Kā plānot vakcināciju, ja ir izslimots Covid-19

Pēdējo mēnešu Covid-19 saslimstības rādītāji liecina, ka vakcinēšanās negarantē nesaslimšanu, tomēr vakcinētie slimo vieglāk. Tātad arī pēc pirmās un otrās vakcīnas devas saslimt var. Kā plānot vakcinēšanos pēc slimošanas? Vai bērnam pēc izslimošanas ir vērts saņemt Covid-19 vakcīnu?
Visdrošākā kombinācija ir izslimošana un divas vakcīnas devas.

FOTO: Shutterstock.com

Visdrošākā kombinācija ir izslimošana un divas vakcīnas devas.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, infektoloģe Dace Zavadska skaidro, ka izslimošana faktiski ir pielīdzināma vienai vakcīnas devai. Atkarībā no laika posma, kad cilvēks ir saslimis, mainās arī vakcinēšanās kārtība. 


Pētījumi atklāj, ka cilvēkiem, kam ir pozitīvs tests ar vai bez simptomiem un pirms vai pēc tam ir saņemtas divas vakcīnas devas, ir mazākas iespējas inficēties atkārtoti. Viņiem ir arī labāka aizsardzība pret koronavīrusa omikrona variantu. Visdrošākā kombinācija ir izslimošana un divas vakcīnas devas. “Tas ir pat drošāk nekā tad, ja cilvēks ir saņēmis pamatvakcināciju vai visas trīs vakcīnas,” norāda ārste. 
 
 

Cilvēki, kas ir gan izslimojuši, gan saņēmuši 2 vakcīnas devas, ir tiesīgi saņemt balstvakcināciju, bet bez tās var arī iztikt. Izņēmums ir pacienti ar slimības vai terapijas izraisītu augstu imūnsupresiju, kuriem tomēr iesaka veikt balstvakcināciju pēc 6 mēnešiem. 

 
Kad vakcināciju var uzsākt vai turpināt bērns, kas ir izslimojis ar Covid-19 infekciju?

Reklāma
Reklāma

Lai panāktu vajadzīgo aizsardzību pret vīrusu, ir nepieciešams 3 – 4 nedēļu intervāls starp pirmo un otro vakcīnas devu. Tā kā pieņem, ka saslimšana ir nosacīti pirmā vakcīnas deva, tad uzsākt vakcinēšanos ar kādu no bērniem piemērotajām vakcīnām var apmēram mēnesi pēc izslimošanas. Ja pieņem, ka reinficēšanās 60 dienas pēc pārslimošanas nav iespējama, tad, lai saņemtu pirmo vakcīnas devu, var nogaidīt arī 3 mēnešus pēc slimošanas. No organisma imunitātes viedokļa tā būs jau kā otrā vakcīnas deva.
Ja bērns ir inficējies 3 – 4 nedēļas pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas, uzskata, ka izslimošana ir kā otrā vakcīnas deva. 

 

Savukārt, ja vakcīna nepieciešama ceļošanas dēļ, proti, ir vajadzīgs sadarbspējīgs serifikāts, tad pēc pārslimošanas cilvēks saņem sertifikātu, kura derīguma termiņš ir 6 mēneši. Pēc 6 mēnešiem, saņemot vienu vakcīnas devu, var uzskatīt, ka vakcinēšanās kurss ir pabeigts. Nepilngadīgiem bērniem ir beztermiņa sertifikāti, jo balstvakcinācija šajā grupā nenotiek.

Saistītie raksti