Kā uzglabāt medikamentus? 4 pamatlikumi

Lasot medikamentiem pievienotās lietošanas pamācības, pie uzglabāšanas noteikumiem lielākoties minēta istabas temperatūra. Bet – kāda tā ir un kas vēl jāzina, lai medikaments būtu patiešām derīgs līdz pat lietošanas termiņa beigām?
Itin bieži iegādātie medikamenti tiek salikti visi vienuviet, nemaz neizlasot instrukcijā, kādos apstākļos jāuzglabā konkrētais preparāts.

FOTO: Shutterstock.com

Itin bieži iegādātie medikamenti tiek salikti visi vienuviet, nemaz neizlasot instrukcijā, kādos apstākļos jāuzglabā konkrētais preparāts.

Istabas temperatūrā parasti jāuzglabā medikamenti pret alerģiju (antihistamīni), antibiotikas, pretsāpju un pretdrudža līdzekļi, kā arī arteriālā asinsspiediena pazemināšanai paredzētie. Lielākoties tās ir tabletes, kapsulas, ampulas un retāk – sīrupi.

 

  1. Istabas temperatūra. Farmakoloģijā tas nozīmē ne vairāk par 25 un ne mazāk par 15 grādiem pēc Celsija skalas. Tātad: no +15 līdz +25°С.
  2. Mitrums. Lai preparātu sastāvā esošās aktīvās vielas nezaudētu savas īpašības, svarīgi ne tikai ievērot medikamentu uzglabāšanas temperatūru, bet arī mitruma līmeni. Ja instrukcijā teikts, ka medikaments jāuzglabā istabas temperatūrā, tad tas nozīmē, ka mitruma līmenis nedrīkst pārsniegt 60%. Dzīvojamām telpām tas arī ir optimālais mitruma līmenis.
  3. Gaisma. Parasti uzlējumi, mikstūras un sīrupi ir tumšās pudelītēs. Tas nozīmē, ka šos preparātus jāuzglabā tumšā vietā, pretējā gadījumā preparātos esošās aktīvās vielas noārdīsies un līdzeklis vairs nesniegs vēlamo efektu. Vislabāk šādus preparātus uzglabāt, tumšo pudelīti atstājot oriģinālajā kartona kastītē, ko novieto tumšā vietā. Pie tādiem preparātiem pieder arī, piemēram, plaši lietotais jods.
  4. Droša atpazīšana. Visas tabletes un kapsulas jāuzglabā atsevišķos iepakojumos. Tiem nav noteikti jābūt oriģināliem, taču klāt jābūt lietošanas instrukcijai un tabletes jāatstāj oriģinālajos blisteros. Tas nekas, ka viena tabletīte ir pavisam maziņa, bet otra liela un vēl garena – pēc laika var aizmirst, kura ir kura. Nejauc medikamentus kopā!

 

Reklāma
Reklāma

Svarīgi!

Noteikti raugies, lai medikamentiem nevarētu piekļūt bērns! Kā parasti uzsver ārsts Mareks Marčuks, tas nozīmē, ka zālēm jāatrodas vienu plaukstu augstāk par to, ko vecāki uzskata kā bērnam neaizsniedzamu.

 

Avots: parents.ru