Kam jābūt katras ģimenes mājas aptieciņā? Konsultē farmaceite

Pavasaris ir īstais laiks, lai pārskatītu mājas aptieciņu – atbrīvotu to no nederīgajiem un vecajiem medikamentiem un iekļautu sezonai aktuālos līdzekļus, atgādina "BENU Aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Lai sakārtotu savu mājas aptieciņu, jāsāk ar tajā esošo līdzekļu pārskatīšanu un  nederīgo zāļu pareizu utilizāciju.

FOTO: Shutterstock.com

Lai sakārtotu savu mājas aptieciņu, jāsāk ar tajā esošo līdzekļu pārskatīšanu un nederīgo zāļu pareizu utilizāciju.

Kur likt vecās zāles?

Katrā sezonā nepieciešamo līdzekļu saraksts mainās, tādēļ pēc ziemas vīrusu perioda ir īstais laiks pārskatīt mājas aptieciņu. Katram medikamentam ir noteikts derīguma termiņš, kas norādīts uz iepakojuma, kā arī jāseko līdzi uzglabāšanas laikam pēc zāļu atvēršanas, uzsver farmaceite. 

Neizlietoto zāļu glabāšana mājās var kaitēt veselībai, jo pastāv saindēšanās un nepareizas medikamentu lietošanas risks.

Taču medikamentus nedrīkst izmest kanalizācijā vai sadzīves atkritumos. Tas var kaitēt gan cilvēka organismam, gan dzīvniekiem. Nonākot izgāztuvēs, aktīvās vielas var izplatīties apkārtējā vidē. 

Kā rīkoties, ja zāles nepieciešams utilizēt, lasāms katrā zāļu lietošanas instrukcijā. Taču vispareizāk būtu šo jautājumu uzdot farmaceitam aptiekā. Piemēram, nederīgos medikamentus var nodot utilizācijai arī visās “BENU Aptiekās”. 

 

Kādi medikamenti jānodod utilizācijai?

Lai skaidri saprastu, ka ir pienācis laiks neizlietotus medikamentus nodot utilizācijai, klīniskā farmaceite I. Priedniece iesaka vadīties pēc šādām pazīmēm:

  • medikamentiem ir beidzies derīguma termiņš vai uzglabāšanas laiks;
  • nav zināms to pielietojums, piemēram, mājas aptieciņā atrodas tabletes bez iepakojuma vai iepakojums ir sabojāts un vairs nav skaidrs, kādos gadījumos šīs zāles var lietot;
  • nav iespējams salasīt līdzekļa nosaukumu;
  • ir mainījies medikamentu vai līdzekļu izskats, smarža un garša – tas var nozīmēt, ka medikamenti var būt dzīvībai bīstami.

 

Ko iekļaut pavasara mājas aptieciņā?

Reklāma
Reklāma

Katrai ģimenei mājas aptieciņas saturs būs atšķirīgs. Ja ģimenē ir bērni, tajā jāiekļauj bērna vecumam un svaram atbilstoši medikamenti. Turklāt tie jāizvēlas piemērotā formā, piemēram, šķidrā veidā – sīrupi, suspensijas vai svecītes. 

Pavasarī īpaši aktuāli kļūst pretalerģijas līdzekļi iekšķīgai un ārīgai lietošanai, kas paredzēti niezes mazināšanai ādas reakciju – izsitumu, nātrenes, ekzēmas, kukaiņu kodumu un saules apdegumu – gadījumā. Arī putekšņu alerģijas gadījumā ir jāparūpējas par savlaicīgu nepieciešamo medikamentu sagādāšanu. 

Tāpat ir īstais laiks mājas aptieciņā iekļaut saules aizsargkrēmu un ērču un odu atbaidošos līdzekļus sev un saviem mājas mīluļiem.

Jebkurā mājas aptieciņā noteikti der atjaunot dezinfekcijas līdzekļu, pārsienamo materiālu, plāksteru, marles saišu un salvešu krājumus. 

Tā kā mainīgajos pavasara laikapstākļos saglabājas augsta iespēja saaukstēties, joprojām noderīgi būs medikamenti saaukstēšanās gadījumiem, kakla sāpju noņemšanai, iesnu un klepus mazināšanai. 

 

Kam jābūt mājās neatkarīgi no sezonas?

Vienmēr mājas aptieciņā noderīgi būs medikamenti sāpju un temperatūras mazināšanai, arī pret gremošanas traucējumiem un caureju, piemēram, aktivētā ogle vai diosmektītu saturoši līdzekļi, kā arī rehidratācijas līdzekļi – sāļu maisījumi. 

Noderīgi var būt arī augu valsts nomierinošie līdzekļi, kas satur māteri, baldriānu, melisu vai vilkābeli. Tāpat mājās jābūt termometram temperatūras mērīšanai un tonometram, īpaši hipertensijas gadījumā, asinsspiediena kontrolei.

Hronisku saslimšanu gadījumā nepieciešams laikus iegādāties ārsta nozīmētos medikamentus pastāvīgai lietošanai.

Saistītie raksti