Ārste: Bērnus nepieciešams vakcinēt medicīnisku indikāciju dēļ, nevis tāpēc, lai būtu iespēja apmeklēt pasākumus

Veselības ministrijas rīkotā diskusijā uz iedzīvotāju aktuālākajiem jautājumiem par Covid-19 omikrona paveida izplatību bērnu vidū un vakcināciju, atbildes sniedza Bērnu klīniskās universitātes (BKUS) Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece Jana Pavāre, kā arī BKUS infektoloģe un vakcinācijas speciāliste Liene Čupāne.
šobrīd nav arī zāļu, kas būtu tieši tēmētas uz Covid-19 ārstēšanu maziem bērniem.

FOTO: Shutterstock.com

šobrīd nav arī zāļu, kas būtu tieši tēmētas uz Covid-19 ārstēšanu maziem bērniem.

Jana Pavāre atzīst, ka bērni ar omikronu slimo, taču tas, kas ir pierādīts, slimības gaita ir vieglāka. “Omikronam klīniskās pazīmes ir līdzīgas parastiem vīrusiem – mēdz būt augsta temperatūra, iesnas, aizlikts deguns, sāp kakls. Var būt arī laringīts, un zināms elpas trūkums, bet tas nav saistīts ar plaušu bojājumu, kā iepriekšējos Covid-19 paveidos”. Pavāre uzsver, ka maziem bērniem var būt arī šķidrāka vēdera izeja vai kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi. 
 

Pazīmes, ar kurām vajadzētu būt uzmanīgiem – miegainība, apātija, atteikšanās no ēšanas un dzeršanas. 

 

Pavāre norāda, ka šobrīd daudz vairāk bērnu nepieciešama mediķu palīdzība, nekā tas bija vērojams iepriekšējo Covid-19 paveidu laikā, taču tikai viena ceturtā daļa nonāk slimnīcā. “75% bērnu, kuri nonāk Bērnu slimnīcā ar Covid-19 infekciju, mierīgi var doties ārstēties mājās.”. 
 

Jautājot, kuriem bērniem vajadzētu noteikti vakcinēties pret Covid-19, infektoloģe un vakcinācijas speciāliste Liene Čupāne uzsver, ka mazo bērnu vakcinācija (no 5 gadu vecuma) sākta pērnā gada decembrī. “Faktiski vakcinācija ir ļoti svarīga bērniem ar hroniskām saslimšanām. Riska grupas nav atšķirīgas no pieaugušo riska grupām – sirds un asinsvadu saslimšanas, plaušu slimības, neiroloģiskas kaites, ģenētiski sindromi, imūndeficīti – visi šie bērni ir pakļauti augstākam riskam smagākai slimības norisei. Šim bērniem slimības norise var būt neprognozējama.” Ja runā par nepieciešamību vakcinēt bērnus, tad indikācija pirmkārt ir medicīniska, nevis ar mērķi atvieglot braukšanu vai pasākumu apmeklēšanu, tomēr arī veselo bērni vecāki šādu iespēju var apsvērt. Čupāne uzsver, ka šobrīd nav arī zāļu, kas būtu tieši tēmētas uz Covid-19 ārstēšanu šāda vecuma bērniem.


Bērniem arī retāk novēro tā saucamo “long covid” jeb ieilgušo kovidu, tomēr tāds var būt. Bērni vēl pat mēnesi pēc slimošanas klepo, jūtas noguruši, ir grūtības koncentrēties mācībām, pasliktinās atmiņa.  Vakcinācija no “long covid” nepasargā, liecina līdz šim veiktie pētījumi.   

 

Reklāma
Reklāma

Ja situācija neuzlabojas arī pēc mēneša, tad Bērnu slimnīcas mājaslapā var aizpildīt īpaši sagatavotu testu, kur var novērtēt fiziskos un emocionālos simptomus pēc izslimošanas. Ja testa rezultāti uzrāda, ka nepieciešama rehabilitācija, to var saņemt Bērnu slimnīcā vai sazinoties ar ģimenes ārstu. 


IEILGUŠU COVID-19 SIMPTOMU IZVĒRTĒŠANAS TESTI BĒRNIEM
 

Ja simptomi ir ieilguši, ārsti aicina ievērot atvieglojošu režīmu

  • nepārforsēt ar sporta treniņiem
  • veidot atpūtas pauzes 2x dienā bez telefona, grāmatām un aktivitātēm
  • rūpēties par labu izgulēšanos
  • jāievēro dienas režīms
  • svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs
  • jārēķinās, ka mēnesi pēc slimošanas var būt grūtāk iegaumēt un mācīties.

 

Nereti bērnu vecāki satraucas, ka bērnu vakcinēšana var novest pie īpaši retas blaknes - miokardīta, daktere Čupāne uzsver, ka par šo blakni var runāt vecuma grupā no 12-17 gadiem. “Ja runājam par pusaudžiem, Latvijā ir tādi bērni, kuriem ir attīstījies miokardīts, pēc pirmās vai otrās devas saņemšanas, bet šie gadījumi nav daudz, viņi ir, manuprāt, trīs. Viņiem miokardīts neatstāj paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi.”. 

Tomēr daktere uzsver, ka arī pati Covid-19 infekcija var radīt miokardītu un tā sastopamība pēc Covid-19 izslimošanas ir daudz augstāka, nekā pēc vakcīnas. 

Tāpat ārste uzsver, ka līdz pat šim brīdim stacionēšana nav bijusi nepieciešama nevienam bērniņam, kurš iepriekš saņēmis vakcīnu pret Covid-19.