Īstie apavi pirmajiem soļiem un visai dzīvei

Lielais vairums mūsdienu ārstu un fizioterapeitu ir vienisprātis – bērnam visveselīgāk ir pēc iespējaas daudz laika pavadīt basām kājām. Taču pavisam bez apaviem arī nevar, tādēļ ieklausāmies speciālistu ieteikumos par ideālu apavu izvēli bērniem telpās un ārā ejot.
Šogad Muki.lv laiduši klajā savu apavu zīmolu Minimus - īpaši lokanus baskājiem draudzīgus bērnu apavus, kas piemēroti Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. 

FOTO: Publicitātes foto

Šogad Muki.lv laiduši klajā savu apavu zīmolu Minimus - īpaši lokanus baskājiem draudzīgus bērnu apavus, kas piemēroti Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. 

Pirmie soļi jāsper mīkstos nevis cietos apavos

Vēl arvien sabiedrībā valda uzskats, ka tiklīdz bērns sāk celties kājās, nepieciešami apavi ar stingru zolīti un balstošu potītes daļu. "Patiesībā ir tieši pretēji – šādi apavi bērniem, kuriem nav nopietnu veselības traucējumu, nav vēlami un pat kavē viņu attīstību," saka tehniskais ortopēds Andris Zarovskis. “Tie ierobežo kustības un neļauj brīvi tupēt, piecelties kājās un ieņemt dažādas pozas.” 

Speciālisti atkārto – pirmos soļus bērnam būtu jāsper basām kājām, mīkstos apaviņos vai neslīdošajās zeķītēs.

 

Novecojis ir arī uzskats, ka bērniem līdz trīs gadu vecumam par labu nāk apavi ar supinatoriem – zolītes daļu, kas nodrošina pēdas iekšējās velves atbalstu. Speciālisti apgalvo, ka šajā vecumā supinatori nav vajadzīgi visiem bērniem, jo samazina darbu muskuļiem. Vislabāk bērnam pēc iespējas daudz laika pavadīt ar plikām kājiņām. Visiem bērniem aptuveni līdz 3 gadu vecumam ir plakanā pēda, jo tai vēl nav izveidojusies pēdas vidusdaļas izliekums augšup – gareniskā velve. Lai ap trim gadiem plakanā pēda pamazām zustu, svarīgi, lai tad, kad bērns sāk staigāt, pēdas vidusdaļa pieduras grīdai/zemei – sajūt atbalsta virsmu un saņem kairinājumu. Tā kā gareniskā velve ir muskuļu un saišu kopums nevis kaula formācija, tad šo muskulīti, tāpat kā citas muskuļu grupas, ir jātrenē ārēji kairinot un darbinot, nevis noslēpjot ciešā apavā ar balstu, kas velvi tur muskuļu vietā.

 

Telpās vislabāk basām kājām, bet ko darīt ārā!

Protams, dzīvojot mūsdienu sabiedrībā un mūsu klimatiskajā zonā, dzīvot basām kājām visur un vienmēr nav iespējams. Tādēļ arvien biežāk arī Latvijā dzirdams tāds jēdziens kā “baskāju apavi” – vai zini, kas tas ir? Tie ir apavi, kuri kājas pasargā no aukstuma un iespējamiem savainojumiem, taču nekādi citādi pēdu attīstību neietekmē.

 

Baskāju apavus raksturo trīs galvenās īpašības:

  • Ļoti plāna un elastīga zole, kas lokās ne vien apava priekšdaļā, bet jebkurā apava vietā gan gareniski, gan šķērsām – ideāli, ja apavu var pilnībā sarullēt “gliemezītī” - šādi apavi minimāli kavēs pēdas kairinājumu un ļaus muskuļiem pēc iespējas brīvi darboties. Tie ļauj sajust virsmu, pa kuru bērns pārvietojas, tā nodrošinot ne vien sīkās muskulatūras darbību, bet arī saikni ar smadzenēm, jo pēdās cilvēkam ir desmitiem tūkstoši nervu galu. Pētījumos noskaidrots, ka šādi pēdas kairinājumi attīsta smadzenes un bērni, kas daudz laika pavada basām kājām, ir ne vien fiziski veiklāki un spēcīgāki, bet arī gudrāki.
  • Anatomiski korekta apava forma, kas visplatākā ir tieši pirkstu daļā. Ja pievērsīsiet uzmanību maza bēbīša kājām, tad ievērosiet, ka papēdis ir visšaurākā pēdas daļa, bet pirkstu daļā pēda ir visplatākā – tā veidota V formā. Tāda būtu dabiska pēdas forma arī lielākiem bērniem un pieaugušiem, ja to neiespaidotu apavu siluets, kas (nezin' kādēļ) bieži ir pilnīgi pretējs ar visšaurāko daļu tieši purngalā. Šīs izmaiņas ir ne vien vizuālas, bet arī funkcionālas, jo pārāk šauri apavi veido pirkstu un pēdas kaulu deformāciju, nagu ieaugšanu un paliekošas izmaiņas pēdām visa mūža garumā. Baskāju apaviem šī forma ir atbilstoša pēdas formai un pirkstus nesaspiež, kas sevišķi būtiski bērna augošajām pēdiņām.
  • Pilnīgi plakana zole bez papēža un augšupvērsta purngala. Lai pēda pilnībā balstītos uz virsmas un ķermeņa svars sadalītos harmoniski kā tas būtu basām kājā, baskāju apavos nav piepaceltas papēža daļas vai augšupvērsta apava purngala, kas veido svara sadalījuma disbalansu un pārslogo atsevišķas pēdas mazās locītavas, tādējādi ietekmējot kaulu un saišu veidošanos un slodzi uz tām.

 

Ja mājās basām kājām vai neslīdīgajās zeķītēs skraidīt bērniem ir iespēja, tad bieži vien iekštelpu apavus ir jāmeklē dodoties uz bērndārzu vai skolu. Tur baskāju apavi būs ideāli un tādus visplašākajā klāstā var iegādāties veikalā Muki.lv. Visiem apaviem, kuri atbilst baskāju apavu kritērijiem, tas norādīts aprakstā un bez šaubīšanās var uzticēties lietpratējiem ar vairāk kā 10 gadu pieredzi šajos jautājumos.

 

Ir risinājumi baskājiem arī ziemā

Muki.lv atradīsiet risinājumus, kas draudzīgi baskājiem arī ziemā. Daudzus gadus krājuši pieredzi, šogad Muki.lv laiduši klajā savu apavu zīmolu Minimus - īpaši lokanus baskājiem draudzīgus bērnu apavus, kas piemēroti Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. “Jau vairāk kā 10 gadus nodarbojamies ar bērnu apavu tirdzniecību ģimenes uzņēmumā Muki.lv un izglītojam Latvijas vecākus par kritērijiem, kas raksturo bērnam draudzīgus apavus, kā arī arvien skaļāk runājam par baskāju apavu priekšrocībām bērna veselīgai fizioloģiskai attīstībai. Taču ar domu vien kājas neapģērbsi un esam sapratuši, ka bērnam draudzīgus apavus par saprātīgu cenu Latvijā ir teju neiespējami atrast. Patiesībā tā ir problēma ne tikai Latvijā, tādēļ jau sen lolojām domu par iespēju radīt ideālos apavus pašiem.” par ieceres pirmssākumiem stāsta idejas autore Iveta Straume.

 

 

Minimus apavi atbilst visiem baskājiem draudzīgo apavu kritērijiem un ļaus bērnam doties mazos un lielos piedzīvojumos neierobežojot viņa kustības, lai mazais var augt ne vien veselām kājiņām, bet arī zinātkāru prātu. Zābaciņi izgatavoti no dabīgās ādas ar Latvijas klimatiskajiem apstākļiem atbilstošu siltinājumu, lai šādos apavos ārā varētu doties vismaz līdz -10° C. Tie ir ūdeni atgrūdoši, tādēļ arī peļķē iekāpjot kājas būs siltas un sausas. Īpaši domāts par elastīgu zolīti, jo ziemas zābaku biežākais trūkums ir kokaina un nelokana zole. Tā izgatavota pēc īpaša pasūtījuma ar 2 mm biezu materiālu un vēl 2 mm šūniņām, kurās uzkrājas gaiss un aiztur siltumu apava iekšpusē. Šāda kombinācija ļauj saglabāt zoles lokanību un reizē arī siltas kājas. Atsevišķs modelis “Redstart” piemērots arī pašiem mazākajiem, kas šajā ziemā vēl tikai spers pirmos soļus. Jautāta vai laba kvalitāte neiet roku rokā ar augstu cenu, I.Straume atbild: “Mūsu mērķis bija radīt labus apavus par pieejamu cenu, lai bērna kājām draudzīgi apavi nebūtu privilēģija, bet būtu pieejami pēc iespējas daudziem Latvijas bērniem. Šobrīd esam pieteikuši sevi ar trim Minimus zābaciņu modeļiem vienu modeli pirmajiem soļiem un diviem modeļiem lielākiem bērniem no 21. līdz 29. izmēram. Zābaciņu cena ir no 32.99 līdz 44.99 eiro – man šķiet, mērķi esam sasnieguši!” Idejas autori dalās priekā, ka pirmie zābaciņi jau ir Latvijas bērnu kājās un atsauksmes ir labākas, kā uzdrīkstētos cerēt. 

“Ik dienas saņemam ziņas sociālajos tīklos, bildes un pat video ar priecīgiem bērniem mūsu jaunajos zābaciņos. Nekas cits tā neiedvesmo un ir liela motivācija jau sākt domāt par pavasara kolekciju.” priekā dalās Iveta.