Alveja imunitātei, acu, vēdera un mutes veselībai

“Jau 20. gadsimtā alveja bija moderns telpaugs, ko arī izmantoja medicīnā, lai uzlabotu veselību," saka “Veselības centra 4” uztura speciāliste Guna Rijkure.
Alvejai ir dziednieciskas, pretiekaisuma, kā arī antibakteriālas īpašības.

FOTO: Shutterstock.com

Alvejai ir dziednieciskas, pretiekaisuma, kā arī antibakteriālas īpašības.

"Alvejai ir dziednieciskas, pretiekaisuma, kā arī antibakteriālas īpašības, kas ir noderīgas cilvēka veselībai, labsajūtai un skaistumam visos vecumos. Ņemot vērā to, ka alveja satur daudz vitamīnus – A, C, E, kā arī aptuveni 20 minerālvielas, piemēram, magniju, selēnu, varu, dzelzi, cinku un kalciju, aicinu to lietot uzturā kā vasarā, tā arī ziemā,” mudina Guna Rijkure un kopā ar “Euroaptieka” farmaceiti Zani Melbergu atklāj, kā alveja var palīdzēt mūsu veselībai. 


Imunitātes stiprināšanai 

Alvejā esošais C vitamīns ne tikai veicina normālu kolagēna veidošanos, bet arī imūnsistēmas darbību, kas ir īpaši svarīgi šobrīd, ņemot vērā, ka saslimstība ar Covid-19 sāk izteikti palielināties. Alveju var uzņemt svaigā veidā, pievienojot aptuveni 100 g auga sulas negāzētam ūdenim. Ņemot vērā, ka alvejai ir rūgtena piegarša, ūdenim var pievienot citrona sulu un medu. Šādu uzlējumu ieteicams dzert dienas pirmajā pusē, jo tas organismam sniedz papildu enerģiju, kas savukārt vakarā var apgrūtināt iemigšanu.

 

Vēdera veselībai

Vēdera aizcietējuma gadījumā arī talkā var nākt alvejas uzlējuma dzeršana. 

Tas nomierina un attīra gremošanas traktu, mīkstina vēderu, kā arī līdzsvaro zarnu mikrofloru. 

Ja mājās nav pieejama svaiga alveja, aptiekās nopērkami speciālie alvejas dzērieni, kuru sastāvā ir gan alvejas sula, gan veseli un nelieli auga gabaliņi. Cilvēkiem, kuriem ir kuņģa čūla, speciāliste arī iesaka dzert alvejas sulu, jo tai ir pretiekaisuma īpašības, kas paātrina dzīšanas procesu. 

 

Mutes dobuma veselībai

Vairāku mutes skalojamo līdzekļu, kā arī zobu pastu sastāvā ir alvejas ekstrakts, kuram ir vairākas labās īpašības, kas uzlabo mutes dobuma veselību, piemēram:

Reklāma
Reklāma
  • novērš un mazina smaganu iekaisuma veidošanos;
  • mazina zobu aplikuma uzkrāšanos, kas savukārt aizkavē jaunu caurumu veidošanos;
  • saudzīgi balina zobus;
  • dziedē brūces mutes dobumā, kas radušās, piemēram, no brekešu nēsāšanas.

 

Izvēloties mutes dobuma kopšanas līdzekļus, uzmanība jāpievērš tam, cik daudz tā sastāvā ir alvejas ekstrakts. Jo lielākā proporcijā tas būs, jo efektīvāka iedarbība. Par piemērotākā līdzekļa izvēli ieteicams konsultēties ar zobārstu vai farmaceitu.

 

Acu gaišumam

Ja acis ir sausas un nogurušas ārējo faktoru dēļ, piemēram, ilgstošas atrašanās saulē vai gaisa kondicioniera izmantošanas dēļ, ieteicams lietot speciālos acu pilienus, kuru sastāvā ir alveja un kālija, kā arī kalcija hlorīds, kas simptomus mazina.

 

Alveja nav piemērota visiem!

Lai arī alvejai ir daudz labās īpašības, un tas ir nekaitīgs augs, ir noteiktas cilvēku grupas, kurām to nebūtu ieteicams lietot. Piemēram: 

  • grūtnieces, jo alveju saturošu līdzekļu vai lapu lietošana var veicināt mazā iegurņa apasiņošanu, kas var izraisīt risku grūtniecības norisē;
  • sievietēm menstruāciju laikā, jo tas var veicināt pastiprinātu apasiņošanu;
  • cilvēki, kuriem ir nieru darbības traucējumi. Alvejā esošās aktīvās vielas organismam var nepatikt, un tas var saasināt konkrēto saslimšanu.
     

Saistītie raksti