Nesabojā atvaļinājumu! Domā par pārtikas kvalitāti

Vasarā skolas brīvdienu un atvaļinājumu laikā vairāk tiek domāts par to, kā un kur pavadīt savu brīvo laiku, nevis par pārtikas kvalitāti, pareizu tās glabāšanu un higiēnas noteikumu ievērošanu. Turklāt karstā laikā jebkuri pārtikas produkti bojājas ātrāk, veicinot gremošanas traucējumus vai pat saindēšanos. Lai tas nenotiktu, "Ģimenes aptieku" speciāliste Gaļina Spriņģe sniedz vairākus viegli ievērojamus padomus.

Svarīgi ievērot arī galvenās higiēnas normas, piemēram, pirms ēšanas mazgāt rokas, lietot tīrus traukus un kārtīgi nomazgāt augļus, ogas un pat olu čaumalas, jo uz to virsmas var būt visdažādākās baktērijas. Foto: Māra Pētersone.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svarīgi ievērot arī galvenās higiēnas normas, piemēram, pirms ēšanas mazgāt rokas, lietot tīrus traukus un kārtīgi nomazgāt augļus, ogas un pat olu čaumalas, jo uz to virsmas var būt visdažādākās baktērijas. Foto: Māra Pētersone.

Arī vasarā domā par veselīgu uzturu!

Vasarā daudz biežāk ēdam tādus smagus ēdienus kā šašliks, ātrās uzkodas (čipsus, cepumus u.c.) un dzeram gāzētus dzērienus, kas var radīt gremošanas problēmas. Pārtikas produkti karstā laikā arī ātrāk bojājas, jo īpaši, ja netiek uzglabāti vēsās telpās vai ledusskapī. G.Spriņģe atgādina, ka visbiežāk gremošanas traucējumi izpaužas kā nepilnvērtīga barības pārstrāde, bet to simptomi ir sāpes un dedzināšanas sajūta kuņģa apvidū, smaguma sajūta kuņģī, pastiprināta gāzu veidošanās un vēdera uzpūšanās, slikta dūša, skābas atraugas.
Gremošanas traktā ir gan organismam "draudzīgas", gan nevēlamas baktērijas, kas veido zarnu mikrofloru. Labvēlīgās baktērijas rūpējas par barības sagremošanu un organisma aizsardzību, bet, ja savairojas nevēlamās baktērijas, zarnās notiek pūšanas procesi, un barība netiek pilnvērtīgi sagremota. Ir ļoti svarīgi uzturēt savu zarnu mikrofloru līdzsvarā, jo no tās atkarīga cilvēka spēja pretoties dažādām slimībām. G.Spriņģe stāsta, ka tagad aptiekās ir daudz medikamentu un uztura bagātinātāju, kas atjauno un stabilizē zarnu mikrofloru, paaugstina organisma imunitāti un aizsargspējas, kā arī uzlabo uzturvielu uzsūkšanos.

Pirms lietošanas produkti ir termiski jāapstrādā – vislabāk tos pagatavot, vārot un cepot vai vasaras sezonai raksturīgi grilējot.

Ievēro derīguma termiņu!
Uzmanīgi iepazīties ar pārtikas produktu derīguma termiņiem, jo karstajā laikā pat vissvaigākie produkti var sabojāties ceļā no veikala līdz mājām. Īpaša uzmanīgiem jābūt, iegādājoties svaigus augļus un ogas, jēlus produktus (zivis, gaļu, olas), piena produktus un gaļas izstrādājumus (desas, cīsiņus), saldumus un konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir putukrējums un biezpiens.

 

Mazgā rokas!
Svarīgi ievērot arī galvenās higiēnas normas, piemēram, pirms ēšanas mazgāt rokas, lietot tīrus traukus un kārtīgi nomazgāt augļus, ogas un pat olu čaumalas, jo uz to virsmas var būt visdažādākās baktērijas. Lai varētu bez bažām doties atpūsties pie dabas, kur ne vienmēr pa rokai ir ūdens un ziepes, aptiekās iespējams iegādāties plašu dezinficējošo līdzekļu klāstu, piemēram, dezinficējošas salvetes un gēlus. Taču līdzi ņemamos produktus gan nepieciešams nomazgāt un pagatavot pirms došanās ārpus telpām, kā arī vēlams tos pārnēsāt tīros un slēgtos traukos. Atpūšoties pie dabas, īpaši jāuzmana, lai produkti atrastos noslēgtos traukos un lai tiem klāt netiktu kukaiņi vai dzīvnieki, kuri var pārnēsāt dažādus mikrobus. Tāpat jāseko līdzi bērnu aktivitātēm, jo, peldoties un rušinoties smiltīs, uz ķermeņa paliek tādi mikroorganismi kā stafilokoki un dažādas sēnītes. Turklāt daži mikroorganismi ilgāk izdzīvo mitrās smiltīs, tādēļ, lai kaitīgās baktērijas nenokļūtu mutē, pirms ēšanas obligāti jāmazgā rokas.

Atpūšoties pie dabas, īpaši jāuzmana, lai produkti atrastos noslēgtos traukos un lai tiem klāt netiktu kukaiņi vai dzīvnieki, kuri var pārnēsāt dažādus mikrobus.

Ja iespējams, produktus termiski apstrādā!
Pirms lietošanas produkti ir termiski jāapstrādā – vislabāk tos pagatavot, vārot un cepot vai vasaras sezonai raksturīgi grilējot. Mikroorganismi vislabāk vairojas temperatūras diapazonā no +4 līdz +63 grādiem pēc Celsija, taču visvairāk tiem „patīk” +37 grādi. Tāpēc produkti jāgatavo ļoti augstā temperatūrā – vismaz +72 grādos. Tad arī atlikušie mikroorganismi tiks iznīcināti.

 

Rūpējies par vēdera mikrofloru!
Lai novērstu gremošanas traucējumu simptomus un atjaunotu veselīgu zarnu mikrofloru, G.Spriņģe iesaka lietot tīru ūdeni, negāzētu minerālūdeni vai nesaldinātas melnās, kumelīšu un piparmētru tējas, pienskābju un biolakto produktus, kefīru. Pret kuņģa dedzināšanu var lietot preparātus, kas neitralizē sālsskābi, savukārt pret vēdera uzpūšanos var palīdzēt ārstniecības līdzekļi, kas mazina spazmas un gāzu veidošanos. Caurejas laikā tiek izjaukta zarnu mikroflora, tāpēc obligāti jālieto baktēriju preparāti. Bet, ja caureja ir stipra, tiek zaudēts daudz šķidruma, tādēļ, lai nepieļautu organisma atūdeņošanos, ir noteikti jādzer vairāk par diviem litriem šķidruma dienā. Diemžēl ne vienmēr iespējams izsekot lietotās pārtikas kvalitātei vai pagatavošanas nosacījumiem, tādēļ var notikt saindēšanās. Katra cilvēka organisms reaģē citādāk, bet pamatā saindēšanās simptomi ir vemšana, slikta dūša, spazmatiskas vēdersāpes, apetītes zudums, pastiprināta siekalošanās un svīšana, caureja, vispārējs organisma nespēks, galvassāpes, reibonis, pazemināta ķermeņa temperatūra. Smagos gadījumos novērojama arī pulsa paātrināšanās vai palēnināšanās, elpošanas un sirdsdarbības traucējumi. Šie simptomi var parādīties gan uzreiz pēc saindēšanās, gan dažas stundas vēlāk, gan nākamajā dienā, bet to ilgums ir atkarīgs no saindēšanās pakāpes.
Galvenais ārstēšanas princips ir pēc iespējas ātrāk izvadīt saindēšanās izraisītāju no cilvēka organisma. Jālieto daudz šķidruma – ūdens vai zāļu tējas, taču smagu saindēšanās gadījumos obligāti jāvēršas pēc mediķu palīdzības.
Ārstēšanas laikā un neilgi pēc tās speciāliste iesaka lietot vieglu pārtiku (biezputras, kefīru), kā arī dzert daudz šķidruma - negāzētu ūdeni vai ārstniecības augu tējas.

 

Reklāma
Reklāma

Raksta publicēšanu atbalsta Linex®

Linex® cietās kapsulas N16 satur vismaz 12 miljonus trīs dažādas dzīvotspējīgas pienskābās baktērijas (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis, Enterococcus faecium).
Linex® lieto kā profilaktisku vai palīglīdzekli disbakteriozes (caurejas, vēdera uzpūšanās, aizcietējums, slikta dūša, vemšana)
un citu gremošanas traucējumu gadījumos,
kad to iemesls ir gremošanas trakta vīrusu un baktēriju infekcijas zīdaiņiem, bērniem un pusaudžiem (piemēram, rotavīrusu infekcija, ceļotāju caureja).
Zāļu ražošanas procesā baktērijas iziet liofilizācijas procesu, kas nodrošina Linex® sastāva esošo baktēriju dzīvotspēju un darbību kuņģa vidē.
Linex® sastāvā esošās pienskābās baktērijas ir rezistentas pret antibiotikām un ķīmijterapeitiskiem līdzekļiem, tādēļ tās var lietot antibiotiku terapijas laikā gremošanas trakta mikrofloras atjaunošanai (jāievēro vismaz trīs stundu starplaiks).

 

Bezrecepšu zāles. Pirms lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju! Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

 


ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI.