Kā rīkoties, ja mazam bērnam ir stipra caureja

Akūta diareja jeb caureja bērnu vecumā ir bieži sastopama slimība, ko lielākoties izraisa vīrusi. Kādreiz visbiežākā un arī ar vissmagāko norisi bija Rota vīrusa infekcija, taču, pateicoties zīdaiņu vakcinācijai kopš 2010. gada, Rota vīrusa zarnu infekcijas izplatība samazinājusies par aptuveni 70%. Taču ir vēl citi tipiski vēdera vīrusi – Norvalka, adenovīrusi un enterovīrusi.

Kad bērnam pēkšņi parādās šķidra vēdera izeja ar vai bez vemšanas, pirmais, par ko iedomājamies, ir akūta zarnu infekcija jeb akūts gastroenterīts.

FOTO: Shutterstock.com

Kad bērnam pēkšņi parādās šķidra vēdera izeja ar vai bez vemšanas, pirmais, par ko iedomājamies, ir akūta zarnu infekcija jeb akūts gastroenterīts.

Konsultē  asoc. prof. Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedrā, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ārste Dace Zavadska. 

Slimošanas brīdī nepatīkamas izjūtas ir ne tikai bērnam – šāda saslimšana būtiski ietekmē ģimenes ikdienu. Vemšana izraisa pamatīgu satraukumu, šķidru vēdera izeju bieži vien pavada arī sāpes vēderā. No bērniem inficējas vecāki, vecvecāki, un tā ķēdīte turpinās labu laiku.
 

Vissvarīgāk - uzņemt šķidrumu
Akūtu zarnu infekciju klīniskā aina ir katram it kā sen un skaidri zināma, simptomu biežums un secība variē atkarībā no izraisītāja, taču visnopietnāk un rūpīgāk būtu uztverama pacienta atūdeņošanās. Dehidratācija ir svarīgākais un nopietnākais veselības stāvoklis un sarežģījums akūtu zarnu infekciju gadījumā. Zīdaiņi un mazie bērni ar izteiktu vemšanu un diareju atūdeņojas visātrāk, un tas potenciāli var būt arī dzīvību apdraudošs stāvoklis. Tādēļ nozīmīgākā ārstēšana, kas saistīta ar akūtu zarnu infekciju, ir šķidruma terapija.


Šķidruma atjaunošanai visieteicamāk ir dzert tieši ūdeni. Vēl labāk dzirdināšanā būtu izmantot speciālos rehidratācijas sāļus, ko pulverveidā var iegādāties aptiekās. Tie satur visas nepieciešamās vielas pilnīgai zaudētā šķidruma un elektrolītu aizvietošanai. Var izmantot arī dzeramo ūdeni vai nesaldinātu dabisku zāļu tēju. Saldi dzērieni, gāzēti dzērieni, sula vai piens dzirdināšanai un šķidruma atjaunošanai akūtas zarnu infekcijas gadījumā nav ieteicami, jo var vēl vairāk veicināt šķidru vēdera izeju, kā arī pastiprināt gāzu veidošanos.
 

Ievēro, ja izmanto zāles
Zarnu infekciju ārstēšanā iespējama arī bīstamos un nepatīkamos simptomus mazinoša terapija, taču konkrētu medikamentu lietošana vienmēr saskaņojama ar ārstu – pat ja medikaments aptiekā nopērkams bez receptes.
 

• Svarīgi ir zināt, ka vairums aptiekās pieejamo pretvemšanas līdzekļu bērnu vecumā nav atļauti lietošanai to izraisīto blakusparādību dēļ.

• Šķidro vēdera izeju ietekmē vairāki medikamenti, taču to darbības mehānisms ir būtiski atšķirīgs, kas savukārt ir svarīgi, izvēloties tos lietot zarnu infekcijas ārstēšanā.
 

Adsorbentu uzdevums ir uzsūkt patoloģisko zarnu šķidrumu, iespējams, arī toksīnus, ko izdala vīrusi vai baktērijas, un izvadīt tos, kā arī vajadzības gadījumā pārklāt zarnu gļotādu. Pie šīs grupas pieder, piemēram, aktivētā ogle, baltie māli un citi.

Ielāgo! Adsorbentus nedrīkst lietot vienlaikus ar citiem medikamentiem, jo arī tie tiks adsorbēti un izvadīti no organisma, tāpēc no medikamenta lietošanas nebūs efekta. Jo sevišķi tas attiecas uz pieaugušajiem, kuri bieži vien lieto kādas citas zāles.

 

Reklāma
Reklāma

Adsorbentus nedrīkst lietot vienlaikus ar citiem medikamentiem, jo arī tie tiks adsorbēti un izvadīti no organisma, tāpēc no medikamenta lietošanas nebūs efekta. 



Antisekretorie medikamenti zarnu gļotādā normalizē šķidruma izdalīšanos un mazina šķidras vēdera izejas daudzumu un biežumu, tādējādi ietekmējot un ārstējot pašu bīstamāko zarnu infekciju simptomu un komplikāciju.

Motilitāti jeb zarnu kustīgumu ietekmējošo līdzekļu lietošana akūtas zarnu infekcijas gadījumā var veicināt zarnu darbības apstāšanos, līdz ar to nosprostošanos un gan infekcijas izraisītāja, gan tā
izdalīto toksisko vielu ilgstošu darbību, veicinot vēl lielākus gļotādas bojājumus un organisma intoksikāciju.

Probiotikas ir preparāti, kam zarnu traktā būtu jāatjauno labvēlīgā zarnu mikroflora pēc akūtas infekcijas. To darbības efekts parādās vairākas dienas pēc lietošanas uzsākšanas. Terapija ar probiotikām uzskatāma par komforta, nevis tūlītēju simptomus mazinošu terapiju.

Antibiotikas, kas nogalina baktērijas, zarnu infekcijas gadījumā ir nepieciešamas patiešām ļoti reti. To lietošanas nepieciešamību vienmēr noteiks ārsts.

 

Kā rīkoties?
Slimības sākumā vēlams sazināties ar savu ģimenes ārstu! Visbiežāk viņš ieteiks situācijai atbilstošu mājas aprūpes un ārstēšanas taktiku, regulāri izvērtējot veselības stāvokli. Ja ar šķidruma uzņemšanu neveiksies, iespējams, ārsts ieteiks doties uz slimnīcu, lai šķidrumu ievadītu intravenozi. Taču visos akūtas diarejas gadījumos ārstēšanās slimnīcā NAV nepieciešama! 
 

Obligāti ar ārstu jākonsultējas, ja:
• temperatūra paaugstinās virs 39 °C;
• fēču izdalījumiem klāt ir asinis;
• ir ļoti stipras sāpes vēderā;
• urinācija notiek retāk nekā parasti.

 

No žurnāla "Veselības noslēpumi"