Ķīnā uzliesmo pneimonija bērniem. Skaidrojam, kāda ir situācija Latvijā

Ķīnā uzliesmo netipiski liels pneimoniju skaits bērnu vidū, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pieprasījusi no Ķīnas amatpersonām paskaidrojumus. Kāda ir situācija Latvijā, "Mammamuntetiem.lv" interesējās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).
Saslimstība pieaug arī Latvijā, atklāj mediķi.

FOTO: Shutterstock.com

Saslimstība pieaug arī Latvijā, atklāj mediķi.

Bērnu slimnīcas pneimonoloģe Elīna Aleksejeva atklāj, ka novembrī, salīdzinot ar oktobri, ir pieaudzis bērnu skaits, kas pneimonijas dēļ atvesti uz Bērnu slimnīcu. 

 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā no 1. līdz 23. novembrim ieradušies pat gandrīz divas reizēs vairāk pacientu ar pneimoniju, nekā oktobrī kopumā. 

 

Pieaudzis arī ar pneimoniju stacionēto pacientu skaits un komplicēti gadījumi. Elīna Aleksejeva skaidro, ka šiem bērniem nepieciešamas papildu medicīniskas manipulācijas kā, piemēram, punkcija un plaša spektra antibiotiku ievadīšana, tāpēc stacionārā jāpavada ilgāks laiks. 

 

Ir arī pieaudzis gadījumus skaits, kad Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā bērniem konstatēts akūts bronhīts, taču viņiem retāk vajadzīga stacionēšana.
 

Reklāma
Reklāma

Speciāliste norāda, ka pneimoniju skaita pieaugums ir saistīts ar rudens un ziemas sezonai raksturīgo elpceļu vīrusu izplatību, kas ir vērojams katru gadu: "Vēl lielāku nekā šogad elpceļu slimību pieaugumu vērojām tieši pirms gada šajā laikā, kad pēc Covid-19 pandēmijas bērni pulcējās lielākās grupās un izplatījās dažādi vīrusi.

Aicinām visus, kam ir akūtu elpceļu infekciju simptomi, palikt mājās un neizplatīt infekciju izplatītājus tālāk.”
 

Savukārt Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Gunta Laizāne piebilst: “Pēdējā laikā ir gana daudz bērnu ar Covid-19, taču nav smagu gadījumu, pēdējos mēnešos nevienam ar Covid-19, kas nonācis infekciju nodaļā, nav bijusi pneimonija.”

 

Jāpiebilst, ka Ķīnas iestādes šo pieaugumu skaidro ar COVID-19 ierobežojumu atcelšanu un zināmu patogēnu, piemēram, gripas, mycoplasma pneumoniae (izplatīta bakteriāla infekcija, kas parasti skar mazus bērnus), respiratorā sincitiālā vīrusa (RSV) un SARS-CoV-2 (vīrusa, kas izraisa COVID-19), izplatību.

Saistītie raksti