Naktī jāceļas, lai ietu uz tualeti. Nieru ārsts skaidro, kad jāsāk uztraukties

Cik daudz šķidruma diennaktī būtu jāuzņem, un vai fakts, ka cilvēks iet uz tualeti vienu vai pat divas reizes naktī liecina par veselības problēmām, stāsta nefrologs, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš.
Vidējais urīnpūšļa tilpums ir 250 mililitri un, kad tas piepildīts, rodas vajadzība apmeklēt tualeti.

FOTO: Shutterstock.com

Vidējais urīnpūšļa tilpums ir 250 mililitri un, kad tas piepildīts, rodas vajadzība apmeklēt tualeti.

Cik daudz šķidruma diennaktī būtu jāuzņem?

Kopā tie varētu būt 2–3 litri, ierēķinot arī tēju, kafiju, zupas, sulīgus augļus. Pastāv dažādas formulas, kā aprēķināt uzņemamā šķidruma daudzumu. Viena no tām – uz kilogramu ķermeņa masas rēķina 30 mililitru šķidruma. Jo vairāk to uzņem, jo nepieciešamība apmeklēt labierīcības būs biežāka.

 

Vidējais urīnpūšļa tilpums ir 250 mililitri un, kad tas piepildīts, rodas vajadzība apmeklēt tualeti. Pēc šķidruma uzņemšanas nieres atbilstošu urīna daudzumu izdala apmēram divu stundu laikā. Dodoties uz teātri vai citu vietu, kur ir mazāka iespēja apmeklēt labierīcības, savas ērtības labad nevajadzētu pārspīlēt ar šķidruma uzņemšanu. Arī naktsmiers var būt traucēts, ja jāceļas uz tualeti.

 

Cik bieži cilvēkam ir jāčurā?

Pie tāda standarta mūsdienās vairs nepieturamies. Kāda mana paciente bija satraukusies, ka viņai diennaktī tualete jāapmeklē 12 reizes. Izrādījās, ka viņa katru dienu izdzer precīzi trīs litrus šķidruma. Ja skaitli divpadsmit sareizina ar urīnpūšļa tilpumu – 250 mililitriem –, iznāk tieši trīs litri. Varēju nomierināt pacienti, ka viņa ir pilnīgi vesela un viņas nieres tiek galā ar uzņemtā ūdens daudzumu. Daudz neveselīgāk ir, ja cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ šķidrumu uzņem mazāk.

Kādreiz pastāvēja uzskats, ka nierēm naktī jāļauj atpūsties. Ja tomēr jāceļas uz tualeti vienu vai pat divas reizes naktī, tas liecinot par veselības problēmām un nieru nespēju tikt galā. Vai tā ir?

Ne gluži. Nieres čakli strādā visu diennakti. Tomēr celšanās vairākas reizes naktī, lai ietu uz tualeti, vīriešiem var liecināt par priekšdziedzera jeb prostatas problēmām. Hormonālu izmaiņu dēļ daudziem vīriešiem pēc pusmūža notiek labdabīga prostatas vidusdaivas hiperplāzija jeb palielināšanās. Prostata tad sāk nospiest urīnizvadkanālu, un urīnpūslis pilnībā nespēj iztukšoties. Pat tūlīt pēc atvieglošanās urīnpūslī paliek tā sauktais atlieku urīns. Reāli līdz brīdim, kad pūslis piepildās, paiet mazāk laika, un pūslī var ieplūst mazāk svaiga urīna.

 

Reklāma
Reklāma

Šīs problēmas nav tikai naktīs, taču naktsmiegu tas traucē pamatīgi. Ārsti ir novērojuši, ka prostatas problēmu dēļ daudzi vīrieši vecumā pēc 50 gadiem uz tualeti ceļas vienu reizi naktī, bet pēc 60 gadiem – divas reizes naktī. Atlieku urīns sekmē akmeņu veidošanos urīnpūslī. Regulāri nosprostots urīnizvadkanāls palielina urīna spiedienu nierēs un bojā tās.

Prostatas problēmas pazemina vecāku vīriešu dzīves kvalitāti, padara viņus nervozus. Mūsdienās ir reālas iespējas palīdzēt – izmeklēt un ārstēt vīriešus ar prostatas problēmām. 

Nevajag gaidīt, bet jau pēc 40 gadu vecuma asins analīzēs pasekot PSA jeb prostatas specifiskajam antigēnam, apmeklēt urologu.

 

Ja cilvēkam ir sirds mazspēja, tad apguļoties asinis atplūst no perifērijas – kājām un rokām –, un nieres sāk izdalīt lieko šķidrumu. Šajā gadījumā jārisina sirds problēmas.

 

Ja ir aizdomas, ka pie vainas ir hroniska nieru mazspēja, ārsts asins analīzēs liks pārbaudīt glomerulu filtrācijas ātrumu (GFĀ). Glomeruli ir sīkāko asinsvadu kapilāru kamoliņi nierēs, kuri filtrē asinis un veido urīnu. Ar laiku un jo īpaši nelabvēlīgu faktoru ietekmē glomerulu kļūst mazāk, un tie vairs nespēj tik labi filtrēt asinis kā jaunībā.

 

Ir dzirdēts uzskats, ka naktī nevajag dzert. Ko jūs par to sakāt?

Nav nekas slikts nedaudz padzerties, ja ir izkaltusi mute, – tas bieži notiek apkures sezonā pārlieku sausā gaisa dēļ. Ja dzerat daudz ūdens, tad jārēķinās, ka divu stundu laikā būs vajadzība izdalīt lieko šķidrumu, un tas var traucēt miegu. Pāris malku ūdens noteikti nekaitēs.

Saistītie raksti