Piecas pirmās acu novecošanās pazīmes, ko var novērot jau ap 40 gadiem

Vai zināji, ka acis noveco līdz ar pašu cilvēku? Bieži cilvēka novecošanu asociējam ar pirmo sejas krunciņu parādīšanos un sāpēm dažādās ķermeņa daļās, taču arī izmaiņas acu veselībā ir viena no populārākajām pazīmēm, ko nedrīkst atstāt novārtā.
Cilvēkam sasniedzot 40 gadus, acs iekšējie muskuļi kļūst sklerotiskāki un mazāk elastīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēkam sasniedzot 40 gadus, acs iekšējie muskuļi kļūst sklerotiskāki un mazāk elastīgi.

Kādas ir pirmās pazīmes, kas norāda, ka acis noveco un kā to aizkavēt, skaidro “Capital Clinic Riga” oftalmoloģe Ieva Trēziņa un “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. 

 

Kā noveco cilvēka acis un kas to ietekmē?

Tā ir taisnība, ka cilvēka acis noveco līdz ar pašu cilvēku, taču daudziem cilvēkiem novecošanas procesi var atšķirties ģenētikas dēļ, kas ir jāņem vērā jebkuru potenciālo un esošo saslimšanu gadījumā. Piemēram, ja kādam ģimenes loceklim ir bijusi glaukoma, pastāv iespēja, ka arī nākamajām paaudzēm tā var būt. Cilvēkam novecojot, pirmās izmaiņas novērojamas acs iekšējā muskulī un lēcā – tie ir pirmie rādītāji. Piemēram, cilvēkam sasniedzot 40 gadus, acs iekšējie muskuļi kļūst sklerotiskāki un mazāk elastīgi. Tā rezultātā acs lēcai mainās izliekuma iespējas, kas savukārt apgrūtina acs fokusēšanos uz tuvumā esošiem objektiem. 

 

Acs novecošanu arī veicina dažādas citas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts vai hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens. Tāpat, ja cilvēkam agrāk bijušas kādas acu traumas, operācijas vai arī ikdienā nepieciešams lietot noteiktus vispārējus medikamentus, tas var paātrināt acu pārmaiņas. 

 

Kas liecina, ka acis noveco?

  1. Vecuma tālredzība jeb presbiopija ir izplatītākā pazīme, kas liecina par to, ka ir sācies acu novecošanās process. Cilvēkam ir grūti lasīt tekstu, kas atrodas tuvumā, piemēram, grāmatas vai žurnālus.
  2. Galvassāpes, kas saistītas ar to, ka netiek lietoti atbilstoši redzes korekcijas līdzekļi (brilles vai kontaktlēcas), lai atvieglotu teksta lasīšanu tuvumā.
  3. Apduļķojumi acī, piemēram peldoši punktiņi vai diedziņi, kas nav lielākoties kaitīgi, bet var arī liecināt par nopietnākām saslimšanām, piemēram, tīklenes atslāņošanos, saasiņojumiem acs iekšējās daļās vai iekaisuma procesiem acī.
  4. Pastiprināta acu asarošana vai izteikts sausums acīs.
  5. Acu jutības pārmaiņas uz gaismu, piemēram, vadot automašīnu vai atrodoties uz ielas tumsā.

 

Izplatītākās slimības, kas saistītas ar acu novecošanu:

  • Katarakta, kas izpaužas kā acs lēcas apduļķošanās un pasliktina redzi.
  • Sausās acs sindroms, izpaužas sajūtās, kad acis ir izteikti sausas vai tieši pretēji – pastiprināti asaro.
  • Glaukomas, tai skaitā glaukoma ar zemu acu spiedienu ir nopietnu acu slimību kopums, kas neārstēts var izraisīt redzes zudumu sakarā ar redzes nerva bojājumu. Tā rezultātā var rasties neatgriezeniski redzes traucējumi, pat aklums.
  • Tīklenes distrofija skar galvenokārt tā saukto centrālo redzi, kas arī ir vissvarīgākā, lai cilvēks varētu skaidri redzēt. Slimība sākotnēji izpaužas kā līniju kropļošanās, vēlāk cilvēks vairs neredz attēla centru, nevar ne lasīt, ne rakstīt, bet slimības beigu stadijā cilvēks kļūst akls

 

Kā aizkavēt acu novecošanu? 

1. Veselīgs dzīvesveids

Samērīgas fiziskās aktivitātes, pietiekama atpūta un laba vispārējā veselība ir galvenie priekšnoteikumi, lai saglabātu labu acu veselību. Gan ķermeņa mundrumam un fiziskajām aktivitātēm, gan acu veselībai noderēs regulāras pastaigas svaigā gaisā – ieteicamas vismaz reizi dienā. Pastaigas laikā acis koncentrēsies uz objektiem, kas atrodas tālāk, tādējādi dodot noderīgu pārtraukumu no ekrāna lietošanas. Ja ikdienā daudz izmanto viedierīces vai strādā biroja darbu, ieteicams ievērot datora higiēnu, piemēram, ik pēc katrām 20 minūtēm atpūtināt acis 20 sekundes, skatoties tālumā. 

Reklāma
Reklāma

 

2. Papildu vitamīnu uzņemšana

“Vitamīnu uzņemšanai arī ir būtiska loma acu veselības saglabāšanā pēc iespējas ilgāk, jo ne vienmēr visas nepieciešamās uzturvielas izdodas uzņemt ar veselīgu un sabalansētu uzturu. Aptieku sortimentā ir pieejami dažādi kompleksie vitamīni, kas tieši paredzēti acu veselībai. To sastāvā parasti ir A vitamīns, cinks, luteīns, zeaksantīns un melleņu ekstrakts, kas palīdz uzturēt normālu redzi. Tāpat ne mazāk vērtīgas ir omega-3 taukskābes, kas arī nepieciešamas acu veselības uzturēšanai. Tās pieejamas gan kapsulu, gan šķidrā formā. Par piemērotāko uztura bagātinātāju izvēli un lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu,” skaidro Zane Melberga.

 

  • A vitamīns palīdz acīm uzturēt labu redzi un labāk redzēt tumsā, piemēram, vadot automašīnu diennakts tumšajā laikā. Tas arī palīdz acij ražot mitrumu, kas nepieciešams, lai acis nebūtu sausas un neradītu kairinājumu.
  • Mellenes un melleņu ekstrakts ir vērtīgs, jo tajā ir A provitamīns karotīns, kas uzlabo redzi. Tāpat ogās ir antioksidanti, kas pasargā acis no ārējās vides, piemēram, saules radītā starojuma, kas nelabvēlīgi ietekmē acs tīkleni.
  • Cinks ir iesaistīts acs pigmenta – melanīna veidošanas procesā, kas nosaka cilvēka acu krāsu. Tāpat cinks var palīdz aizkavēt mākulas deģenerācijas procesu, kas ietekmē acs mugurējo daļu. Ja mākula jeb tīklenes centrālais punkts ir bojāts, cilvēkam ir neskaidra redze un grūtības lasīt.
  • Omega-3 nodrošina pareizu acs tīklenes funkciju un var palīdzēt uzturēt labu redzi ilgtermiņā.

 

3. Regulāras redzes pārbaudes 

  • Cilvēkiem, kuri ikdienā lieto redzi koriģējošos līdzekļus – brilles vai kontaktlēcas, pie ārsta jādodas vismaz reizi gadā.
  • Ja nav nekādu sūdzību par redzi vai acu veselību, cilvēkiem līdz 40 gadu vecumam pie ārsta uz pārbaudi jādodas reizi divos gados.
  • Cilvēkiem pēc 40 gadiem pie acu ārsta jādodas reizi gadā, lai pārbaudītu acu veselību un izmērītu acu spiedienu.
  • Pacientiem, kuriem ārsts jau iepriekš ir fiksējis paaugstinātu spiedienu acīs, jādodas uz atkārtotām spiediena mērījumu pārbaudēm ik pēc trīs mēnešiem. Savukārt padziļinātas apskates kontroles veikšana notiek reizi pusgadā.
  • Cukura diabēta pacientiem acu ārsts nozīmē apskati vismaz reizi gadā, reizēm biežāk, ņemot vērā acu pārmaiņu raksturu.

 

4. Atbilstošas rūpes pēc nepieciešamības

  • Ikdienā ieteicams lietot saulesbrilles, kuru primārā funkcija ir pasargāt acis no kaitīgā ultravioletā starojuma.
  • Cilvēkiem, kuri ikdienā daudz laika pavada pie viedierīcēm, ieteicams profilakses nolūkos lietot brilles ar zilās gaismas filtru, kas pasargā acis no kaitīgās ekrāna izstarotās gaismas.

 

Pacientiem, kuriem ir sausās acs sindroms, ne tikai jāuzņem pietiekošs šķidruma daudzums, jāiekļauj omega taukskābes diētā, jāievēro datora higiēna, bet arī jālieto mitrinošie acu pilieni, kuru sastāvā ir aktīvās vielas, piemēram, hialuronskābe, karboksimetilceluloze, karbomērs, rīcineļļa un glicerīns, kas gan mitrina aci, gan izveido aizsargājošu un mitrinošu plēvīti uz radzenes. Ja ir izvēles iespējas, ieteicami acu mitrinošie līdzekļi bez konservanta, taču par piemērotāko līdzekļu lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. 

Saistītie raksti