D vitamīns – pamats imunitātes veicināšanai un stiprināšanai

D vitamīns vienlaikus ir gan viens no svarīgākajiem vitamīniem dažādu organisma funkciju nodrošināšanai, gan arī viens no vissarežģītāk uzņemamajiem vitamīniem. D vitamīnu ierasts uzskatīt par saules vitamīnu, taču patiesībā ar saules stariem to iespējams uzņemt vien pāris mēnešus vasarā. Tāpēc jebkurā sezonā, jo īpaši rudenī, drošākais un efektīvākais veids D vitamīna uzņemšanai ir, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, lietot uztura bagātinātājus.
Lai noskaidrotu D vitamīna līmeni organismā un izvēlētos sev atbilstošāko D vitamīna lietošanas veidu un dienas devu, nepieciešams nodot asins analīzes un konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

FOTO: Publicitātes foto

Lai noskaidrotu D vitamīna līmeni organismā un izvēlētos sev atbilstošāko D vitamīna lietošanas veidu un dienas devu, nepieciešams nodot asins analīzes un konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

D vitamīns ir eļļā šķīstošs vitamīns, kas atbild par kaulu masas veidošanos un stiprināšanu, muskuļu darbību, palīdz uzturēt zobu veselību, veicina kalcija un fosfora normālu uzsūkšanos un izmantošanu, kā arī veicina normālu imūnsistēmas darbību. Tādēļ ir jārūpējas, lai D vitamīns organismā būtu optimālā līmenī, kas, īpaši tagad, COVID-19 pandēmijas laikā, kad biežāk nekā iepriekš izjūtam imunitātes novājināšanos un enerģijas zudumu, ir vitāli svarīgi.

 

Kas notiek, ja ir pazemināts D vitamīna līmenis?

Lai noskaidrotu D vitamīna līmeni organismā un izvēlētos sev atbilstošāko D vitamīna lietošanas veidu un dienas devu, nepieciešams nodot asins analīzes un konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Ne visiem der vienāda D vitamīna dienas deva, jo iemesli D vitamīna nepietiekamībai var būt dažādi.


Pazemināts D vitamīna līmenis tiek saistīts ar, piemēram, kaulu sistēmas pataloģijām, osteoporozi, aknu cirozi, hronisku nieru slimību, aptaukošanos, išēmisko sirds slimību, arteriālo hipertensiju, astmu, autoimūnām un hroniskām iekaisuma slimībām (1. un 2. tipa cukura diabētu, psoriāzi, reimotoīdo artrītu), kā arī peridontozi. Tāpat cilvēki, kuriem ir nepietiekams D vitamīna līmenis asinīs, biežāk sirgst ar akūtām respiratorajām slimībām.

 

Padomi pareizai D vitamīna uzņemšanai

Ieteicamā profilaktiskā dienas deva mūsu platuma grādos ziemā ir 8000–10000 SV dienā, savukārt vasarā – 4000–5000 SV dienā. Zīdaiņiem dienā nepieciešams uzņemt 1000 SV, no 1 līdz 10 gadu vecumā – 2000 SV, no 11 gadiem – sākot no 4000 SV dienā. 
 

  • D vitamīns vislabāk uzsūksies, ja tiks uzņemts kopā ar taukus saturošu ēdienu, jo pieder pie taukos šķīstošo vitamīnu grupas.
  • D vitamīnu nav ieteicams uzturā lietot kopā ar skābeņskābi saturošiem produktiem, piemēram, spinātiem vai skābenēm.
  • Tāpat D vitamīnu nav ieteicams lietot kopā ar kafiju, melno tēju un dažiem medikamentiem, piemēram, oglīti vai aspirīnu (acetilsalicilskābi), jo tādējādi tiek kavēta tā uzsūkšanās organismā.
  • Ikdienas skrējienā mēdzam vairāk rūpēties par citiem, aizmirstot par savu veselību un labsajūtu. Tāpēc esošajā situācijā, lai vieglāk pārdzīvotu rudens sezonu un aktīvo vīrusu laiku, neatkarīgi no vecuma ir ļoti svarīgi uzņemt D vitamīnu.

“Formula Vitale D vitamīns 4000” (100 μg)
 

“Formula Vitale D vitamīns 4000 SV” (100 μg) nodrošina labu uzsūkšanos ātrākai un efektīvākai D3 vitamīna līmeņa palielināšanai organismā. Lai padarītu vieglu un ērtu nepieciešamās D vitamīna devas uzņemšanu, Formula Vitale D vitamīns pieejams dažādās formās – pieaugušajiem kapsulās vai pilienu veidā, savukārt bērniem – garšīgu gumijas lācīšu veidā. “Formula Vitale D vitamīns 4000 SV” kapsulu iepakojums pietiks 4 mēnešiem. Turklāt šīs D vitamīna kapsulas pēc izmēra ir nelielas, tādēļ tās derēs arī cilvēkiem, kuriem ir rīšanas grūtības.

Saistītie raksti