Bērni ar Covid-19 omikrona variantu slimo viegli; jāuzmana zīdaiņi

Pustukšas klases skolās un pat pilnībā slēgtas bērnudārza grupiņas – tāda šobrīd ir Covid-19 omikrona varianta realitāte Latvijā. Taču labā ziņa ir tā, ka bērni šo vīrusu pārslimo viegli – dažu dienu laikā, ar nelielu temperatūru un kakla sāpēm.
Ja temperatūru nevar mazināt ar zālēm, iespējams, diennakti būs jāpavada slimnīcā novērošanā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja temperatūru nevar mazināt ar zālēm, iespējams, diennakti būs jāpavada slimnīcā novērošanā.

Vīrusa omikrona variants bērnu vidū izplatās strauji. Tā biežākās pazīmes ir paaugstināta temperatūra, kakla un galvas sāpes, arī iesnas un nogurums. Bērns var sūdzēties arī par sāpošu vēderu un var būt slikta dūša. Uz slimnīcu noteikti nav jābrauc. Pret vīrusa omikronu variantu nav specifisku zāļu.
 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu infektoloģe un pediatre Dace Zavadska Latvijas Televīzijai norādīja: "Temperatūras zāles noteikti var iedot mājās un bērnam padzerties arī var iedot mājās. Un, ja simptomi nemazinās un dinamikā pieaug, un ir viena, otra, trešā diena un nepaliek labāk, mēs noteikti vispirms sazināmies ar ģimenes ārstu vai pa konsultatīvo tālruni."

"Ja bērniņam, jaunākam par vienu mēnesi, ir temperatūras pacēlums vai viņš neēd, neceļas, ir miegains un uzvedas savādāk, tad nepieciešama ārsta apskate. Tad pietiek ar ģimenes ārsta apskati, bet nopietnākos gadījumos būtu jādodas uz slimnīcu," sacīja Zavadska.

 

Izņēmums ir zīdaiņi. Tikko dzimušiem mazuļiem Covid-19 omikrona variants var nozīmēt arī stacionēšanu.

 

Reklāma
Reklāma

Bērnu slimnīcas pieredze liecina, ka šis vīrusa variants neizraisa plašus plaušu bojājumus un nav nepieciešams papildu skābeklis. Taču, ja temperatūru nevar mazināt ar zālēm, iespējams, diennakti būs jāpavada slimnīcā novērošanā.

"Ja ir tādi simptomi, kā ļoti apgrūtināta elpošana, traucēta samaņa, tas ir tipiskākais ar kovidu, omikronu, vai temperatūra, ko neskatoties uz adekvātu medikamentu un šķidruma lietošanu vienalga nevaram pazemināt, tad var vērsties slimnīcā. Visticamāk, šie bērni pavadīs nepilnas 24 stundas observācijas nodaļā, izolācijā. Sniegsim konsultācijas. Bet kopumā šie ir ambulatori pacienti," viņa norādīja.

 

Visu ziņu var izlasīt portalā LSM.lv