Veselības ABC: kas jāzina par C vitamīnu?

C vitamīns ir vispazīstamākais no vitamīniem. Par tā īpašību – spēju stiprināt cilvēka imunitāti, jo īpaši gada aukstajā periodā, zina teju ikkatrs, bet tā nebūt nav vienīgā pozitīvā C vitamīna īpašība.
Nebūtu ieteicams C vitamīnu lietot kopā ar rīta kafijas tasi.

FOTO: Publicitātes foto

Nebūtu ieteicams C vitamīnu lietot kopā ar rīta kafijas tasi.

Cilvēka organisms nespēj ražot un uzglabāt C vitamīnu, tāpēc ir svarīgi to ikdienā uzņemt pietiekamās devās. Daļēji šo devu cilvēks var uzņemt ar pārtiku, tomēr gada aukstajā periodā ar uzturu ne vienmēr iespējams uzņemt nepieciešamo C vitamīna daudzumu, tāpēc  ieteicams to uzņemt papildus, lietojot uztura bagātinātājus.

Par C vitamīna nepietiekamību organismā var liecināt virkne simptomu – nepārejošs nogurums, smaganu asiņošana zobu tīrīšanas laikā, zilumu rašanās pat pie viegliem sasitumiem, bieža deguna asiņošana, lēna brūču dzīšana, sausi un sarkani plankumi uz ādas u.c.

 

Ieteicamā C vitamīna dienas deva:

  • sievietēm – 75 mg;
  • vīriešiem – 90 mg;
  • grūtniecēm un zīdītājām – 80 – 100 mg;
  • smaga un fiziska darba darītājiem, smēķētājiem – papildus 35 mg;
  • vīrusa infekciju gadījumos – īslaicīgi līdz 1000 mg.

 

C vitamīna pozitīvā iedarbība uz organismu:

  1. Cīnās pret saaukstēšanos, vīrusiem un gripu
    C vitamīns veicina leikocītu jeb balto asinsķermenīšu skaita pieaugumu, savukārt tie palīdz stiprināt imunitāti. C vitamīns nespēj novērst saaukstēšanos, bet var samazināt saslimšanas simptomus, veicinās ātrāku atveseļošanos, kā arī mazinās iespējamo komplikāciju risku, piemēram, pneimonijas vai plaušu infekcijas un palīdzēs ātrāk organismam atbrīvoties no vīrusiem.
  2. Uzlabo imūnsistēmas darbību palielināta stresa apstākļos – stresa apstākļos organisms strauji sāk ražot stresa hormonu – adrenalīnu, un šajā procesā kā palīgvielu lielos daudzumos izmanto arī C vitamīnu, tāpēc šajā gadījumā to ieteicams uzņemt papildus.
  3. Palielina fizisko spēku un stiprina plaušu veselību – C vitamīns uzlabo plaušu un elpceļu funkcijas. Lietojot to 1000 līdz 2000 mg dienā iespējams pat nedaudz mazināt astmas slimnieka simptomus.
  4. Uzlabo dzelzs uzsūkšanos – C vitamīnu lietojot kopā ar dzelzi, var veicināt dzelzs uzsūkšanos organismā, tāpēc dzelzi, it sevišķi šķidro formu, ieteicams dzert kopā ar apelsīnu sulu.
  5. Rūpējas par veselīgu ādu – regulāri uzņemot nedaudz lielāku C vitamīna devu, iespējams mazināt grumbu un krunku veidošanos, ādas sausumu un aizkavēt novecošanos. Mūsdienās pieejami arī sejas krēmi, kuru sastāvā ir iekļauts C vitamīns. Tie palīdz rūpēties par ādas stingrību un aizkavē grumbu veidošanās procesus.
  6. Veicina kolagēna veidošanos – C vitamīns piedalās kolagēna sintēzes procesā, kas ir būtiska ne tikai ādai, bet arī saitēm, cīpslām, kauliem un asinsvadiem. Tas stiprina asinsvadu sieniņas, veicina brūču dzīšanu un aizkavē iekaisumu rašanos. 
     

Kuru no C vitamīna formām izvēlēties?

C vitamīna sortiments ir plašs, tas pieejams dažādās formās. Šīs formas atšķiras ar C vitamīna uzsūkšanās ātrumu organismā. 


Tabletes un dražejas – ņemot vērā, ka paiet laiks, kamēr šādā veidā uzņemtais C vitamīns  izšķīst kuņģa – zarnu traktā, tas lēnāk nonāk asinsritē.
 

Košļājamās pastilas – C vitamīns uzsūcas ātrāk, nekā lietojot citas tabletes un dražejas. Tas uzsūcas caur mutes gļotādas asinsriti, tāpēc šī forma būs noderīgāka mutes dobuma imunitātes stiprināšanai vīrusu laikā.
 

Šķīstošās (putojošās) tabletes un pulveri – šādā formā C vitamīns ātrāk nonāk asinsritē, tāpēc to ieteicams lietot saaukstēšanās gadījumā ātrāka efekta sasniegšanai. 

Jāņem vērā, ka C vitamīns kairina iekšējo gļotādu, īpaši kuņģī, un putojošās C vitamīna formas satur palīgvielas, kas arī darbojas kā kairinātāji, tāpēc pacientiem, kuriem ir kuņģa vai zarnu saslimšanas, labāk izvēlēties ilgstošas iedarbības C vitamīnu kapsulās, kas ir saudzējošākas kuņģa – zarnu traktam.

 

 

Kā pareizi uzņemt C vitamīnu?

 

  • Ievērot dienas nepieciešamo devu! Lietojot vidējās devās no 30 līdz 189 mg dienā, organisms C vitamīnu uzsūc 70 – 90 %, taču, ja deva pārsniedz 1 gramu dienā, C vitamīna uzsūkšanās samazinās līdz pat 50 % un atlikusī daļa tiek izvadīta ar urīnu. Tādējādi, ja ārsts nozīmējis lietot C vitamīnu 1 gramu vai vairāk, ieteicams izvēlēties ilgstošās iedarbības kapsulas vai sūkājamās tabletes sadalīt mazākās devās un uzņemt vairākkārt dienas laikā.
  • C vitamīnu vēlams lietot kopā ar vitamīniem A un E, kas veicinās tā uzsūkšanos.
  • Lai gan C vitamīnu nav iespējams pārdozēt, jāņem vērā, ka jebkura lieta pārmērīgos daudzums var negatīvi ietekmēt organismu. Par daudz lietojot C vitamīnu, var tikt traucēta aizkuņģa dziedzera un nieru darbība, jo organismā neizmantotais vitamīns izdalās caur nierēm, kā rezultātā var veidoties nierakmeņi.
  • Lietot pēc ēdienreizes vai tās laikā! Ņemot vērā, ka C vitamīns var kairināt kuņģi, ieteicams to lietot pēc ēdienreizes vai kopā ar ēdienu.
  • Nereti cilvēki dienas cēlienu sāk ar rīta kafiju un nepieciešamo vitamīnu uzņemšanu. Lai gan kafija tiešā veidā neietekmē C vitamīna uzsūkšanos, tomēr tai ir diurētiska darbība, tāpēc jāņem vērā, ka tā spēj paātrināti izvadīt C vitamīnu no organisma, pirms tas būs uzsūcies. Turklāt kofeīns veicina stresa hormonu ražošanu, līdz ar to arī lielāku C vitamīna patēriņu. Lai ieguldītie līdzekļi netiktu nelietderīgi izskaloti no organisma, nebūtu ieteicams C vitamīnu lietot kopā ar rīta kafijas tasi.
  • Nelietot kopā ar cieti un cukuru bagātīgi saturošiem produktiem! Cieti un cukuru bagātīgi saturošie produkti, piemēram, smalkmaizītes un kūciņas, neveicina C vitamīna iesaistīšanos šūnu vielmaiņā, tāpēc, lietojot C vitamīnu kopā ar šiem produktiem, tikai daļa no uzņemtā C vitamīna daudzuma tiks izmantota organismā, jo cukurs un cietes produkti izkonkurēs C vitamīnu!
  • Ja lieto kādus medikamentus, labāk konsultējies ar farmaceitu vai ārstu! Atsevišķu medikamentu lietošana var mazināt C vitamīna uzsūkšanos, piemēram, kuņģa skābi samazinošie līdzekļi un absorbenti. C vitamīna vielmaiņu negatīvi var ietekmēt arī pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu pastiprināta lietošana.

 

Formula Vitale C vitamīns 1000 PROLONG ir bagātīgs C vitamīna avots - satur lielu C vitamīna koncentrāciju vienā tabletē kombinācijā ar Mežrozīšu augļu pulveris un citrusu bioflavonoīdiem. Formula Vitale C vitamīns 1000 PROLONG nodrošina ilgstošu iedarbību, tabletei organismā izšķīstot 1-4 stundu laikā (1 stundā 10-50%; 1-4 stundās 50-100%). Ilgstošas iedarbības C vitamīns ir īpaši piemērots vīrusa infekciju, kā arī saaukstēšanās gadījumos.