Pasteidzies – vēl var pagūt ievākt veselībai tik ļoti vērtīgos bērza pumpurus

Pavasarī organisma spēcināšanai var izmantot dabas veltes, piemēram, bērza pumpurus un sulu. Farmācijas profesore, augu zinātāja Vija Eniņa stāsta, kā un ko labāk darīt.
Pumpurus glabā noslēgtā traukā vai auduma maisiņā. Tie jāizlieto divu gadu laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Pumpurus glabā noslēgtā traukā vai auduma maisiņā. Tie jāizlieto divu gadu laikā.

Kāpēc vākt bērzu pumpurus?

Bērzu pumpuriem ir bagātīgs ķīmiskais sastāvs, tie satur ēterisko eļļu, flavonoīdus, sveķveida vielas, organiskās skābes, miecvielas, rūgtvielas, selēnu, kalciju, C vitamīnu un citas aktīvās vielas, tāpēc labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu.

 

Tiem ir urīndzenoša, žultsdzenoša, pretiekaisuma, sviedrējoša, antiseptiska, gāzu uzkrāšanos mazinoša ietekme. 

 

Pumpuru uzlējums mazina tūsku un attīra organismu no dažādām atkritumvielām.

 

Pumpurus vāc pavasarī – no februāra līdz aprīlim. Nogriez koka zarus, vēlams, no ciršanai paredzētiem vai nesen nocirstiem kokiem, tos sasien slotiņās un apmēram 3–5 nedēļas žāvē labi vēdināmā vietā – šķūnī vai nojumē. Tad pumpurus nobrucini vai nodauzi, attīri no zaru paliekām un vēl nedaudz pažāvē istabas temperatūrā labi vēdināmā vietā. Pumpurus glabā noslēgtā traukā vai auduma maisiņā. Tie jāizlieto divu gadu laikā.

Reklāma
Reklāma

 

Kā pagatavot vērtīgo uzlējumu?

1 ēdk. pumpuru aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj 30 minūtes ievilkties, nokās. Pumpuru uzlējumu dzer pa 1 ēdk. 3–4 reizes dienā. 

 

Uzlējumam ir spēcīga iedarbība, bet tajā esošās sveķveida vielas var kairināt nieres un aknas, tāpēc tiem, kam ir problēmas ar šiem orgāniem, bērzu pumpuru uzlējums nav piemērots.

Saistītie raksti