Speciālista ieteikumi, kā atveseļot taukainas aknas

“Nav tā, ka pie pirmajiem nedaudz paaugstinātajiem aknu rādītājiem uzreiz būtu jāapmeklē hepatologs, lai aknas pārbaudītu. Bet, ja ir diagnoze “taukaino aknu slimība” – tas jau ir nopietni,” saka infektoloģe, hepatoloģe Dr. med. Sniedze Laivacuma.
Slimība, ar ko taukainās aknas ļoti bieži iet kopā, ir cukura diabēts.

FOTO: Shutterstock.com

Slimība, ar ko taukainās aknas ļoti bieži iet kopā, ir cukura diabēts.

Ārste māca jaunos studentus Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedrā, strādā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, veselības centrā ARS, Veselības centru apvienības klīnikās. 

 

Veselības problēmas, kurām palīdz pārmaiņas dzīvesveidā, nevis kādas spēcīgas zāles, parasti pārāk nopietni neuztveram. Vai tas neattiecas arī uz taukaino aknu slimību, jo tās ārstēšanā svarīgākās ir pārmaiņas dzīvesveidā un pareizs uzturs?    

Tā tiešām ir, ka slimības sākumā, kad tauki vienkārši izgulsnējas aknu šūnās, nekādu sūdzību nav – aknas var nebūt pat palielinātas, nemoka slikta pašsajūta, nekas arī nesāp. Cilvēkam nekas īsti netraucē, un var teikt, ka attieksme pret tām ir tāda vieglprātīgāka, piemēram, atšķirībā no augsta asinsspiediena, par kuru gandrīz visi zina, ka tas var beigties ar insultu vai infarktu. 

Taču tā nav, ka taukainās aknas būtu problēma, ko nevajag risināt. 

Ja taukiem ļauj uzkrāties vēl vairāk, lielai daļai pacientu veidojas aknu iekaisums jeb steatohepatīts, rodas saistaudi (fibroze) un citas nepatīkamas pārmaiņas, kas var novest pat līdz aknu cirozei vai vēzim. 

Tad neko daudz vairs palīdzēt nevaram.  

Pēc sliktākā scenārija taukaino aknu slimība līdz cirozes stadijai progresē divdesmit un vairāk gadu laikā.

 

Stiprs nogurums – to bieži vien piemin kā būtisku taukaino aknu simptomu, bet droši vien ir arī citi simptomi.   

Nogurums tiešām var būt viens no simptomiem, tomēr uz taukaino aknu slimību vajadzētu raudzīties kompleksi. Nogurums var būt arī citu veselības problēmu, ne tikai taukaino aknu gadījumā. Parasti, ja ir šī slimība, cilvēkam ir arī liekais svars, zema fiziskā aktivitāte, jo lielākā daļa laika tiek pavadīta, sēžot darbā pie datora, mājās pie televizora, kā arī uzturs lielākoties ir neveselīgs – tas viss taču arī dod nogurumu.

Savukārt, ja ejam svaigā gaisā, daudz kustamies, tas organismu uzmundrina. Tāpēc es negribētu teikt, ka nogurums ir tikai taukaino aknu dēļ, bet drīzāk saistībā ar visu dzīvesveidu. 

Jāteic, ka tādu īstu simptomu taukaino aknu slimībai nemaz nav. 

Ir pacienti, kas sūdzas par diskomforta sajūtu labajā sānā vai vēdera labajā pusē. Ja iedomājamies, ka aknu šūna ir kā bumbiņa, kurā krājas tauki, tā kļūst lielāka un arī visas aknas tādas kļūst. Tāpēc var būt tā, ka aknas jau ir palielinātas, bet, 

tā kā pašās aknās sāpju receptoru nav, arī sāpju nav. 

Tomēr, tā kā ir iestiepta aknu kapsula, labajā sānā var būt nepatīkama sajūta.

Mana pieredze rāda, ka visbiežāk sūdzības par sāpēm labajā sānā ir saistītas ar kādām mugurkaulāja problēmām, nevis aknām. 

 

Kā somiņa ir ikdienā līdzi ņemams aksesuārs, tā daudzi no mums nēsā līdzi žultsakmeņus vai pat sadzīvo ar žultspūšļa iekaisumu. Vai tas veicina arī taukaino aknu attīstību? 

To, ka žultsakmeņu slimība veicinātu aknu aptaukošanos, es nevarētu teikt. Taču tad, ja žultspūslī ir akmeņi un hronisks iekaisums, arī aknās var rasties iekaisums un aknu fibroze. Diezgan bieži ir abas šīs problēmas – gan žultsakmeņi, gan taukainās aknas. 

Ja žultsakmeņi traucē, tos vajadzētu likvidēt ķirurģiski. Diemžēl liekais svars, kas parasti iet roku rokā ar aknu aptaukošanos, var apgrūtināt pēcoperācijas brūču dzīšanu. Kāpēc? Jo nevajag aizmirst, ka aknas ir arī imunitātes orgāns, tāpēc, ja aptaukošanās dēļ tās nestrādā, kā tam vajadzētu būt, tas var ietekmēt arī brūču dzīšanu. 

Slimība, ar ko taukainās aknas ļoti bieži iet kopā, ir cukura diabēts. 

Jo situācijās, kad ir insulīna rezistence, insulīns nestrādā, kā vajag, tas noved pie tā, ka veidojas gan diabēts, gan tas neļauj aknām atbrīvoties no taukiem. Aknas strādā visu laiku un normāli taukus pie sevis nepatur, bet, ja ir insulīna rezistence, aknām ir grūtāk atbrīvoties no taukiem. Tiesa, šobrīd ir atsevišķi medikamenti, ko lieto cukura diabēta ārstēšanā, un tas vienlaikus palīdz uzlabot arī taukaino aknu stāvokli.  

 

Viens no labas aknu veselības rādītājiem ir normāli ASAT un ALAT skaitļi asins analīzēs. Bet par kādiem “cipariem” būtu jāsāk uztraukties?  

Pacienti arī mēdz jautāt, pie kāda ALAT “cipara” viņam jāsāk uztraukties. Bet uz šo jautājumu nemaz tā vienkārši nevar atbildēt, jo viss jāskatās kopumā.

Ja ir tikai divas trīs vienības virs normas, satraukumam liela pamata nav. Varbūt iepriekšējā vakarā pirms analīzēm ieēda kaut ko treknāku, pie vakariņām izdzēra glāzi vīna vai pret galvassāpēm lietoja paracetamolu vai ibumetīnu – tas var dot nedaudz citādu analīzes rezultātu. 

Vairāk jāskatās tieši uz analīžu rezultātu dinamiku. Piemēram, ja pirmajā reizē fermenta ALAT rādītājs ir nedaudz paaugstināts, pēc diviem trim mēnešiem analīzi atkārto. Ja skaitlim ir tendence iet uz augšu – sākumā bija 50, bet pēdējā analīzē jau 70 un tad jau tuvojas 100 –, tas nozīmē, ka problēma mazāka nepaliek un aknās ir iekaisīgas izmaiņas. Bet nav tā, ka pie pirmajiem nedaudz paaugstinātajiem rezultātiem uzreiz jāiet pie hepatologa aknas pārbaudīt.  

Situācijās, kad ir nopietni palielināti abi aknu rādītāji – fermenti ALAT, ASAT –

  • uzreiz vajag veikt analīzes, lai izslēgtu saslimšanu ar C un B vīrushepatītiem. 
  • Nepieciešams veikt arī vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfiju, kurā arī ļoti labi varēs redzēt taukainās aknas, – šis izmeklējums parādīs, vai aknu šūnas ir veselas vai arī tajās krājas tauki. 
  • Vēl var būt nepieciešama aknu elastogrāfija, tā ir ultrasonogrāfijas metode, kura pamatojas uz audu elastīguma mērījumiem. 

Taukaino aknu slimību bieži vien izraisa alkoholisms, un tad diagnoze ir alkohola taukainā hepatoze. Bet ne jau vienmēr alkohols vainīgs…

Mūsdienās liela bēda ir uztura bagātinātāji, jo tos piedāvā visdažādākajām problēmām, sākot ar matu izkrišanu, lūstošiem nagiem un beidzot ar imunitātes stiprināšanu. 

Patiesībā uztura bagātinātājus nemaz nevajadzētu lietot.

Diemžēl cilvēki nonāk arī slimnīcā ar nopietnām aknu problēmām, jo ir lietojuši pārāk daudz vai nezināmas izcelsmes uztura bagātinātājus. 

Reklāma
Reklāma

Protams, var lietot vitamīnus, piemēram, D vitamīnu, C vitamīnu, B grupas vitamīnus, ja tam ir iemesls. 


Aknu aptaukošanos faktiski var uzskatīt par aizsargreakciju uz kaut ko, kas aknām nepatīk. Arī medikamenti aknām var nepatikt. Piemēram, ja ārsts ir nozīmējis zāles holesterīna pazemināšanai jeb statīnus, tie ir jālieto, citādi var būt augsts insulta vai infarkta risks. Tas saistīts ar nedaudz paaugstinātiem aknu rādītājiem, kam ir nepieciešams sekot līdzi, hepatologam sadarbojoties ar kardiologu. Jaunākie pētījumi rāda, ka nemaz tik ļoti statīni nebojā aknas, pēdējā laikā arī parādās dati, ka sliktā holesterīna līmeņa samazināšana asinīs pozitīvi ietekmē arī taukaino aknas slimības progresiju. 

Ja kādas zāles jālieto, tas tomēr jādara, pat neraugoties uz nelielām izmaiņām aknu analīzēs, bet tas, protams, neattiecas uz pārtikas piedevām, kuru plašajai lietošanai visbiežāk nav nekāda pamata. 

 

Ja ir diagnoze, parasti ir arī attiecīgi medikamenti, ar ko slimību ārstēt. Taukaino aknu ārstēšanā labākās zāles ir veselīgs dzīvesveids. Kā tad tā?  

Speciālu medikamentu, kurus mēs varētu izrakstīt taukainām aknām, nav. Taču, kā jau minēju, ir atsevišķi medikamenti tiem, kam ir gan cukura diabēts, gan taukaino aknu slimība. Vienlaikus ar diabētu šie medikamenti palīdz arī steatozes ārstēšanā. Bet, ja ir tikai taukainās aknas, šīs zāles netiek nozīmētas. 

Protams, medikamentus cenšas izstrādāt, jo pasaulē apmēram trešdaļai iedzīvotāju ir taukaino aknu slimība, taču tie tik un tā nebūs domāti vienkārši taukainu aknu, bet gan nopietnākas stadijas – steatohepatīta – ārstēšanai. Jo steatohepatīts – tas jau ir ceļš uz aknu fibrozi un cirozi. 

Hepatoprotektori, kas ir augu izcelsmes preparāti, kuru pamatā ir mārdadzis, un tā sauktie esenciālie fosfolipīdi gan pie mums Latvijā ir pieejami. Šie līdzekļi nekaitē organismam, tāpēc droši lietojami, bet vienlaikus jāpatur prātā, ka tie tikai nedaudz stiprina aknu šūnu membrānas, uzlabo vielmaiņu, nevis ārstē. Turklāt taukaino aknu slimības gadījumā no taukiem tie neatbrīvo. Tāpēc saviem pacientiem, kuriem dažreiz arī mēdzu izrakstīt hepatoprotektorus, saku: tie ir tikai maza daļa no tā, ko varat savā labā darīt. 

Pagaidām nekas labāks par dzīvesveida pārmaiņām nav izdomāts. 

 

Ar dzīvesveida pārmaiņām jāsaprot fizisko aktivitāšu un diētas ieviešana mazkustīguma un nepareiza uztura vietā. Un viss? 
Jā, taukaino aknu gadījumā ļoti svarīgas ir kustības un diēta, par vislabāko tiek uzskatīta Vidusjūras diēta. Tā arī der gan holesterīnam, gan asinsspiedienam, gan daļēji cukura diabētam. 

Taču kampaņveidīga diēta uz trim mēnešiem aknām neko labu nedos, bet gan lēnas pārmaiņas un lēns svara zudums, piemēram, kilograms nedēļas vai divu nedēļu laikā. 

Ja pēkšņi no uztura izslēdz ogļhidrātus un lieto tikai olbaltumvielas, tas var pat paasināt taukaino aknu slimību. Runājot par šīs slimības ārstēšanu, mēs nelietojam vārdu “diēta”, bet gan vairāk stāstām par nepieciešamību mainīt savu dzīvesveidu. 

Izpētīts, ja izdodas zaudēt piecus procentus no sava svara, tas pozitīvi ietekmē arī taukainās aknas. Ja izdodas zaudēt 7–10 %, aknas jau sāk izgrūst ārā tauku pilienus un atbrīvot sevi no taukiem. Diemžēl pasaules prakse rāda, ka ilgtermiņā ir grūti saglabāt savus labos ieradumus. Vēl izpētīts – pat ja neizdodas zaudēt tos desmit procentus svara, bet ikdienā spējat būt fiziski aktīvi, arī tas palīdz aknām.  

Būtu ieteicams arī apmeklēt dietologu, ar kuru var izrunāt visu par pareizu uzturu, produktu izvēli, jo hepatologs, kurš, protams, sniedz veselīga uztura ieteikumus, tomēr nav speciālists uztura lietās. 

Uzskatu, ja ir taukaino aknu slimība, ārstu darbam jābūt komandā ar dietologu, hepatologu, endokrinologu, ģimenes ārstu. 

Jo uzmanību nepieciešams pievērst arī citu veselības problēmu risināšanai, piemēram, paaugstinātam holesterīnam, cukura diabētam.  

Kad būs sasniegts labs rezultāts, jaunais dzīvesveids, fiziskās aktivitātes un pareizs uzturs būs vajadzīgi arī turpmāk. Tāpēc pārmaiņām jābūt tādām, ko cilvēks pats var pieņemt, nevis tikai sakostiem zobiem piecieš.  

 

SVARĪGI

Aknas spēj būt gan ļoti izturīgas, gan labi atveseļoties, ja pārtraucam tās bojāt, piemēram, vairs neēdot treknus ēdienus, bet mazkustīgumu aizstājot ar aktīvām kustībām.

 

UZZIŅAI

  • Aknas ir mūsu lielākais iekšējais orgāns – pieaugušam cilvēkam tās sver ap pusotru kilogramu un pēc savas darbības atgādina īstu fabriku. Aknas nemitīgi ražo daudz organismam vajadzīgu olbaltumu, palīdz nodrošināt asins recēšanu, producē holesterīnu. 
  • Ļoti svarīgs aknu darbs ir metabolizēšana. Vielas, kas organismam vairs nav vajadzīgas, aknas pārveido galaproduktos, kuri tālāk ar žulti vai caur nierēm ar urīnu tiek izvadīti. 
  • Aknas ir krājējas – tās daudz ko arī krāj nebaltām dienām. Piemēram, taukos šķīstošos vitamīnus, glikogēnu, ko organisms slodzes vai stresa gadījumā pārvērš vienkāršā cukurā glikozē un ieplūdina asinīs, lai tam netrūktu enerģijas. Tās uzkrāj arī taukus – kā rezervi. 
  • Aknas izceļas ar izturību un spēju labi atjaunoties, piemēram, kad cilvēks atbrīvojies no kaitīga ieraduma kā alkohola lietošana. Ja nekas nesanāk, ar laiku var rasties alkohola taukainā hepatoze, kas draud ar cirozes attīstību. 
  • Nealkohola taukaino aknu slimības sākumā tauki vienkārši izgulsnējas aknu šūnās un nekādu sūdzību nav – aknas var nebūt pat palielinātas, nemoka slikta pašsajūta, nekas arī nesāp. Ļaujot taukiem uzkrāties vēl vairāk, ar laiku slimība progresē, ar taukiem pārpildītās šūnas iet bojā, aknās var sākties iekaisuma reakcija (nealkohola steatohepatīts), veidoties saistaudi (fibroze).  

 

IEVĒRĪBAI

  • Taukaino aknu slimības attīstībā galvenokārt vainojams nepareizs dzīvesveids, īpaši alkohola lietošana, augstas kalorāžas diēta, piesātinātie tauki, rafinētie ogļhidrāti, saldināti dzērieni, par daudz fruktozes. Ja enerģiju neiztērē fiziskās aktivitātēs, tā tauku veidā nogulsnējas aknās.  
  • Ģenētiskie faktori arī spēlē lomu – 7–10 % nealkohola taukaino aknu pacientu ir slaida auguma, bez ķermeņa aptaukošanās. Taču lipīdi (tauki) uzkrājas aknās, un tas veicina slimības attīstību. 

 

Ieteikumi, kā atveseļot taukainās aknas

  • Svarīgākais ir samazināt ķermeņa svaru un aeroba fiziskā slodze. No liekā svara jāatbrīvojas pakāpeniski ilgākā laikposmā. Piemēram, ieteicams 500–1000 kaloriju deficīts dienā, un tas rada līdz viena kilograma zudumam nedēļā. Nedrīkst badoties un strauji zaudēt svaru, jo bieži vien tas veicina līdzīgas izmaiņas aknās kā metabolais sindroms – to taukainību. Turklāt badošanās un strauja svara zaudēšana palielina risku veidoties žultsakmeņiem.
  • Fiziskajām aktivitātēm vajag līdzsvarot uzņemtās kalorijas, lai ar kustībām var sadedzināt tauku uzkrājumus. 
  • Uzturā ieteicams iekļaut dārzeņus, šķiedrvielām bagātīgus produktus, bet ierobežot viegli asimilējamo ogļhidrātu produktus (saldumi, baltmaize, augļi, sulas, limonādes), gaļu, dzīvnieku izcelsmes taukus, jo tie sliktāk sagremojas. Vienkāršs kritērijs – ja taukviela sacietē, tā ir mazāk veselīga. Kafiju var droši lietot, tās uzņemšanu nav nepieciešams ierobežot, taču arī pārspīlēt ar kafijas dzeršanu nevajag. Un, protams, aknas būs pateicīgas, ja vairs netiks lietots alkohols.

 

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Veselības akadēmijas" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".

 

Avots:www.kasjauns.lv

Saistītie raksti