Receptes veselīgam ēdienam pavasarī!

Nesen kāda mammam.lv/tetiem.lv lasītāja vēlējas noskaidrot, no kā pavasarī iespējams pagatavot ne tikai veselīgus un vērtīgus, bet arī garšīgus salātus. Veselīga uztura speciālists un eko produktu veikaliņa IDille līdzīpašnieks Gaitis Burba mums pastāstīja par veselīgajiem un vitamīniem bagātajiem produktiem, kas pavasarī pieejami pagrabā, saldētavā vai lielveikalā. Viņā arī ieteica, kādus produktus vajadzētu lietot šajā laikā. 

mammam.lv/tetiem.lv foto

FOTO: Shutterstock.com

mammam.lv/tetiem.lv foto

Vitamīnus var atrast visdažādākajos produktos, piemēram, no pērnā gada saglabātajos sakņaugos — kartupeļos, burkānos, bietēs, un kāpostos. Ļoti veselīgi ir arī svaigi rāceņi, rutki un kāļi. Visus iepriekš minētos dārzeņus var izmantot dažādu interesantu salātu pagatavošanai. Salātus gatavojot, var izmantot arī veselīgās linsēklu un kaņepju eļļas, kas pieejamas Latvijā. Salātos izmantojamie garšaugi ir puravi, sīpoli un selerijas. Kā visveselīgākais produkts, kas saglabājies no iepriekšējā gada, tiek minēts ķiploks, kas ir ļoti veselīgs un vērtīgs gan svaigs, gan termiski apstrādātā veidā. Ikdienā ērti lietojams būs svaigu zaļumu un ķiploku sviests, ko varēsiet smērēt uz maizītes.  Nevajadzētu aizmirst arī par ķirbjiem.

 

Nenovērtētais topinamnbūrs

Latvijā mazāk populārs, bet ne mazāk veselīgs dārzenis ir topinambūrs, kas tiek saukts arī par saldo vai ķīniešu kartupeli vai zemes bumbieri. Šim kraukšķīgajam dārzenim ir viegli saldena garša, kas nedaudz atgādina ziedkāpostus, sparģeļus, riekstus. Ārsti iesaka lietot pārtikā topinambūru kā efektīvu līdzekli pret aptaukošanos, aterosklerozi, artrītu, nierakmeņiem, mazasinību, kā arī piena sekrēcijas veicināšanai barojošām mātēm. Tas palīdz arī pret nogurumu pie palielinātas fiziskās un garīgās slodzes. Gaitis Burba iesaka topinambūru lietot svaigā veidā. Piemēram, sarīvējiet topinambūru, pievienojiet rīvētus burkānus un ķirbju vai saulespuķu sēkliņas, un iegūsiet veselīgus un garšīgus salātiņus. 

 

Loki un dažādi dīgsti

Pavasarī no sīpoliem paši sāk augt loki, ja ieliksiet dažus sīpolus ūdenī vai trauciņā ar zemi, tad uz savas palodzes varēsiet izaudzēt tik daudz loku, ka katru dienu varēsiet tos ēst svaigus, tikko grieztus. Lokus var izmantot visdažādākajos veidos — uz maizītes, pie zupas vai siltā ēdiena, kā arī salātos. 

 

Diedzējumos ir milzīgs daudzums vitamīnu, minerālvielu un aktīvo enzīmu. Lietojot tos pat mazos daudzumos, diedzējumi lieliski bagātina mūsu ēdienkarti

 

Reklāma
Reklāma

Februāris, marts un aprīlis ir tie mēneši, kad tiek diedzētas sēklas un kreses. Diedzētas tiek ķīnas pupiņu, lēcu, kviešu, lucernas, redīsu un citas sēklas. Diedzējumos ir milzīgs daudzums vitamīnu, minerālvielu un aktīvo enzīmu. Lietojot tos pat mazos daudzumos, diedzējumi lieliski bagātina mūsu ēdienkarti, un tie garšos lieliski gan ar biezpieniņu uz maizītes, gan salātos, kā arī pieliekot šķipsniņu klāt jebkuram citam ēdienam. 
 

 

Ogas

Vērtīgākas kā no ārzemēm ievestās svaigās ogas, ir sasaldētas Latvijā lasītās dzērvenes, mellenes, jāņogas, upenes un avenes. Saldētās ogas gandrīz pilnībā saglabā visas vērtīgās vielas un vitamīnus. Atkausētas tās var ēst gan svaigā veidā, gan izmantot ēdienu dekorēšanai, gan taisīt gardus ogu kokteiļus. Kā desertu variet pagatavot lielisku rupjmaizes kārtojumu ar dzērvenēm. 
 

 

Pastāv dažādi dārzeņu pagatavošanas veidi. Gaitis Burba sarindo gatavošanas veidus pēc to veselīguma, kā pirmo pagatavošanas veidu minot blanšētus dārzeņus. Blanšēt nozīmē ar verdošu ūdeni vai tvaiku applaucēt dārzeņus. Nākošais veselīgākais pagatavošanas veids ir tvaicēšana, vārīšana, cepšana krāsnī, tam seko sālīšana un apcepšana.

 

Gaitis Burba iesaka ēst svaigus dārzeņus, augļus un ogas, taisīt dažādus svaigos salātus, kokteiļus un spiest svaigās sulas. Neaizmirstiet rūpēties par to, lai uzturs būtu bagātīgs un daudzveidīgs un nebaidieties ļaut vaļu fantāzijai virtuvē!

Saistītie raksti