Tavām aknām nepatīk pārēšanās!

Pārmērīga un neadekvāta uztura uzņemšana ir pārslodze ne tikai kuņģim, zarnām, aizkuņģa dziedzerim, kuru funkcijās ietilpst apēsto produktu transportēšana, sašķelšana, un nogādāšana asinīs, bet arī aknām, kas tālāk visu, organismā nonākušo, pārveido tieši cilvēka organismam vajadzīgā „formātā”. Vairāk stāsta diētas ārsts Andis Brēmanis.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

No vielmaiņas procesos iegūtajām izejvielām aknās tiek sintezēti gan tauki, gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas. Piemēram, visi ogļhidrāti (ciete no graudaugiem un kartupeļiem, laktoze no piena produktiem, saharoze no augļiem un dārzeņiem) gremošanas traktā fermentu darbības rezultātā tiek sadalīti līdz monosaharīdiem, bet aknās dažādie monosarīdi – fruktoze, galaktoze tiek pārveidoti organismam derīgā formā – glikozē, kas tālāk tiek piegādāta visām organisma šūnām.

 

Aknās arī tiek sintezēts un uzkrāts glikogēns. Tas ir glikozes molekulu polimērs, kas enerģijas krīzes apstākļos atkal tiek sašķelts glikozē. Tādējādi tiek nodrošināts normāls glikozes līmenis asinīs gan pēc ēšanas, gan ēdienreižu starplaikos. Tik pat sarežģīti un kompleksi procesi aknās norisinās arī tauku un olbaltumvielu pārstrādē.

FOTO: Akna ar cirozi.

 

Aknas ir arī vitamīnu aktīvo formu veidošanās un uzkrāšanās vieta, kā arī minerālvielu un mikroelementu krātuve. Bez tam aknu uzdevums ir padarīt nekaitīgas, ar pārtiku uzņemtās un organisma vielmaiņas procesos radušās, bīstamās vielas. Aknas producē žulti (diennaktī 800-1000 ml). Arī šis ir sarežģīts process, kura rezultātā no aknām un tālāk caur zarnu traktu no organisma tiek izvadītas nevajadzīgas vielas. Bez tam žultij ir svarīga loma gremošanas procesos, tā emulģē ar uzturu uzņemtos taukus un padara tos pieejamus gremošanas trakta fermentiem, veicina taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos.

Kas nepatīk aknām?
•  Retas, bet apjomīgas maltītes.
•  Trekns uzturs, kūpinājumi, pārlieku sāļi un asi ēdieni.
•  Taukos gatavoti t.i. cepti ēdieni ar brūngani zeltainu garoziņu.
•  Rafinētiem produktiem pārbagāts uzturs.
•  Produkti, kas satur ķīmiskas vielas.
•  Alkohols, īpaši, ja uzņemts lielās devās.
•  Daudzi medikamenti.
•  Mazkustīgs dzīvesveids.
•  Kombinācija – alkohols ar medikamentiem.
Ilgstošu nelabvēlīgu faktoru ietekmē aknu šūnās pastiprināti uzkrājas tauki, kas var aizņemt pat līdz 50% no aknu šūnu apjoma un ievērojami apgrūtināt aknu šūnu funkcijas. Šādu stāvokli sauc par taukaino hepatozi. Mazinoties nelabvēlīgo faktoru ietekmei, aknas ir spējīgas normalizēt stāvokli, bet ja aknu audu vietā sāk veidoties saistaudi, tad process ir neatgriezenisks un rezultāts ir aknu ciroze.

Reklāma
Reklāma


Kas patīk aknām?
•  Biežas, bet ne pārāk apjomīgas maltītes (4-6 reizes dienā).
•  Maigi ēdiena gatavošanas paņēmieni – vārīts, sautēts, tvaicēts, folijā gatavots.
•  Pilnvērtīgas olbaltumvielas (piena produkti, olas, gaļa, zivis).
•  Nekarsēti tauki, īpaši, polinepiesātinātās taukskābes saturoši.
•  Vitamīni, minerālvielas, mikroelementi.
•  Pilngraudu produkti.
•  Balastvielām bagāts uzturs.
•  Šķidrums, īpaši, ūdens.
•  Uztura bagātinātāji, kas satur vitamīnus, minerālvielas, fosfolipīdus, polinepiesātinātās taukskābes.
Katrā ziņā atseviškus pāridarījumus aknas mums piedos, bet ja "grēka darbi" tiks darīti regulāri un lielos apjomos, tad arī šī orgāna izturībai un pacietībai var pienākt gals. Un tas var izrādīties diezgan nepatīkami, pašam grēkotājam.

Tādēļ gan ikdienā, gan svētku svinēšanā centīsimies ievērot mērenību, ko puslīdz veselam cilvēkam nav vajadzības aizstāt ar pilnīgu atturību!

 

ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI!