Dabīgā antibiotika – pelašķis. Kāpēc pie mums to lieto pret klepu, bet citās valstīs pret vēdera problēmām?

Latviešu tautas ticējumos par ārstniecības augu izmantošanu ļoti bieži minēts pelašķis. Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniece un Rīgas Stradiņa universitātes docente Inga Sīle, kura doktorantūrā pētīja ārstniecības augus tautas ticējumos, stāsta, ka Latvijā pelašķi mēdz izmantot pret klepu, taču citās valstīs to vairāk lieto vēdera problēmu mazināšanai.
Mūsu tautas medicīnā pelašķu lietošana pret klepu ir kaut kas unikāls tieši mums. Nav jau tā, ka tas nestrādātu! Tas strādā, vienkārši vairāk aktīvo vielu saistītas ar gremošanas uzlabošanu.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsu tautas medicīnā pelašķu lietošana pret klepu ir kaut kas unikāls tieši mums. Nav jau tā, ka tas nestrādātu! Tas strādā, vienkārši vairāk aktīvo vielu saistītas ar gremošanas uzlabošanu.

Izlasot aptuveni 38 tūkstošus latviešu tautas ticējumu, pētniece atlasīja nepilnus 2000 ticējumus, kuros bija minēti ārstniecības augi.

 

Vispopulārākie – pelašķis un kumelīte

Visbiežāk latviešu tautas ticējumos bija pieminēts pelašķis, ārstniecības kumelīte, dārza sīpols, vērmele, ceļteka, tabaka, bērzs, ozols, ieva, kadiķis.

“Mani pašu tik ļoti nepārsteidza pelašķis un kumelīte, jo arī mūsdienās šos augus diezgan bieži izmanto,” viņa atzina.

 

Pelašķa dažādie sinonīmi

Dažkārt bija izaicinājums saprast, kas tas ir par augu, kas minēts tautas ticējumos. “Vislabāk tas bija redzams pelašķu piemērā, jo šim augam bija minēti 24 dažādi sinonīmi. To sauca par žužaini, tītara puķi, peļastēm, dzelzs zāli un citos vārdos.

Izlasīju, sapratu, ka ir runa par kaut kādu augu, bet kādu? Sākumā to nemaz nezināju, bet, par laimi, ir latviešu augu sinonīmu grāmata, pēc kuras es vadījos. Ar tās palīdzību es varēju atšķetināt, par kuru augu konkrētajā gadījumā bija runa.”

 

Vērtīgā kumelīte

Salīdzinot ārstniecības augu pielietojumu latviešu tautas ticējumos un mūsdienās, pētniece minēja kumelīti.

Jau ticējumos rakstīts, ka kumelītes var izmantot gan pret caureju, gan aizcietējumiem. Arī mūsdienās ir zināms, ka vāja kumelīšu tēja noderēs pret aizcietējumiem, bet spēcīga – pret caureju. Līdz ar to kumelītei var būt divas pretēja veida iedarbības uz cilvēka organismu.

 

Latvijā pelašķi vairāk izmanto klepus ārstēšanai

“Es vairāk gribētu pastāstīt par pelašķi, jo tā lietojums pret klepu ir unikāls Latvijā. Arī es bērnībā lasīju pelašķus, jo visi teica un lietoja tos pret klepu. Bet, ja salīdzinām ar Eiropu, tad redzam, ka tur vairāk ir atzīta pelašķu lietošana gremošanas traucējumu problēmām, piemēram, tie uzlabot apetīti.

Reklāma
Reklāma

Man likās interesanti, ka šāda indikācija ir latviešu tautas ticējumos minēta, bet lietošana tieši gremošanas problēmām ir zinātniski pierādīta. Pelašķu lietošana pret klepu arī citās valstīs nebija tik ļoti pieminēta.”

 

Unikālā pelašķu izmantošana

“Mūsu tautas medicīnā pelašķu lietošana pret klepu ir kaut kas unikāls tieši mums. Nav jau tā, ka tas nestrādātu! Tas strādā, vienkārši vairāk aktīvo vielu saistītas ar gremošanas uzlabošanu. Bet mēs jau zinām, ka augs satur veselu ķīmijas laboratoriju. Tajā ir daudz dažādu aktīvu vielu. Līdz ar to tās var būt vairākām indikācijām.

Eiropā vairāk atzīst pelašķu izmantošanu gremošanas traucējumos un apetītes uzlabošanai nevis kā līdzekli pret klepu. Bet mums Latvijā tautas ticējumos pelašķis bija minēts 90 reizes, un 80% tas bija aprakstīts kā līdzeklis pret klepu. Tas ir interesanti.”

 

Pelašķi dēvē arī par dabīgo antibiotiku

Dzirdēts, ka pelašķus dēvē arī par dabīgo antibiotiku. “Savā ziņā tā var būt. Vēl to plaši izmanto asiņošanas apturēšanai, kad ir ārīgas brūces. Ticējumos tas bija minēts.

Es atceros no savas bērnības, ka paņēmu pelašķu lapiņu, paberzēju to un uzliku uz ievainojuma. Tas labi apturēja asiņošanu.

Redzam, ka ļoti daudziem augiem ir pretiekaisuma iedarbība. Stiprāka vai vājāka, bet ir. Daļai ir arī antiseptiska, antibakteriāla iedarbība. Ir jāskatās, kuram augam tā ir izteiktāka. To augu, kam tā ir izteiktāka, parasti izmanto visbiežāk.

 

Piparmētra vai efeju sētložņa?

Piemēram, ir piparmētra un efeju sētložņa. Abas ir mētras no lūpziežu dzimtas. Abas ir salīdzinoši līdzīgas. Abas varētu izmantot vienai un tai pašai indikācijai, bet zinām, ka piparmētrā ir vairāk mentola nekā efeju sētložņā, līdz ar to varbūt labāk izmantosim piparmētru konkrētam nolūkam.

Tas nenozīmē, ka piparmētra ir vienīgais augs, kam ir tāds efekts. Nē, ir daudz citu augu, bet varbūt to efekts ir nedaudz vājāks.”

 

Ja nobrāzts celis, jāuzliek ceļmallapa

Runājot par ceļtekas izmantošanu, pētniece norādīja, ka tās labās īpašības bieži minētas arī latviešu tautas ticējumos. “Tas ir viens no desmit populārākajiem augiem. Pārsvarā tā minēta ārīgai lietošanai asiņošanas apturēšanai.

Arī es no savas bērnības atceros: tiklīdz tika nobrāzts celis, tā skrēju pie dīķa, kur auga ceļmallapas. Es tās noskaloju turpat dīķī un liku virsū uz nobrāztā ceļa. Ļoti labi palīdzēja.

Ticējumos aprakstīta arī ceļmallapu izmantošana klepus gadījumā. Ceļmallapās ir arī gļotvielas, kas palīdz mīkstināt klepu un veicināt atkrēpošanu,” zinātniece stāstīja.

Saistītie raksti