Esi saaukstējies? Uzzini, kad palīdzēt var groks un kad tas kaitē

Tautā ir populārs uzskats – esmu saaukstējies, tādēļ vajag iedzert groku, taču, lietojot alkoholu, kad jau ir paaugstināta temperatūra, var sev tikai kaitēt, vēsta portāls “Lsm.lv”, atsaucoties uz Latvijas Radio 2 padomu ciklu "Dzīvo vesels”.
Nereti groks tiek lietots kā ārstēšanās līdzeklis.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti groks tiek lietots kā ārstēšanās līdzeklis.

Kā norāda farmakologs, Rīgas Stradiņa universitātes emeritētais profesors Antons Skutelis,  groku drīkstētu iedzert tad, ja esmu stundu gaidījis transportu, nosalis, ienācis telpā un varu iedzert, lai ātrāk sasildītos.

 

Savukārt tad, ja ir jau temperatūra, nekādā gadījumā nevajadzētu lietot neko alkoholu saturošu, 

jo alkohols paplašina asinsvadus un paver vārtus infekcijai un vīrusiem. Šādā veidā tie var aiziet dziļumā, un vīrusi tikai priecāsies par to.

 

Sabiedrībā pastāv priekšstats – kad esi slims, tavs organisms ir baciļu perēklis, ko var nogalināt ar alkohola palīdzību, diemžēl tā nav taisnība, vēsta portāls “Healthline”. 

 

Reklāma
Reklāma

Uztura speciāliste Dr. Ketija Gruvera brīdina, ka alkohols var vājināt jau tā pārslogoto imūnsistēmu. Pat, kad esat vesels, organisms spēj metabolizēt tikai aptuveni 1 gramu alkohola stundā. Ja organismam vēl ir jācīnās gan ar slimību, gan alkoholu, atveseļošanās process būs daudz lēnāks. 

 

Turklāt daudzas bakteriālas un vīrusu izraisītas slimības izraisa arī aknu darbības traucējumus. Ja papildus vēl tiks lietots alkohols, tā aknām būs dubulta slodze. 

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti