena produktiem, kukurūzu, soju, cukuru, nakteņu dzimtas dārzeņiem (kartupeļiem, tomātiem un baklažāniem), raugu un olām. Cik vien iespējams, dažādojiet savu ēdienkarti, jo nepanesība var rasties arī tad, ja nemitīgi lietojat vienus un tos pašus produktus. 

 

3. Atturieties no rūpnieciski ražotas pārtikas 

Izvairieties no jebkā, kas ir iepakots, rafinēts, satur nitrātus un nav tīrā veidā atrodams dabā. Tā saglabāsiet veselīgu insulīna līmeni, kas regulē glikozes daudzumu asins šūnās un palīdz glikozei iekļūt citu orgānu šūnās. Tur šie cukuri tiek izmantoti kā degviela vai noglabāti rezervēs vēlākai izmantošanai. Cilvēki, kuriem ir augsts insulīna līmenis vai insulīna rezistence, ir daudz grūtāk zaudēt svaru nekā tiem, kuriem tas ir normas robežās. 

 

4. Ēdiet svaigus bioloģiskus produktus un negatavojiet ēdienu no pusfabrikātiem vai iepriekš sagatavotiem produktiem 

Lai gan govis, aitas un vistas ir radītas, lai ēstu zāli, lielākā daļa šo dzīvnieku tiek baroti ar lētiem kviešu vai kukurūzas graudiem, kas savukārt var ietekmēt jūsu svaru. Būtisks ir arī neaizvietojamo nepiesātināto taukskābju Omega 3 un Omega 6 daudzums. Bioloģiskajās saimniecībās audzētu vistu olās šo taukskābju proporcija ir līdz 1:4, bet komerciāli ražotās vistu olās tā var būt līdz pat 1:30. 

 

5. Ēdiet iespējami mazāk konservu 

Reklāma
Reklāma

Jaunākie pētījumi aptaukošanos saista ar vairāku ķīmisko vielu klātbūtni pārtikā un ūdenī, piemēram, bisfenolu A (BPA) un ftalātiem. BPA lieto plastmasas virtuves piederumu, pārtikas iepakojuma, piemēram, termokārbu, un metāla konservu kārbu izolācijai, savukārt ftalāti ir mīkstinātāji, kurus izmanto it visur, sākot ar lubrikantiem līdz pat bērnu rotaļlietām. Augošs vidukļa apkārtmērs un augsts ķermeņa masas indekss tiek saistīts tieši ar ftalātiem. 

 

6. Izvairieties no mākslīgajiem saldinātājiem un cukura aizvietotājiem, piemēram, aspartāma 

Mākslīgie saldinātāji kaitē organisma dabiskajai pašregulācijas sistēmai. Tie sagrauj organisma spējas novērtēt ēdiena kaloriju daudzumu, tādējādi neļaujot noteikt, kad ēsts jau pietiekami daudz. Citiem vārdiem, domājot, ka ēdienā ar mākslīgajiem saldinātājiem nav kaloriju, jūs tiekat apmuļķoti un pārēdaties. 

 

7. Izvairieties no pārtikas piedevām un tā saucamajiem diētiskajiem produktiem 

Varat aptvert? Gada laikā jūs apēdat tik daudz pārtikas piedevu, cik sverat. Tās ir dažādas krāsvielas, aromatizētāji, konservanti un emulgatori, kas tiek pievienoti rūpnieciski ražotiem produktiem. Arī šīs vielas apmāna organisma kontroles mehānismus, kas regulē sāta sajūtu un tādēļ, ļoti iespējams, izraisa svara pieaugumu. 

 

8. Lietojiet preparātus, kas regulē tauku pārstrādi 

Lai stabilizētu cukura līmeni asinīs, varat ņemt talkā labu multivitamīnu un minerālvielu kompleksu ar pietiekamu B vitamīna, cinka, magnija un mangāna daudzumu. Vērtīgs ir arī kā arī hroms, koenzīms Q10, alfa liposkābe, zaļās tējas ekstrakts un aminoskābes. 

 

9. Sakārtojiet savu zarnu traktu 

Nekāda diēta nedarbosies, ja jūsu organisms nespēs pietiekami efektīvi absorbēt visas nepieciešamās barības vielas. Tāpēc ieteicams pārbaudīt skābes līmeni kuņģī un zarnu trakta caurlaidību. Šādus izmeklējumus var veikt ikvienā medicīnas iestādē, kur strādā kvalificēti gastroenterologi. 

 

10.  Izvēlieties uzturu ar zemu ogļhidrātu daudzumu 

Vienkāršākas svara zaudēšanas veids ir izslēgt no uztura jebkādus rafinētos cukurus, baltos produktus (maizi, rīsus un miltus, izņemot makaronus) un visus pārējos produktus, kuru glikēmiskais indekss pārsniedz 35. Kad nepieciešamais svars ir sasniegts, var lietot produktus, kuru glikēmiskais indekss ir 50 un mazāk. Pilnu glikēmisko indeksu sarakstu dažādiem produktiem varat atrast www.montignac.com. 

 

Avots: žurnāls "Ko ārsti tev nestāsta"