7 praktiski padomi, kā rakstīt CV, lai uzreiz saņemtu aicinājumu uz interviju

Novērojums – pēc 10 nosūtītajiem CV tikai viena, varbūt divas darba intervijas. Kā norāda CV sagatavošanas eksperte Rudīte Nīcgale – tā tam nevajadzētu būt. Ja cilvēks ir atbilstošs un CV sagatavots pārdomāti un atbilstoši mūsdienu biznesa vajadzībām, uz katru nosūtīto CV vajadzētu būt gandrīz arī vienam uzaicinājumam uz interviju.

CV rakstīšanai ir jāpieiet ar lielu atbildību, visam tajā ir jābūt pārdomātam

FOTO: Shutterstock.com

CV rakstīšanai ir jāpieiet ar lielu atbildību, visam tajā ir jābūt pārdomātam

Tāda statistika šķiet neticama pat pašiem profesionālākajiem speciālistiem, taču kā atzīmē R. Nīcgale – darba meklētājiem ir jāmaina domāšana un CV jāsastāda ar vislielāko atbildību. “CV ir vizītkarte, kas mūs pārdod. Tā rakstīšanai ir jāpieiet ar lielu atbildību, visam tajā ir jābūt pārdomātam. Formāts, kurā atrakstoties tiek uzskaitīta izglītība, pieredze un kaut kur apakšā norādītas prasmes, ir novecojis, un nav brīnums, ka ar šādu CV cilvēku neaicina uz interviju.  Ir ļoti svarīgi CV saturu pavērst tā, ka lasītājam ir nevis piepūle, bet uzreiz rodas sapratne, ko cilvēks prot,” situāciju iezīmē eksperte un norāda, ka karam, pieliekot pūles un laiku, ir iespēja savu CV pārveidot tā, lai tas būtu efektīvs.

Eksperte iezīmē, ka tradicionālās CV sadaļas arī jaunās pieejas CV būs līdzīgas, taču tās var tikt mainītas vietām, kārtotas blokos, īsinātas, izceltas vai dažas attēlotas grafiski. R. Nīcgale savā profesionālajā darbībā ir izstrādājusi 8 CV veidus, kā sevi pasniegt. Lūk, lietderīgi pamata ieteikumi, lai CV piedzīvotu ievērojamas pārmaiņas.

 

  1. Raksti par sevi kā par personību
    Mūsdienu biznesa vidē darba devēji visbiežāk kādu pieņem darbā vai aicina uz pārrunām tieši personības dēļ. Tāpēc ir ļoti svarīgi, rakstot CV, rakstīt par sevi kā par personību. Protams, tiek ņemtas vērā potenciālā kandidāta zināšanas un kompetence, taču lielākoties prevelē citas lietas. Fakti par cilvēku ne vienmēr ir noteicošie, biznesa vidē izšķirošās lietas nosaka cilvēks un viņa personība un veids, kā viņš dara lietas. Iespējams, ka ir grūti ar sausiem faktiem izcelt sevi kā personību, taču ir ļoti būtiski izcelt savas prasmes un kompetences. Visu laiku, kamēr raksti CV, atceries – ko tas pasaka par mani kā par personību?
  2. Pārdomāti personas dati
    CV augšpusē, kā ierasts, norādi personas datus. Šī sadaļa varētu būt pavisam īsa - vārds un uzvārds, saziņas līdzekļi – telefons, e-pasts. Kā norāda R. Nīcgale, adresi norādīt noteikti nav nepieciešams. “Kurš gan, saņemot CV, praktiski izmantos adresi – vai sūtīs vēstuli, vai nāks ciemos?  Ir ļoti svarīgi ieslēgt veselīgo domāšanu – ar kādu nolūku es ielieku adresi savā CV. Es uzskatu, ka tā ir diskriminējoša informācija, un to esmu novērojusi savā darbā. Reizēm darba devēji ieciklējas uz to, ka viņiem neder cilvēki, kas dzīvo Pārdaugavā vai Juglā, ja darbs atrodas otrā Rīgas pusē. Citreiz šādiem cilvēkiem pat netiek dota iespēja. Savukārt, ja kandidāts dzīvo blakus mājā – tam var būt nozīme un adresi var norādīt, taču nez vai tik detalizēti ar dzīvokļa numuru, piemēram,” teic eksperte.
    Tāpat viņa neiesaka norādīt dzimšanas datus un min 3 iemeslus, kāpēc tos nevajadzētu norādīt.
  3. Nevis kur es esmu strādājis, bet ko es esmu iemācījies
    Standarta CV forma paredz sausi uzskaitīt izglītību, pieredzi un apmeklētos kursus. Taču R. Nīcgale ieskicē, kāpēc tas nav efektīvi: “Ko tieši tas dod potenciālajam darba devējam, ka es kādreiz esmu strādājusi pie noteikta projekta? Tas viņam dod intelektuālu piepūli iedziļināties tajā, ko šis kandidāts var viņam dot ar savu pieredzi. Ideja ir tāda – nerakstīt to, ko es esmu darījis, jo cilvēks, to lasot, nezina, ko es tagad protu! Darba devējam vajag zināt, ko es protu, lai varētu saprast, vai esmu noderīgs kandidāts. Vienīgā situācija, kad tas, ko esmu darījis, var palīdzēt, ir ja eju uz tieši tādu pašu jomu, uz tādu pašu atbildību un amatu, piemēram, pie konkurenta.”
    Lai CV būtu efektīvs, vajadzētu rakstīt nevis, kas es biju, bet par ko es esmu kļuvis. CV nevajadzētu lietot pagātnes formu, bet šo pieredzi vajadzētu transformēt uz prasmēm tagadnē un norādīt to, kas es esmu par cilvēku caur šo darbu, ko darīju. Piemēram, nevis – es sastādīju līgumus franču un angļu valodā, bet norādīt to, ko protu – brīvi protu rakstīt šajās valodās un sastādīt juridiskus dokumentus. “Ar šīm prasmēm tiks norādīts tas, ka es esmu spējīgs darīt to darbu, kam es piesakos – un tas darba devējam ir pats svarīgākais,” atšķirības CV pieejā norāda eksperte.
  4. Darba pieredze un izglītība
    Protams, arī jaunās formas CV nevar iztikt bez pieredzes un izglītības atainošanas. “Secībai, kā to norādīt, nav izšķirošas nozīme, bet atkal ir jāieslēdz veselīga domāšana – kas konkrētajā gadījumā būs svarīgāks,” norāda R. Nīcgale. Viņa stāsta, ka šī ir tā sadaļa, kur pie laika posma un uzņēmuma, amata ir vērts norādīt nevis veicamos pienākumus, bet tieši to, kas šajā amatā ir apgūts un kā tas sasaucas ar to, ko meklē jaunais darba devējs.
  5. Nenovieto prasmes pašā apakšā!
    Kā jau minēts, tieši prasmes ir tās, kas ir aktuālas darba devējiem, tāpēc eksperte iesaka nedaudz izkāpt no rāmjiem un izveidot vēl vienu sadaļu ar savām stiprajām pusēm un kompetencēm – izvietot tās nevis pašā apakšā, bet celt uz augšu – likt tūlīt zem personīgās pieredzes un virs darba pieredzes. “To varētu vai nu strukturēti atainot vai akcentēt savas profesionālās prasmes un nodot  darba devējam tās uzreiz! Iesaku nebaidīties un ienest profesionālo personību savā CV, neatstāt tikai faktus un detaļas. Tas ir pats svarīgākais, kāpēc bieži vien biznesa vidē cilvēku pieņem darbā. Tieši tāpēc to vajadzētu akcentēt,” iedrošina R. Nīcgale. Izdalīt prasmes, nodalot – tehniskās (valodas, datorprasmes u.c. tehniskās zināšanas) un prasmes jeb kompetences, kuras akcentē mūs kā profesionāļus – organizatoriskās, pārdošanas, plānošanas un citas savas jomas spējas – jebkas, ar ko akcentēt savu profesionalitāti.
  6. Hobiji un intereses
    Reizēm rodas jautājums – bet ko gan darba devējam dot informācija par to, ka man patīk lasīt grāmatas vai ceļot. Tomēr eksperte skaidro – arī hobijus un intereses ir vērts iekļaut savā CV: “Atkal ir jādomā līdzi un jāpārdomā - to, kas attiecas uz uzņēmumu un nespēlē būtisku lomu pret uzņēmuma vērtībām, noteikti ir vērts norādīt CV. Ir uzņēmumi, kuros ciena cilvēkus, kuri dzīvo aktīvi vai sporto, vai arī paši organizē nodarbības darbiniekiem vai kuros ir kādas interešu grupas. Protams lai saprastu, kas no hobijiem ir plus, ir jāizpēta uzņēmuma vērtības, vide.”
  7. Uzņemies atbildību par savu CV!
    R. Nīcgale uzsver būtisku lietu – rakstot CV tikai kā faktu atstāstījumu, tas neaicina cilvēkam uzņemties atbildību par to. “Tā ir jaunā CV formāta burvība - ja es uzrakstu par sevi, ko es protu darīt, ja es aizdomājos, kas ir tās vērtības, kuras varu piedāvāt – tas mani mudina sākt uzņemties atbildību par to, ko es protu un varu, nevis nodot atbildību tiem darba devējiem, pie kā esmu strādājis un kas mani varētu pieņemt darbā. Pēc šāda CV sastādīšanas cilvēks sāk domāt par to, cik piemērots viņš ir šim amatam un kas ir jāpiemācās klāt,” teic eksperte.

 

Reklāma
Reklāma

Praktiski ieteikumi, sastādot savu CV:

  • CV izveidošanai veltīt pietiekami daudz laika. Kā norāda R. Nīcgale - vismaz trīs dienas. “Vienā dienā par to visu ir jādomā, otrā dienā jāraksta, bet trešajā – ar svaigu skatu jārediģē. Ja CV rakstīšanai tiks veltīts pietiekami ilgs laiks, visi fakti un dati tiks izlaisti caur sevi un kandidāts uz interviju ieradīsies jau daudz sagatavotāks,” teic eksperte;

 

  • labs CV ir tāds, kurš ir uz vienas lapas. Arī ar pieredzi un prasmēm bagāti vadītāji var tādu izveidot;
  • CV sadaļas izkārtot un sagrupēt pa blokiem, lai tas būtu pārskatāms. Piemēram, ļoti vienkāršs veids, kā no MS Word dokumenta izveidot CV, ir, lietojot sagatavi “Blue gray resume”;
  • ir vērts pievienot sadaļu “par mani” - neliels apraksts par sevi. Tieši ar šādu niansi var ienest personību savā CV.
  • neatstāt CV tukšas pauzes, bet aizpildīt tās. Piemēram, ja starp darbiem ir bijušas pārtraukumi, norādīt, kas šajā laikā ir paveikts – apmeklēti kursi, strādāšana ģimenes uzņēmumā vai projekta darbi un tamlīdzīgi;
  • pirmās darba pieredzes, sīkos darbiņus vēlams attēlot, neveltot katram no tiem atsevišķu ierakstu, bet tomēr pieminēt. “Mūs tomēr interesē, ko kandidāts ir darījis savos karjeras sākumos. Arī strādāšana veikalā, bārā vai par auklīti var daudz ko pateikt par cilvēku. Ja arī pasaules pieredze nereti saka, ka vajadzētu norādīt pēdējos 10 gadus, es ieteiktu atainot visu pieredzi, bet atkal – atainot to gudri grupējot,” teic R. Nīcgale.
  • CV nevajadzētu neko noslēpt. Vislabāk darba devējam sniegt plašu informāciju, bet gudri – tas nozīmē sniegt mazus faktus par katru savu dzīves posmu
  • ir vērts pie katras no darba vietām norādīt aiziešanas iemeslu – frāze, kas pateiks būtiskāko, piemēram, pietrūka izaugsmes, nebija mana īstā darbības joma vai tamlīdzīgi. Tā kā tas ir viens no interviju jautājumiem, tāpēc tas var noņemt šo jautājumu no dienas kārtības vai dod kandidātam lielāku pārliecību, par to runājot intervijā;
  • atsevišķus datus vērts attēlot grafiski – tas palīdzēs vieglāk uztvert informāciju un CV lasītājam būs vienkāršāk uztvert informāciju. Grafiski var attēlot to, ko var gradēt, piemēram, kompetences, stiprās profesionālās puses, vadības vai organizatoriskās prasmes, valodu zināšanas un izteikt tās procentos.;
  • CV ieteicams pievient foto un eksperte pamato, kāpēc.

Saistītie raksti