Labsajūta nāk no “iekšienes” jeb kāpēc jārūpējas par savām labajām baktērijām

Ne velti probiotiķus sauc par labajām baktērijām – tās ne tikai rūpējas par organisma funkcionalitāti un labsajūtu, bet lielā mērā arī atbild par imunitāti. Lasi, kā rūpēties, lai baktērijas strādā tava organisma labā un kāpēc tam ir jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Zarnu traktā mīt liels daudzums dažādu baktēriju

FOTO: Shutterstock.com

Zarnu traktā mīt liels daudzums dažādu baktēriju

Kāpēc tas ir svarīgi

Zarnu traktā mīt liels daudzums dažādu baktēriju, un tiek uzskatīts, ka aptuveni vienu kilogramu cilvēka ķermeņa svara veido tieši šī baktēriju masa jeb mikrobiota – lielākais imunoloģiskais orgāns cilvēka ķermenī, kas gādā par organisma aizsargspējām.
 

“Mikrobiota stiprina cilvēka vispārējo imunitāti, taču, pirmkārt, tā gādā par zarnu gļotādas veselību, lai aizsargātu to no dažādām infekcijām. Ja, piemēram, kāds toksīns ar uzturu nokļūst gremošanas traktā, veselā gļotāda kalpo kā aizsargbarjera un neļauj svešiniekam iekļūt dziļāk un pastrādāt posta darbus – labvēlīgās baktērijas kā kareivji stājas ierindā un cīnās pret “svešiniekiem”, vienlaikus parūpējoties, lai zarnu trakta gļotāda tiktu uzturēta vesela,” skaidro gastroenteroloģe Ilze Kikuste.

Labo baktēriju augšanu un vairošanos veicina šķiedrvielām bagāts uzturs

Produkti, kas satur labās baktērijas

Par labo baktēriju esamību organismā var parūpēties, ēdot noteiktu uzturu. Farmaceite I. Jaudzeme stāsta, ka ikdienā probiotiķus var uzņemt ar raudzētiem pārtikas produktiem, piemēram, skābētiem kāpostiem, jogurtu, kas ražots, izmantojot dzīvas lactobacillus vai bifidobaktērijas. Lai labo baktēriju iedarbība būtu efektīva, vienai porcijai jogurta vajadzētu saturēt aptuveni simts miljonus baktēriju.
 

Labo baktēriju augšanu un vairošanos veicina šķiedrvielām bagāts uzturs, jo sevišķi nešķīstošās formās – dažāda veida klijas, piemēram, kviešu, rudzu, griķu, kā arī maltas linsēklas. Lai uzturētu atbilstošu labo baktēriju līdzsvaru organismā, jāizvairās no alkohola lietošanas, jāsamazina rūpnieciski konservētu produktu lietošana, tāpat ieteicams nelietot cukuriem bagātus produktus. Der zināt, ka pārtikas produkti, kuri ir pasterizēti vai ilgstoši atrodas ledusskapī atvērtā veidā, satur ļoti maz vai nesatur nemaz aktīvās baktērijas, jo tās ir temperatūras, mitruma, gaismas, pH jeb vides skābuma izmaiņu jūtīgas.

Pierādīts, ka bērni, kuri vairāk lieto uzturā jogurtus, tātad – labvēlīgās baktērijas, mazāk slimo ar saaukstēšanās slimībām, augšējo elpceļu iekaisumiem, viņiem retāk ir alerģijas

I. Kikuste stāsta, ka ir produkti, kuri dabīgā veidā satur labās baktērijas (kefīrs, rūgušpiens, ar baktērijām bagātināti, bet nesaldināti jogurti, kuriem netiek pievienota ciete, arī tējas sēnes dzēriens (kombuča), paniņas, kimči, skābēti gurķi, kāposti). Pierādīts, ka bērni, kuri vairāk lieto uzturā jogurtus, tātad – labvēlīgās baktērijas, mazāk slimo ar saaukstēšanās slimībām, augšējo elpceļu iekaisumiem, viņiem retāk ir alerģijas. Tāpēc aukstā zupa, kas pagatavota uz kefīra bāzes, būs izcila imunitātes porcija.

 

Kādos gadījumos uzņemt papildus

Katrs gadījums ir jāskatās individuāli, tomēr ir dažas situācijas, kad ir vērts apsvērt papildu labo baktēriju uzņemšanu, piemēram:

  •   Caurejas gadījumā. Daļā gadījumu caureja var nebūt saistīta ar vīrusiem un mikrobiem. Tā var būt kā blakus efekts pēc antibiotiku vai citu medikamentu lietošanas, kā reakcija pārtikas alerģijas gadījumā vai gremošanas slimību izpausme. Jebkurā gadījumā, ja pašam vai kādam ģimenē ir caureja, pārējiem jāievēro rūpīga higiēna, īpaši, ja caurejas iemesls nav zināms. Ja caureja norit viegli un netraucē dzīves ritmam, var veikt drošības pasākumus un lietot kuņģa un zarnu mikrofloru uzlabojošus līdzekļus. Ja caureja ir izteikta un dažu dienu laikā nemazinās, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība. Vasaras sezonā aktuāla ir tā sauktā ceļotāju caureja parasti parādās 3.-4. ceļojuma dienā kā pēkšņa ūdeņaina vēdera izeja līdz 5 reizēm dienā.
  • Pēc antibiotiku lietošanas. Antibiotikas ir viens no spožākajiem atklājumiem medicīnas vēsturē, un joprojām daudzās situācijās vienīgais risinājums infekcijas slimību novēršanai, piemēram, gripai, angīnai, bronhītam. Tās spēj efektīvi iznīcināt baktērijas, kas izraisa saslimšanas, taču vienlaikus arī nogalina labās baktērijas, kas nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai. 
  • Aizcietējumu gadījumā. Aizcietējumu rašanos veicina tādi produkti kā kviešu miltu produkti, cukurs, tauki, trekna gaļa un alkohols. Savukārt tādi produkti kā augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti veicina zarnu darbību. Lai izvairītos no aizcietējumiem, jāēd daudz šķiedrvielu, īpaši brokastīs, jo tās tad jau no paša rīta aktivizēs zarnu darbību. Tāpat dienas gaitā jāieplāno apēst kādu augli vai jogurtu, ēdienreizēs jāieplāno dārzeņu porcija. Vēdera darbības regulēšanai ir ļoti svarīgs pietiekams uzņemtā ūdens daudzums, jo tikai tādā veidā šķiedrvielas var saistīt šķidrumu un palielināt fekāliju masu. Arī šajā gadījumā viens no ieteicamiem palīglīdzekļiem ir preparāti, kas satur probiotikas.

 

Pazīmes, ka labo baktēriju organismā varētu trūkt

Diagnozi par kādu noteiktu stāvokli vislabāk noteiks ārsts, taču ir dažas pazīmes, kas var liecināt, ka zarnu trakta baktēriju saimē nevalda harmonija. Tipiskākās sūdzības:

  • izmainīta vēdera izeja (caureja vai aizcietējumi);
  • pastiprināta gāzu veidošanās;
  • sāpes vēderā;
  • svara zudums vai svara pieaugums bez iemesla;
  • saasinās alerģiskas reakcijas, parādās izsitumi uz ādas;
  • pasliktinās ādas, nagu un matu stāvoklis.


REKLĀMAS INFORMĀCIJA 
_______________________________________
Raksts tapis sadarbībā ar farmācijas uzņēmumu Vitabalans. 

Vitabalans Oy ir privāts Somijas farmācijas uzņēmums,  kas izstrādā, ražo un pārdod recepšu un bezrecepšu medikamentus, uztura bagātinātājus un medicīnas ierīces. Mūsu produkti tiek eksportēti uz vairākām valstīm, un mums ir sava pārdošanas organizācija 14 Eiropas valstīs.
 
Lacto Seven:
Lacto Seven satur septiņus dažādus pienskābo baktēriju celmus (lactobacillus un bifidobacterium), šķiedrvielu inulīnu un vitamīnu D, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību.

Lacto Seven kids:
Lacto Seven Kids satur septiņas dažādas dabīgās pienskābes baktēriju celmus (t.i., Lactobacillus un Bifidobacterium), kas dabīgi ir izturīgi pret kuņģa skābi. Ražojot baktērijas, tās ir aizsargātas ar īpašu Bio-support ™ tehnoloģiju.

D-max kids:
D vitamīns ir nepieciešams stipru kaulu un zobu attīstībai. Tas veicina kalcija un fosfora normālu uzsūkšanos un palīdz uzturēt normālu kalcija līmeni asinīs. D vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību (organisma aizsargsistēma pret vīrusiem un baktērijām) , kā arī palīdz uzturēt normālu muskuļu darbību.