Ābolu etiķis, lai notievētu. Vai tiešām veselīgi un droši?

Ne tikai pie salātiem un dažādās citās ēdienu receptēs, bet arī matu un ādas veselībai, nogurušu kāju veldzēšanā un tonizēšanā, sadzīviskiem tīrīšanas darbiem un tā tālāk. Ābolu etiķa lietojums ir daudzveidīgs! To lieto arī vielmaiņas uzlabošanā, lai notievētu un samazinātu cukura līmeni, taču, lai patiešām būtu efekts, jāievēro devas un kursa ilgums, skaidro ārste-uztura speciāliste Guna Havensone.
Pozitīva ietekme ābolu etiķa lietošanā novērota, ja to lieto ilgāk nekā 8 nedēļas, katru dienu un noteiktu devu – 15 mililitrus, iemaisītus vismaz 100 mililitros ūdens, atklāj ārste.

FOTO: Shutterstock.com

"Pozitīva ietekme ābolu etiķa lietošanā novērota, ja to lieto ilgāk nekā 8 nedēļas, katru dienu un noteiktu devu – 15 mililitrus, iemaisītus vismaz 100 mililitros ūdens," atklāj ārste.

Kāpēc lietot ābolu etiķi?

Fermentēts = veselīgs?

Nu jau vairākus gadus dažādos avotos un medijos dzird slavējam fermentētus produktus, kas satur vērtīgās, labās baktērijas probiotikas, – skābēti kāposti un citi dārzeņi, raudzēti skābpiena produkti, tējas sēnes, atsevišķi sieri utt. Arī dabīgi raudzētu ābolu etiķi izceļ kā veselībai īpaši noderīgu. Vai tiešām tik veselīgi?

 

“Tā ir, jā, fermentētie produkti un to pētīšana patlaban ir populāra arī zinātniskajā vidē, veicot dažādus salīdzinājumus un pētījumus. Piemēram, salīdzinot ābolu sulu un ābolu etiķi, secinājumi ir, ka ābolu sulā esošie antioksidanti un polifenoli fermentējoties vēl vairāk aktivizējas un metabolīti jeb vielmaiņas starpprodukti top vēl efektīvāki. Populāri ir arī pētīt zarnu mikrobiomu jeb mikrofloru, un izpētīts, ka ābolu etiķis kā fermentēts produkts ir laba alternatīva cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesība un kuri nevar labos probiotiķus uzņemt, piemēram, ar piena produktiem,” stāsta Dr. Havensone.

 

Efekts ir kursa veidā

“Pozitīva ietekme ābolu etiķa lietošanā novērota, ja to lieto ilgāk nekā 8 nedēļas, katru dienu un noteiktu devu – 15 mililitrus, iemaisītus vismaz 100 mililitros ūdens. Pētījumu dati pierāda, ka šāds kurss var palīdzēt cilvēkiem ar vielmaiņas traucējumiem (otrā tipa diabēts, metabolais sindroms u. c.), un izpētīts, ka pēc ābolu etiķa lietošanas kursa uzlabojas kopējais holesterīns, triglicerīdi un cukura līmenis tukšā dūšā.”

Reklāma
Reklāma

 

Jā, etiķūdens lietošana ieteicama tukšā dūšā – un te vēlreiz atkārtojam, ka ābolu etiķi nedzer tīrā veidā, bet gan atšķaidītu ūdenī.  

 

“Ābolu etiķa labvēlīgo ietekmi saista ar vairākiem tā darbības mehānismiem, piemēram, samazinās cukura līmenis, jo etiķūdens ietekmē gremošanas fermenti kļūst mazāk aktīvi – tieši tie fermenti, kas zarnās sadala jeb šķeļ ogļhidrātus (laktozi, maltozi u. c.), un, vienkārši sakot, cukuri tad sadalās slinkāk. Proti, pēc ēšanas cukura līmenis asinīs neceļas tik strauji. Savukārt tiem, kurus interesē holesterīna samazināšana, – ābolu etiķis ietekmē žultsskābes – kavē to atpakaļuzsūkšanos asinīs, tāpēc pastiprinās žulstsskābju veidošanās, kam tiek tērēts lielāks daudzums organismā esoša holesterīna,” skaidro ārste.

 

Uzmanīgi, ja ir atvilnis!

Ja garša par skābu, mums šķiet, ka ābolu etiķūdeni var dzert arī ar ūdenī iemaisītu karotīti medus, bet tas būs tikai garšai – cukuri nespēj neitralizēt skābo etiķi, tikai uzlabot garšu, un pH līmenis tāpēc nemainīsies. Ābolu etiķa pH ir ap 2,7, un tas ir diezgan skābs – neitrāls pH līmenis ir 7. Cilvēkiem ar atviļņa problēmu un citām kuņģa un gremošanas kaitēm jāskatās uzmanīgi, vai etiķūdens dzeršana tukšā dūšā viņiem vispār ir piemērota, vislabāk konsultēties pirms kursa sākšanas ar savu ārstējošo ārstu.

Saistītie raksti