Kā strādā mūsu imunitāte un kāda saistība tai ir ar pienskābajām baktērijām?

Katram cilvēkam ir sava iekšējā aizsardzības sistēma, ko saucam par imunitāti. Kā tā strādā un kāda loma ir cinkam, C vitamīnam un pienskābajām baktērijām?
Pienskābās baktērijas uztur mikrobu līdzsvaru zarnās.

FOTO: Shutterstock.com

Pienskābās baktērijas uztur mikrobu līdzsvaru zarnās.

Kas ir imunitāte?

Imunitāte ir paša organisma aizsardzības sistēma. Vārda imunitāte izcelsme nāk no latīņu valodas, kur vārds “immunitas” nozīmē “atbrīvot”. Ķermenis dažādos veidos cenšas cīnīties ar vīrusiem, baktērijām un citām kaitīgām vielām. Ķermenim ir dabiska imūnsistēma, kas katram ir ģenētiski unikāla. Šī aizsardzības sistēma attīstās un mainās līdz ar vecumu. 

 

Imunitāte ir organisma reakcija uz mikroorganismiem vai citiem nevēlamiem cēloņiem, kas to apdraud. Ķermenim ir dažādi veidi, kā uz tiem reaģēt. Kā piemēram, ādas un gļotādu šūnu struktūras, vides skābums, antivielas, kā arī zarnu dabiskā mikrobiota, kas ir viens no galvenajiem imunitātes veidotājiem. Asinsritē cirkulējošās vielas, piemēram, imūnglobulīni un C-reaktīvais proteīns (CRP) ir iesaistītas vīrusu un baktēriju iznīcināšanā, kas ir nonākušas asinsritē. Imūnglobulīnam A (IgA), kas ir antiviela pret daudziem vīrusiem, ir svarīga loma gļotādu, piemēram, zarnu gļotādas, imūnajā aizsardzībā.

 

Pienskābo baktēriju ietekme zarnās

Pienskābo baktēriju galvenā darbība notiek resnajā zarnā, kur baktērijas piedalās barības vielu sadalīšanā un fermentēšanā. Pienskābās baktērijas uztur mikrobu līdzsvaru zarnās, t.i., kontrolē kaitīgo baktēriju augšanu, ražojot dažādas skābes un citus pretmikrobu savienojumus. Pienskābo baktēriju vielmaiņas produkti labvēlīgi ietekmē zarnu gļotādu. 

 

Saskaņā ar pētījumiem ir konstatēts, ka pienskābās baktērijas palielina antivielu IgA veidošanos zarnās. Tām ir nozīme zarnu epitēlija šūnu dalīšanās procesos, kā arī starpšūnu telpu blīvēšanā. Pienskābām baktērijām, īpaši bifidobaktēriju preparātiem, pētījumos ir konstatēta pozitīva ietekme uz KZS simptomiem. Dažas pienskābās baktērijas, piemēram, L. acidophilus un L. casei, ražo laktāzes enzīmu, kas šķeļ laktozi. 

 

Antioksidants – C vitamīns

C vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas ir viens no svarīgākajiem vitamīniem cilvēka organismam. C vitamīns jeb askorbīnskābe ir jāuzņem ar pārtiku, jo organisms pats to nespēj sintezēt. Arī C vitamīna krājumi organsimā neveidojas, pārpalikums tiek izvadīts ar urīnu. Uzturā tas visvairāk ir svaigās ogās, augļos un dārzeņos. 

 

Reklāma
Reklāma

Viena no svarīgākajām C vitamīna funkcijām organismā ir darboties kā antioksidantiem, aizsargājot šūnu proteīnus, DNS un šūnu membrānas no oksidēšanās. C vitamīns darbojas kā kolagēna sintēzes veicinātājs organismā. Tas ir iesaistīts medikamentu, kancerogēnu, pesticīdu un smago metālu pārveidošanā ūdenī šķīstošā formā, ļaujot tiem izvadīt no organisma. Tas palielina dzelzs uzsūkšanos un ietekmē imūnsistēmas šūnas un imūnreakciju. C vitamīns atbalsta imūnsistēmu un palīdz mazināt nogurumu un nespēku.A close up of a fruit

Description automatically generated

 

Cinks veicina imunitātes stiprināšanu

Cinks ir būtisks mikroelements mūsu organsimā, tam ir ļoti svarīga loma iesaistoties daudzās ķermeņa funkcijās. Arī cinks organismā netiek uzkrāts, tāpēc tas ikdienā ir jāuzņem ar pārtiku. Labi cinka avoti ir gaļa, jūras veltes, rieksti, sēklas, kā arī pilngraudu produkti. 

 

Tāpat kā C vitamīns, arī cinks ir iesaistīts imunitātes uzturēšanā un šūnu aizsardzībā no oksidatīvā stresa. Turklāt cinks ir iesaistīts funkcijās, kas regulē faktorus, kas saistīti ar auglību, reprodukciju un augšanu. Tā funkcijas ir cieši saistītas arī ar enzīmu darbību, piemēram, insulīna sekrēciju. Tas ir iesaistīts gēnu regulēšanā un neirotransmiteru sekrēcijā. Cinks veicina vairāku citu uzturvielu, piemēram, A vitamīna, taukskābju un ogļhidrātu, metabolismu.

 

Reklāmas informācija

A box of orange vitamins

Description automatically generated

Lacto Seven Trio 3in1 — viss vienā tabletē!

Lacto Seven TRIO košļājamās tabletes ar sarkanā apelsīna garšu, ksilītu, pienskābām baktērijām, C vitamīnu un cinku. Satur 7 dažādus pienskābo baktēriju celmus. Īpaša Bio-Support™ tehnoloģija aizsargā baktērijas no kuņģa skābās vides ietekmes. Cinks un C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību. Piemērots pieaugušajiem un bērniem no 3 gadu vecuma. Tabletes var košļāt vai sūkāt.

A group of brown square signs with black text

Description automatically generated

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

 

Saistītie raksti