Vai tievam, sīkam bērnam pēc 12 gadiem drīkst dot pieaugušo vakcīnas devu? Atbild Dace Zavadska

Jaunāko jeb 5-11 gadus veco bērnu vakcinēšana pret Covid-19 norit nesteidzīgi - līdz šim pirmo poti saņēmuši 1223 bērni, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati par vakcinēto skaitu līdz 26.decembrim ieskaitot.
Speciālisti norāda, ka vakcinēšanās pret Covid-19 īpaši ieteicama ir bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālisti norāda, ka vakcinēšanās pret Covid-19 īpaši ieteicama ir bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām.

Portāls Mammamuntetiem.lv saņem vecāku jautājumus, uz kuriem atbild Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, bērnu infektoloģe Dace Zavadska.

 

Jautājums: 5–11 gadus veciem bērniem ir vakcīna 3 reizes vājāka un 2. deva ir pēc 3 mēnešiem. Bet 12 gadu veciem bērniem pienākas pieaugušo pote, kas jāatkārto pēc 3 nedēļām. Mana 12 gadus vecā meita ir tieviņa, smalka un viegla, turpretim citi bērni šajā vecumā jau ir diezgan pieauguši pēc miesas uzbūves un svara. Robeža starp 11 un 12 gadiem ir viena diena, bet potes stiprums atšķiras 3 reizes. Vai nebūtu prātīgi vakcinēt bērnus, ņemot vērā svaru? Paldies par atbildi!


 

Bērniem un arī pieaugušajiem vakcīnas antigēna devu nerēķina pēc svara vai auguma, bet pēc imūnās atbildes īpatnībām konkrētās vecuma grupās. Bērniem līdz 2 gadiem imūnā atbilde ir ļoti līdzīga senioru imūnajai atbildei.  Tā ir mazāk izteikta jeb nepietiekama. Tāpēc maziem bērniem un senioriem nereti ir augstākas devas vai vairākas vakcīnu devas, lai sasniegtu pietiekamu imūno abili. 
 

Bērniem vecumā no 9 līdz 11 gadiem ir ļoti laba imūna atilde. Konkrētajā Covid-19 vakcīnas gadījumā ražotājs jau to bija paredzējis. Klīniskajos pētījumos bērniem vecuma grupā no 5 – 11 gadiem bija izvēlētas trīs dažādas devas. Vakcīnām ar 10 mikrogramiem un 20 mikrogramiem imūnā atbilde nemainījas, bet pie 30 mikrogramiem mainījās sagaidāmās rekacijas. Tās bija izteiktākas. Tāpēc ražotājs palika pie 10 mikrogramiem.  
 

Reklāma
Reklāma

Jautājums: Mūsu dēls tikko saņēma bērnu devas vakcīnu, un pēc trīs mēnešiem, kad viņam jau būs 12, nāktos saņemt pieaugušo devu. Sarunājām, ka pēc otrās vakcīnas viņš ies februāra sākumā pirms savas 12. jubilejas, bet šis bija jaunums. Domāju, ja pirmā ir bērnu deva, tad otrā arī būs, neatkarīgi no tā, ka pa vidu mainījies gadu skaitlis. Vai varētu komentāru, kā būtu labāk?
 

Ja pirmā deva ir saņemta 11 gadu vecumā, un pa vidu mainās gadi, tad arī otrā deva būs 10 μg .
 

Deva jābalsta uz bērna vecumu vakcinācijas dienā:  

  • Ja bērns pirmo devu saņem 11 gadu vecumā, bet otro 12 gadu vecumā, tad abām vakcīnas devām ir jābūt "bērnu" devai, tas ir, 10 μg (oranžs vāciņš);
  • Ja bērns vecumā no 5 līdz 11 gadiem kā pirmo devu netīši saņem 30 μg (mikrogrami) (pusaudžu/pieaugušo) devu, tad otrajai devai jāsaņem viena vecumam atbilstoša 10 μg deva ne ātrāk kā pēc 21 dienas vai ar intervālu 3 mēneši, kā to šobrīd rekomendē IVP, un jāuzskata, ka primārā vakcinācija ir pabeigta,
  • Ja bērns vecumā no 5 līdz 11 gadiem kā otro devu netīši saņem 30 μg (pusaudžu/pieaugušo) devu, tad arī jāuzskata, ka viņam ir pabeigta primārā imunizācija.


 5-11 gadus veco bērnu vakcinēšana pret Covid-19 Latvijā sākās 16.decembrī. Speciālisti norāda, ka vakcinēšanās pret Covid-19 īpaši ieteicama ir bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām.

Saistītie raksti