Ziema ir pats piemērotākais laiks cīņai ar celulītu

Celulīts ir izplatīta problēma, ko ietekmē gan mūsu pašu dzīvesveids, gan ģenētika. Cīņai ar celulītu ir pieejami neskaitāmi kosmētiskie līdzekļi, taču ko darīt, lai tie tiešām būtu efektīvi?
Gatavo stilbus ziemā, lai vasarā tie ir gludi.

FOTO: Shutterstock.com

Gatavo stilbus ziemā, lai vasarā tie ir gludi.

Ar kādiem ieradumiem un rīcībām mēs paši veicinām celulīta attīstību un ko darīt, lai no tā izvairītos? Stāsta BENU Aptiekas skaistuma konsultante Amanda Dārziņa.

Lai arī biežāk par celulītu sākam satraukties, tuvojoties vasarai un pludmales sezonai, patiesībā risināt celulīta problēmu, ja tāda parādījusies, jāsāk ļoti savlaicīgi. Turklāt, jo laicīgāk tiks sākti pretcelulīta pasākumi, jo veiksmīgāks būs rezultāts. Tādēļ nevajag ielaist celulītu, jo tā būs daudz grūtāk no tā atbrīvoties, kā arī jāpatur prātā, ka vieglas formas celulīts ir uzskatāms par normu.
 

Celulīta parādīšanās

Celulīts ir ādas virsējā slāņa izskata izmaiņas, ko ietekmē nepareizas formas taukaudi zem ādas, kas parasti parādās noteiktās ķermeņa zonās – uz gurniem, augšstilbiem, vēdera, arī augšdelmiem. To veidošanos veicina gan mazkustīgs dzīvesveids un nepareiza diēta (piemēram, pārmērīga sāls, cukura lietošana uzturā, alkohols), gan vielmaiņas problēmas un ģenētika, vāja asins cirkulācija, limfas plūsma noteiktajās zonās un šķidruma aizture. Celulītu var ietekmēt arī hormonālās kontracepcijas lietošana un pārāk ciešs apģērbs. Turklāt, kā jau daudzus procesus mūsu ķermenī, arī celulīta veidošanos veicina stress.

Bieži vien, vēloties mazināt celulītu, paši radām pretēju efektu, piemēram, pievēršoties straujām un pārspīlētām diētām un atsakoties no pilnvērtīga, veselīga uztura. Jāatceras arī par pietiekamu ūdens uzņemšanu ikdienā! Īslaicīgas dzīvesveida izmaiņas nesniegs vēlamo rezultātu, bet tikai radīs papildu stresu.
 

Kā tikt vaļā no celulīta?

Lai mazinātu un novērstu celulītu, ir jāveicina kolagēna veidošanās organismā, kā arī jāsamazina taukaudi un jāveicina limfas plūsma, skaidro A. Dārziņa. Ūdens daudzums patiešām ir svarīgs celulīta samazināšanā. Ūdens mitrina ādu un palīdz izskalot toksīnus no organisma.

Palīdzēs arī pretcelulīta kosmētikas lietošana, kas efektīvi darbojas apvienojumā ar veselīgu uzturu un fiziskām aktivitātēm. Izvēloties pretcelulīta līdzekļus, ir jāpievērš uzmanība to kvalitātei – tiem jābūt ar augstas kvalitātes sastāvdaļām, celulītu mazinošām un ādas elastību uzlabojošām īpašībām. Ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību produkta uzsūkšanās sistēmai, kam būtu jāveicina vajadzīgo izejvielu piegāde organisma šūnām, lai sasniegtu labu rezultātu. Parasti šo procesu nodrošina produkta uzklāšanas apvienošana ar masāžu pēc dušas uz siltas un mitras ādas. Celulīta krēmi veic lielu darbu, veicinot šķidruma izvadīšanu no šūnām un tauku šķelšanu audos zem ādas virsmas. Kvalitatīvi līdzekļi panāk redzamu uzlabojumu jau dažās nedēļās. Efektīvākās sastāvdaļas, kam pievērst uzmanību pretcelulīta līdzekļu sastāvā, ir greipfrūta ēteriskā eļļa, čili, ingvers, kanēlis, apelsīns, piparmētra un mentols.
 

Ieteikumi efektīvākai līdzekļu lietošanai

A. Dārziņa iesaka – pirms pretcelulīta līdzekļu uzklāšanas, izkarsējiet problēmzonas ar ļoti siltu ūdeni. Ja veidojas apsārtums, tas nozīmē, ka audi ir sasildīti un var veikt tālākās darbības, piemēram, uzklāt pretcelulīta krēmu. Lietojot vairākus pretcelulīta līdzekļus, ieteicams lietot viena ražotāja produktus.

Reklāma
Reklāma

Tāpat ieteicama skrubja lietošana divas līdz trīs reizes nedēļā, kārtīgi apstrādājot problēmzonas. Tad skrubi noskalo ar remdenu ūdeni, nosusina ādu un, ja ir iespēja, veic ietīšanos. Ietīšanos veic ne biežāk kā divas līdz trīs reizes nedēļā, parasti 30-40 minūtes. Šai procedūrai izmanto pārtikas plēvi, un ietīšanos vienmēr sāk ar labo kāju no potītes uz augšu. Ja veicat karsto ietīšanos, tā jānoskalo tikai ar vēsu ūdeni. Karsto ietīšanos nedrīkst veikt, ja ir cukura diabēts, esat stāvoklī vai barojat bērniņu ar krūti, ir varikoze, ginekoloģiskas slimības vai ādas un sirds asinsvadu slimības. Pēc ietīšanās procedūras beigām uzklāj ķermeņa krēmu vai eļļu. Taču, ja priekš ietīšanās nav laika, pēc noskrubēšanās noteikti jālieto mitrinošus pretcelulīta līdzekļus.

Tāpat ikdienā jāveic sausā masāža ar pretcelulīta birsti un jālieto mitrinošs krēms. Ir svarīgi pretcelulīta pasākumus veikt sistemātiski, katru dienu, tad arī vēlamais efekts neliks vilties.
 

Celulīta profilakse

Celulīta profilakse ir komplekss darbību un ieradumu kopums, stāsta skaistuma konsultante A. Dārziņa. Profilakse apvieno fiziskās aktivitātes, anticelulīta masāžas, sabalansētu uzturu un pietiekamu ūdens uzņemšanu, kā arī kvalitatīvu miegu. Palīdzēs arī elastīgu zeķu valkāšana, īpaši, ja ir ilgstoši stāvošs darbs.

Vairāki pētījumi liecina, ka zaļā tēja var palīdzēt samazināt svaru un tauku daudzumu, jo tā stimulē vielmaiņu, tādējādi tā ir ieteicama arī celulīta profilaksei.

Noderīga būs sausā masāža ar birsti, pēc kuras jāuzklāj mitrinošs krēmu vai anticelulīta eļļa, kas padarīs ādu elastīgu, pabaros un mitrinās to. Ieteicama arī Šarko duša, zemūdens un vakuuma masāža. Pamēģiniet arī eksfoliācijas ziepes ķermenim! Tās cīnīsies ar ādas nelīdzenumu, un abrazīvās daļiņas maigi atbrīvos ādu no atmirušajām šūnām. Arī skrubji līdzīgā veidā attīra ādu, mazina ādas nelīdzenumus, noņem atmirušās šūnas un sniedz mikromasāžas efektu, kas palielina limfātisko plūsmas cirkulāciju.

Tādējādi no organisma tiek izvadīti toksīni un liekais šķidrums, bet aktīvās sastāvdaļas iekļūst dziļāk ādā un aktivizē tauku sadalīšanos, kā arī sagatavo ādu nākamajam solim.

Celulīta novēršanā un profilaksē var izmantot arī ēteriskās eļļas, piemēram, greipfrūtu, citronu, mandarīnu, citronzāles, ģerāniju vai rozmarīna. Tā kā ēteriskās eļļas ir spēcīgi biostimulatori, tās nedrīkst lietot tīrā veidā uz ādas! Ēteriskās eļļas ir jākombinē ar bāzes eļļu, piemēram, kokosriekstu eļļu, kura ir paredzēta lietošanai uz ādas, vai dažus pilienus pievienojot savam ikdienas ķermeņa kopšanas līdzeklim. Ļoti svarīgi ir izmantot  ēteriskās eļļas, kas ir 100% tīras, domātas ārstnieciskam nolūkam un bioloģiski sertificētas. Uzmanību – konsultējieties ar ārstu, pirms lietot ēteriskās eļļas, ja esat grūtniece, barojat bērnu ar krūti, ja jums ir hroniskas saslimšanas vai lietojat medikamentus!