Aukstumpumpas – ne tikai uz lūpām! Populārākās vietas, kur tās var uzmesties un kā ar tām cīnīties

Viens no redzamākajiem herpes vīrusa izpausmes veidiem ir aukstumpumpas uz lūpām. Taču ar šķidrumu pildītie pūslīši var veidoties arī citās ķermeņa daļās, tajā skaitā – uz ģenitālijām. Kāpēc tā, skaidro “Veselības centra 4” dermatoloģe Kristīne Poiša.
Vīrusa akūtajā fāzē pacientam gan mutes, gan ģenitāliju rajonā var būt nepatīkama, dedzinoša sajūta.

FOTO: Shutterstock.com

Vīrusa akūtajā fāzē pacientam gan mutes, gan ģenitāliju rajonā var būt nepatīkama, dedzinoša sajūta.

Kā notiek inficēšanās?

Herpes vīrusam ir divi apakštipi:

  • Herpes simplex 1 – biežāk inficē mutes gļotādu.
  • Herpes simplex 2 – biežāk attīstās ģenitālijās.

K. Poiša piebilst – pastāv arī iespēja, ka mutes gļotādu inficē arī otrais vīrusa tips un otrādi. Tas visbiežāk notiek seksuāla kontakta ceļā. 

Piemēram, cilvēks, kuram uz lūpām uzmetusies aukstumpumpa, orālā seksa laikā ar herpes vīrusu var inficēt partnera ģenitālijas.

 

Svarīgi!

Ja inficēšanās reiz notikusi, no vīrusa atbrīvoties nav iespējams. Ar to jāiemācās sadzīvot.

 

Kā atpazīt herpes?

Uz sejas aukstumpumpas visbiežāk parādās lūpas sarkanajā daļā, pārsniedzot tās robežas. Citu slimību gadījumā ar šķidrumu pildīti pūslīši uz lūpām veidojas reti, piebilst ārste. Retāk herpes vīruss var būt citviet uz sejas.

Pirms izsitumu veidošanās pacientam var būt sūrstoša, kņudinoša, dedzinoša sajūta. Pēc tam attīstās viens vai vairāki pūslīši vai arī sarkans, sāpīgs plankums. Ar laiku pūslīši vai nu uzsūcas, vai pārplīst, radot čūlu. Herpe sadzīst ar kreveli. Noslēguma daļā var parādīties nieze. 

Pirmreizēji inficējoties ar herpes vīrusu, tā akūtajā fāzē var parādīties kakla sāpes, muskuļu sāpes, palielināti limfmezgli, drudzis. Vēlāk recidīva gadījumā šos simptomus vairs nenovēro.

Reklāma
Reklāma

 

Pie ārsta – ja ļoti apgrūtina ikdienu

Herpes vīrusa akūtajā fāzē uz lūpām parasti veidojas vairāki grupveida ar šķidrumu pildīti pūslīši. Tie visbiežāk nerada īpaši nepatīkamas sajūtas, sadzīst divu līdz trīs nedēļu laikā un slimnieks var iztikt bez vīzītes pie ārsta. 

Savukārt ģenitāliju rajonā herpes pūslīši var veidoties vairāk, līdz ar to ādas bojājumi var attīstīties plašākā apvidū. 

Kad tas notiek, var būt dedzinoša, sūrstoša, vēlāk – niezoša sajūta, stāsta dermatoloģe. 

Ja pacients jūtas ļoti slikti, var meklēt palīdzību pie ģimenes ārsta vai dermatologa. Speciālists ieteiks vislabāko risinājumu, lai mazinātu infekcijas simptomus. 

 

Palīdz vienas un tās pašas zāles

Parasti simptomu mazināšanai izmanto tos pašus medikamentus, ko gadījumā, kad aukstumpumpa uzmetusies uz sejas, stāsta K. Poiša.

Akūtos gadījumos lietojami acikloviru saturoši krēmi, kas aptiekās nopērkami bez receptes. Savukārt recidīvu skaitu var mazināt pretvīrusu zāles tablešu veidā. Tie gan ir recepšu medikamenti un saņemami tikai pēc konsultēšanās ar ārstu.

 

Medikamentus ieteicams sākt lietot pirmajās trīs dienās pēc pūslīšu veidošanās. Tad tie vēl var ietekmēt vīrusa attīstības gaitu – ilgumu, izplatību un dzīšanu. 

Zāles arī palīdz samazināt recidīvu risku. Respektīvi – cilvēkam, kam parasti vīruss uzplaiksnī, piemēram, piecas reizes gadā, pēc medikamentu kursa tas var notikt retāk.

Saistītie raksti