Kāpēc salst kājas un ko darīt, lai šī nepatīkamā sajūta piemeklētu retāk?

Tev atkal aukstas kājas! Tiem, kurus šī problēma vajā, tādus vārdus nākas dzirdēt ik vakaru, dodoties pie naktsmiera blakus partnerim. Vai ir iespējams kaut ko darīt, lai salstošu kāju simptomus mazinātu?
Salstošas pēdas var būt arī viena no ilgstoša stresa vai vairogdziedzera slimības izpausmēm.

FOTO: Shutterstock.com

Salstošas pēdas var būt arī viena no ilgstoša stresa vai vairogdziedzera slimības izpausmēm.

Kāpēc salst kājas?

 

Aukstums

Kad ķermenis nonāk vēsumā, ekstremitāšu, piemēram, roku un pēdu asinsvadi sašaurinās, līdz ar to samazinās asins plūsma šajās zonās, palīdzot saglabāt siltumu dzīvībai īpaši svarīgās ķermeņa daļās. Laika gaitā šī samazinātā asins plūsma var izraisīt skābekļa līmeņa zudumu audos, kā rezultātā tie var iegūt zilganu krāsu. Ja šādi simptomi ir īslaicīgi, tie parasti nav nopietni, un sasildoties viss ķermenis atgriežas normālā stāvoklī, skaidro “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone.

 

Stress vai trauksme

Viena no ķermeņa dabiskajām reakcijām uz stresu ir adrenalīna nonākšana asinsritē. Cirkulējot adrenalīns izraisa perifēro asinsvadu sašaurināšanos, bet tas attiecīgi samazina asins plūsmu ekstremitātēs. Šī reakcija sagatavo organismu iespējamiem miesas bojājumiem un rezervē enerģiju, kas var būt nepieciešama paaugstināta stresa situācijās. “Mūsdienās ik uz soļa sagaida dažādi stresa faktori, taču lielākā daļa no tiem, par laimi, nav tik apdraudoši. Tāpēc šī aizsargreakcija var būt vairāk kaitīga nekā noderīga,” norāda neiroloģe Veselības centru apvienībā Dace Bērziņa. 

 

Asinsrites problēmas

Sliktai asins cirkulācijai var būt dažādi iemesli. Mazkustīgs dzīvesveids vai ilgstoša sēdēšana pie rakstāmgalda var samazināt asinsriti kājās un izraisīt to salšanu. Augsts holesterīna līmenis var izraisīt aplikumu veidošanos artērijās, kas savukārt var samazināt asins cirkulāciju kājās, izraisot pēdu salšanu. Arī dažas sirds slimības arī var būt par iemeslu kāju salšanai, tāpēc ieteicams konsultēties ar ārstu. Asinsriti visā organismā var apgrūtināt arī smēķēšana.

 

Anēmija

Anēmija rodas, ja organismā ir pārāk maz normālu sarkano asins ķermenīšu. To var izraisīt daudzi faktori, tostarp dzelzs, B12 vitamīna vai folātu deficīts vai hroniska nieru slimība.

 

Cukura diabēts

Augsts cukura līmenis asinīs bieži var izraisīt artēriju sašaurināšanos un samazinātu asins piegādi audiem, kas veicina pēdu salšanu. Citi diabētiskā nervu bojājuma simptomi ir tirpšanas vai durstīšanas sajūta, nejutīgums vai dedzinošas sāpes kājās un pēdās. Simptomi var pastiprināties naktī.

 

Nervu darbības traucējumi 

Nervu bojājumus var izraisīt trauma vai ievainojums, piemēram, smags apsaldējums, vai tas var būt saistīts ar pamata slimību. Perifēro neiropātiju var izraisīt arī aknu vai nieru slimība, infekcija vai ģenētika. Mēdz būt arī papildu simptomi, tostarp nejutīgums un tirpšana. 

 

Hipotireoze

Hipotireozi izraisa nepietiekama vairogdziedzera darbība – tas nenodrošina pietiekamu vairogdziedzera hormonu līmeni, kas savukārt negatīvi ietekmē vielmaiņu organismā. Cilvēki ar hipotireozi var būt jutīgāki pret aukstumu, un viņiem var būt arī citi simptomi, piemēram, nogurums, svara pieaugums, atmiņas problēmas.

 

Kā mazināt pēdu salšanu?

J. Namsone uzsver, ka labākais ceļš uz šī simptoma novēršanu ir sadarbība ar ārstu, lai diagnosticētu pēdu salšanas cēloni. Bet, kamēr gaidāma ārsta vizīte, var izmantot vairākus paņēmienus, lai diskomfortu mazinātu.

Reklāma
Reklāma

 

  • Kustības

Lai arī tas šķiet pārlieku vienkārši, piecelšanās kājās un izkustēšanās var būt viens no veidiem, kā sasildīt ķermeni un palīdzēt asins cirkulācijai pēdās. Palīdzēs arī pastaigāšana pa biroju, bet vislabāk būtu fiziskas aktivitātes veikt katru dienu vismaz 30 minūtes. Tas ne tikai uzlabo pašsajūtu, bet uztur asinsvadu tonusu.

 

  • Zeķes un čības

Ja salst kājas, svarīgi valkāt siltas un labi piegulošas zeķes. Vajadzētu izvēlēties pēc dabīgāka materiāla – vilnas, kokvilnas – izstrādājumus, tie labāk notur siltumu. Telpās būs noderīgas arī čības, īpaši, ja uz grīdas nav paklāja vai ja nav apsildāma grīda. Vēl labs veids, kā palīdzēt pēdām saglabāt siltumu, ir turēt pēdas saliktas blakus.

 

  • Kāju vanniņas, masāža

Viens no ātrākajiem veidiem, kā atbrīvoties no aukstām pēdām, ir iemērkt tās siltā vannā. Pietiks, ja kājas siltā ūdenī mērcēs 10–15 minūtes. Procedūra var būt noderīga arī tieši pirms gulētiešanas, jo mazina spriedzi, atslābina muskuļus. Asinsrites uzlabošanai var palīdzēt masāža ar gumijas fizioterapijas bumbiņu, kurai ir mīkstas adatiņas. 

 

Svarīgi!

Cilvēkiem ar diabētisku nervu bojājumu jābūt uzmanīgiem ar ūdens temperatūru – to vēlam izmērīt ar ūdens termometru, jo samazinātā nervu jutīguma dēļ ar tausti var nespēt novērtēt ūdens temperatūru un netīšām apdedzināties. 

 

  • Termofors

Cilvēkiem, kuriem aukstu kāju dēļ ir problēmas ar miegu, sildoša termofora novietošana kājgalī var līdzēt saglabāt kāju siltumu gulēšanas laikā. Turklāt sildīšana var nomierināt muskuļus pēc dienas, kas pavadīta, ilgstoši stāvot kājās.

 

  • Sildoši augu līdzekļi

Var izmantot sildošus līdzekļus, kas satur flavonoīdus. Tie uzlabo asins cirkulāciju un arī perifēro asinsriti. Aktīvās vielas ir dažādu augu, piemēram, čili, paprikas, ekstrakti, kas dod sildošo efektu. Tos gan noteikti nevajadzētu lietot cilvēkiem ar jutīgu ādu vai brūcēm, ka arī tad, ja ir alerģija uz kādu no sastāvā esošajiem augiem. Lokāli pēdām var izmantot kampareļļu, kas paplašina asinsvadus un rada siltuma sajūtu. Asinsriti var uzlabot arī ginkgo bilobas ekstrakts, kas veicina perifēro asins mikrocirkulāciju. 

No šiem preparātiem gan jāatturas cilvēkiem, kuri lieto asins šķīdinātājus, jo pastāv risks, ka var sākties asiņošana.

 

Kad noteikti jāvēršas pie ārsta?

Ar ārstu noteikti jākonsultējas, ja bez salstošām kājām ir arī citi simptomi, tostarp:

  • nogurums;
  • būtisks svara zudums vai pieaugums;
  • drudzis;
  • locītavu sāpes;
  • čūlas uz roku vai kāju pirkstiem, kas slikti dzīst;
  • ādas izmaiņas, piemēram, izsitumi, zvīņošanās, bieza āda
  • kāju tirpšana;
  • slapjas un sasvīdušas pēdas.

 

Arī tad, ja pēdās jūtams aukstums, bet pataustot tās nav aukstas, jādodas pie ārsta, jo tas var liecināt par nervu bojājumiem vai citu neiroloģisku slimību.

Saistītie raksti