Medikamenti grūtniecei: ko un kā drīkst vai nedrīkst lietot

Lai gan ir ieteikums grūtniecības laikā maksimāli izvairīties no jebkādu medikamentu lietošanas, tomēr ir reizes, kad atteikšanās no zālēm var radīt pretēju efektu un kaitēt gan gaidāmajam bērniņam, gan māmiņai, gan apdraudēt grūtniecības norisi.
Grūtniecības laikā A klases kategorijas medikamentus norādītajās devās drīkst lietot bez bažām. Tādi, piemēram, ir ārsta nozīmēti vitamīni, īpaši D vitamīns, un mikroelementi, īpaši jods, folskābe.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā A klases kategorijas medikamentus norādītajās devās drīkst lietot bez bažām. Tādi, piemēram, ir ārsta nozīmēti vitamīni, īpaši D vitamīns, un mikroelementi, īpaši jods, folskābe.

Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, profesore Dace Rezeberga stāsta, ka virkne medikamentu ir teratogēni un var negatīvi ietekmēt gaidāmo bērniņu, tāpēc katram no tiem tiek piešķirta drošības klase – A, B, C, D un X. 

 

Grūtniecības laikā A klases kategorijas medikamentus norādītajās devās drīkst lietot bez bažām un ierobežojumiem, un to ir apstiprinājuši adekvāti zinātniskie pētījumi. Tādi, piemēram, ir ārsta nozīmēti vitamīni, īpaši D vitamīns, un mikroelementi, īpaši jods, folskābe

 

Topošajai māmiņai nevajadzētu satraukties arī gadījumos, kad kādu iemeslu dēļ ārsts nozīmē antibiotiku kursu. “Bērniņa gaidību laikā lietojamās antibiotikas visbiežāk atbilst B drošības klasei un ir drošas lietošanai,” uzsver profesore un piebilst, ka pētījumi gan grūtnieču populācijā nav veikti, taču tāda ir praksē uzkrātā pieredze.

 

Jaunas paaudzes medikamentu drošības klase bieži vien ir C klase, jo “preparātu klīniskie pētījumi netiek veikti grūtnieču populācijā cilvēkiem, līdz ar to detalizētu ietekmi uz augli nav iespējams izpētīt”. Rekomendācijas balstītas uz pētījumiem ar dzīvniekiem, bet pieredze uz cilvēkiem rodas pēc ilgāka laika, apkopojot farmakovigilances datus (ziņošanas sistēma par medikamentu blakus parādībām), un tad medikamentu piederība var tikt mainīta, piemēram, uz B klasi (var lietot grūtniecēm) vai D, vai X klasi (grūtniecēm kontrindicēti). 

 

Bieži vien jaunākas paaudzes medikamenti spēj labāk kontrolēt hroniskas kaites, un slimību kontrolei ir izšķiroša nozīme labākā grūtniecības rezultāta sasniegšanā, tāpēc speciālisti tos nozīmē. Taču, kā saka Dace Rezeberga, vienmēr tiek svērta riska – ieguvumu attiecība, sieviete par riskiem tiek informēta, un izvēle notiek kopā. “Katra medikamenta anotācijā ir atrodama sadaļa “Lietošana grūtniecības un zīdīšanas laikā”, kur tad ikviens var pārliecināties par izrakstīto zāļu drošības profilu,” viņa bilst. 
 

Visjutīgākais auglis pret dažādu ķīmisku faktoru iedarbību ir grūtniecības pirmajā trimestrī – no mēnešreižu aizkavēšanās līdz 12 nedēļai, kad pamatā intensīvi veidojas visi orgāni un sistēmas.

Reklāma
Reklāma


Nedrīkst lietot:

  • tetraciklīna grupas antibiotikas;
  • valproātus, ko reizēm nozīmē epilepsijas kontrolei;
  • A vitamīnu lielās devās! To itin bieži lieto kosmetoloģijā piņņu ārstēšanai un citu problēmu gadījumos, tāpēc devas ir lielas. Tā kā A vitamīns ir teratogēns un var izraisīt augļa attīstības anomālijas, izveidota iniciatīva, kurā teikts, ka sievietei reproduktīvajā vecumā ļauts to izmantot tikai mazās devās vai tad, ja viņa lieto ļoti drošu kontracepciju.

 

Svarīgi!

Ir medikamenti, kurus nedrīkst lietot atkarībā no grūtniecības laika. Piemēram, nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi (pie tiem pieder populārie aptiekās nopērkamie pretsāpju preparāti, piemēram, ibuprofens) lietojami tikai līdz 32 grūtniecības nedēļām. Vēlākā laikā tie ļoti nelabvēlīgi ietekmē augļa intrauterīnu stāvokli jeb augšanu. 

 

“Kopumā cilvēki dažādus medikamentus lieto daudz, arī bez receptes nopērkamos pretsāpju līdzekļus, tāpēc ārstam vai vecmātei noteikti jāizvaicā grūtniece, kādi ir viņas zāļu lietošanas paradumi. Protams, jācenšas izvairīties no jebkuriem medikamentiem, taču nedrīkst pieļaut galējības, jo laba slimības kontrole ir ļoti būtiska. Ja mamma ir vesela, labi jūtas, tas nozīmē, ka bērns attīstās iespējami labākajā vidē, kāda konkrētajā situācijā iespējama,” saka Dace Rezeberga un mudina topošās māmiņas, kurām ir kādas hroniskas slimības, aizdoties uz vizīti pie sava speciālista jau pirms grūtniecības iestāšanās, lai kopā rastu  risinājumu labai slimības kontrolei un nepieciešamības gadījumā pielāgotu medikamentus, kas ar grūtniecību sader.

 

 

Atceries!

Gan grūtniecības, gan pēcdzemdību laikā drošākais medikaments pret paaugstinātu temperatūru un sāpēm ir paracetamols, kas pieder B grupai.

Saistītie raksti