Cenas tikai kāpj un kāpj! Vai un kā lūgt algas palielinājumu

Vienā dienā maizei viena cena, otrā jau par pārdesmit centiem augstāka. Par elektrības un siltuma rēķiniem pat nerunājot! Maciņam strauji kļūstot plānākam, prātā nāk apjausma – ar algu izdzīvošanai var nepietikt. Vai esošā inflācija var būt par iemeslu lūgt darba devējam algas paaugstinājumu? To Mammamuntetiem.lv vaicāja “CV-Online Latvia” vadītājam Aivim Brodiņam.
Sarunai par algas pielikumu ir rūpīgi jasagatavojas.

FOTO: Shutterstock.com

Sarunai par algas pielikumu ir rūpīgi jasagatavojas.

“Tas nav nekas neparasts – lūgt algas pielikumu augstas inflācijas apstākļos, akcentējot to kā būtisku argumentu apvienojumā ar jau ierastajiem argumentiem,” uzskata “CV-Online Latvia” vadītājs Aivis Brodiņš. Viņš norāda, ka algas pārskatīšana daudzos uzņēmumos notiek katru gadu, bet, ja tas tā nenotiek, algas pielikumu darbinieks var prasīt arī pats. Kā norāda eksperts, sarunas par algas palielinājumu ir dabīga sastāvdaļa ikviena darbinieka un darba devēja attiecībās.

 

Darba devēji situāciju apzinās

Kā liecina “CV-Online Latvia” veiktās aptaujas rezultāti, kuru uzņēmums veica augustā, aptaujājot ap 200 darba devēju, – lai arī uzņēmumi ir piesardzīgāki gan par jaunu darbinieku pieņemšanu, gan darbinieku atalgojuma palielinājumu, vienlaikus darba devēji apzinās, ka Latvijā ir gana liels darbaspēka trūkums. “Tāpēc arī šajos ekonomiski sarežģītajos un augstas nenoteiktības apstākļos darba devēji, iespējams, nāks pretim darbiniekiem un pārskatīs atalgojumu, lai tos noturētu komandā. Šobrīd tomēr tiek runāts par īstermiņa krīzi un, investējot tagad, pēc tam iespējams izvairīties no lielākiem zaudējumiem. Mūsu veiktā aptauja arī atklāj, ka pirmo reizi tieši inflācija ir kā galvenais iemesls atalgojuma celšanai,” stāsta Brodiņš.

 

Soļi, kā nonākt līdz algas pielikumam

Ne visās darbavietās ik gadu notiek pārrunas par darbinieka novērtējumu un atalgojumu. Tādā gadījumā iniciatīva jāuzņemas pašam darbiniekam un “CV-Online Latvia” vadītājs iesaka, kādus soļus spert, lai tiktu pie algas pieauguma.

 

1.Apzināšanās un iniciatīvas uzņemšanās. 

Ja darbinieks ir nolēmis aktualizēt šo jautājumu, tad tas ir arī morālās saņemšanās un noskaņošanās jautājums, ka ir pienācis laiks šai sarunai.

 

2. Sagatavošanās sarunai. Šis ir būtiskākais no soļiem, lai darbinieks uz šo sarunu dotos sagatavojies, tāpēc ir svarīgi apkopot daudz un dažādus argumentus.

  • Pirmkārt, jāizvērtē sava kā darbinieka vērtība darba tirgū, noskaidrojot vidējo atalgojumu līdzīgas jomas darbiniekiem. Par to ieskatu var gūt, piemēram, apskatoties darba sludinājumos norādīto atalgojumu līdzīgiem amatiem. Algas var papētīt arī portālā algas.lv. Atalgojums jāsalīdzina maksimāli tuvu tai nozarei vai uzņēmuma lielumam, kādā darbinieks jau strādā.
  • Otrkārt, jāsaprot, cik liels ir pieprasījums pēc šāda veida speciālistiem. Ja pieprasījums ir liels, tas nozīmē, ka darbiniekam būs vieglāk argumentēt, ka viņa prasmes ir ļoti pieprasītas darba tirgū.
  • Treškārt, jāapkopo un jāizceļ tas, kādi ir darbinieka īpašie sasniegumi, iniciatīva, ieguldījums uzņēmuma attīstībā pēdējā gada, divu laikā. Ja iespējams, ieteicams ar skaitļiem pamatot to, ka darbinieks ar savu darbību ir panācis taustāmu rezultātu uzņēmuma, struktūrvienības attīstībā – piesaistītie klienti, realizētie projekti, peļņas, apgrozījuma rādītāji u.tml.

 

Reklāma
Reklāma

3. Jāatrod īstais brīdis sarunai. 

Ja uzņēmumā regulāri notiek individuālas pārrunas, pārrunas ir piemērots brīdis par to runāt. Ja šādu sarunu nav vai nav iespējas līdz tām gaidīt, ir jāatrod labs brīdis šai sarunai. Jāskatās, kāda ir situācija uzņēmumā – ja tam iet finansiāli ļoti grūti vai ir citi sarežģījumi, tas nebūs labākais brīdis sarunai. Liela nozīme ir arī tam, kādā noskaņojumā ir vadītājs vai lēmuma par atalgojumu pieņēmējs.

 

4. Sarunas laikā jau atliek tikai izklāstīt un “likt galdā” visus argumentus. 

Akcentējot, ka, veicot izpēti par atalgojumu, darbiniekam tas ir zemāks nekā vidēji nozarē, darbinieks savā pusē iegūst spēcīgu argumentu. Savukārt, ja atalgojums jau ir konkurētspējīgs, tad ir jāspēlē ar citiem faktoriem – īpaši jāuzsver savi sasniegumi, lojalitāte, uzņēmumam nestā pievienotā vērtība, lai uzņēmums pārliecinātos, ka darbinieks ir ļoti vērtīgs. Kā galvenos argumentus nevajadzētu minēt nespēju samaksāt rēķinus, bet censties vest cilvēcīgu un godīgu sarunu ar vadītāju. Liela nozīme pārrunās ir empātijai, gan no darbinieka, gan vadītāja puses, uzskata Brodiņš.

 

  • Ideja!

Vēl viens no veidiem, kā var panākt algas pielikumu, ir piedāvāt uzņemties papildu pienākumus.

 

Vai darbiniekam pašam jānosauc, cik lielu pielikumu viņš vēlas?

Reti kuros uzņēmumos šogad algu būs iespējams palielināt inflācijas apjomā – ap 20%, lēš Aivis Brodiņš. “Mūsu aptaujas dati rāda, ka darba devēji ir gatavi palielināt algu apmēram par 5-10%. Darbiniekam ir jābūt reālam un ir jāsaprot, kāda ir finanšu situācija uzņēmumā un nozarē,” teic eksperts. Viņš stāsta, ka vienošanās par algas pielikumu ir līdzīga kā citu pārrunu vešana – iespējams, kādai no pusēm būs vairāk vai mazāk jāpiekāpjas. Ir arī jāsaprot, kad pēdējo reizi alga ir pārskatīta. Nereti darba devēji nav gatavi pārskatīt atalgojumu, bet var piešķirt papildu labumu, kas samazina darbinieka ikdienas izmaksas. Piemēram, piešķirt noteiktu summu ēdināšanai, apmaksāt telefona rēķinu.

Saistītie raksti