Ko darīt, ja nomoka caureja? Iesaka speciāliste

Akūta caureja visai bieži ir sliktas pašsajūtas iemesls. Piecus risinājumus, kā rīkoties, ja nomoka vēdera problēmas, iesaka ģimenes ārste Iveta Feldmane.
Caurejas gadījumā vēlams ievērot diētu un uz laiku izvairīties no dārzeņu un svaiga piena produktu lietošanas.

FOTO: Shutterstock.com

Caurejas gadījumā vēlams ievērot diētu un uz laiku izvairīties no dārzeņu un svaiga piena produktu lietošanas.

Akūtu caureju diagnosticē, ja vēders iziet vairāk nekā trīs reizes diennaktī, par šķidru un par daudz. 

Caurejai var pievienoties arī slikta dūša, vemšana un spazmatiskas sāpes vēderā. 

Akūtu caureju visbiežāk izraisa vīrusi, smagākos gadījumos – baktērijas, retāk – parazīti. Ar caureju lielākoties var tikt galā mājas apstākļos.

 

1. Atgūsti sāļu un šķidruma līdzsvaru!

Akūtas caurejas laikā cilvēks zaudē daudz šķidruma un sāļu, kas var izraisīt organisma atūdeņošanos. Tāpēc ir svarīgi dzert pietiekami daudz šķidruma – ne mazāk kā 2 litrus diennaktī. Ātrākai sāļu līdzsvara atgūšanai ieteicams lietot aptiekā nopērkamo “Rehydron” pulveri, ko atšķaida ar 1 litru ūdens un izdzer dienas laikā. 

Kālija zuduma novēršanai papildus var dzert žāvētu augļu kompotu un uzturā iekļaut ne līdz galam nogatavojušos banānus. 

Dažreiz, lai atjaunotu zaudētos sāļus un veicinātu papildu dzeršanu, īpaši bērniem, var dot nedaudz sāļu cepumu vai čipsu.

 

2. Ievēro diētu!

Pārejošas laktāzes (piena cukuru šķeļošā fermenta) deficīta dēļ vajadzētu izvairīties no svaiga piena produktiem un to vietā lietot skābpiena produktus – kefīru, lakto bez piedevām. Tad nebūs jātērē nauda probiotiķu jeb tā saukto labo baktēriju iegādei. Var ēst rīsus un sausiņus, jo tie satur cieti. Dārzeņus tikko pēc caurejas vēlams ēst nedaudz, labāk – tvaicētus. Noteikti jāatsakās no saldumiem un trekniem produktiem, jo tie veicina gāzu veidošanos.

 

Reklāma
Reklāma

3. Dodies uz aptieku!

Aptiekā nopērkamā aktīvā ogle uzsūc caurejas izraisītāju un palīdz to ātrāk izvadīt no organisma. Lai sasniegtu terapijas efektu, pieaugušam cilvēkam jālieto vismaz 10 tabletes vienlaikus. Parasto ogli var aizstāt arī ar 1–2 kapsulām “Sorbex”. “Smecta” adsorbē toksīnus, baktērijas, arī rotavīrusus, samazinot to pielipšanu zarnu gļotādai, stiprina zarnu gļotādas aizsargbarjeru, saīsinot saslimšanas ilgumu. 

Preparāta struktūras dēļ tas netiek uzsūkts organismā, tādēļ tam ir laba panesamība. 

Savukārt līdzeklis “Hidrasec” izteikti neļauj izdalīties šķidrumam no organisma, tādējādi samazinot caurejas apjomu. Lietojot šo medikamentu, noteikti papildus jāuzņem šķidrums. To nedrīkst lietot kopā ar ogli un “Smecta”.

 

4. Meklē ārstu!

Ja stāvoklis 48 stundu laikā neuzlabojas, parādās kāds no trauksmes simptomiem –izmainīts apziņas stāvoklis, drudzis, par 38 grādiem augstāka temperatūra, asins piejaukums vēdera izejai, atkārtota vemšana ar izteiktām lēkmjveida sāpēm vēderā, nespēja iedzert šķidrumus, 12 stundu laikā nav izdalījies urīns –, noteikti jāmeklē medicīniskā palīdzība. Turpināt ārstēšanos mājās nedrīkst.

 

5. Piefiksē biežumu!

Ja caureja atkārtojas bieži (1–2 reizes mēnesī vai vairāk nekā 5–6 reizes gadā), turklāt bez iemesla – neviens cits ģimenē vai kolektīvā ar to neslimo, nav lietota aizdomīgas kvalitātes pārtika –, noteikti apmeklē ģimenes ārstu! Caurejai var būt dažādi iemesli, tajā skaitā traucējumi kuņģa un zarnu trakta darbībā. Ārsts veiks izmeklējumus un nosūtīs pie speciālista.

Saistītie raksti