Laiks ievākt pienenes! Receptes pret dažādām kaitēm

Pieneņu lapas vāc pirms ziedēšanas, ziedus un pumpurus – ziedēšanas laikā, bet saknes gan pavasarī, gan rudenī. Vērtīgas ir gan pieneņu saknes, gan arī lapas un ziedi.
Vērtīgas ir gan pieneņu saknes, gan arī lapas un ziedi.

FOTO: Unsplash.com

Vērtīgas ir gan pieneņu saknes, gan arī lapas un ziedi.

Pret dažādām kaitēm

Tēja. 10 g pieneņu ziedu aplej ar 200 ml ūdens un vāri uz lēnas uguns 10 minūtes. Ļauj nostāvēties 20 minūtes, nokās. Lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā pret hipertoniju, prostatītu, kā arī, lai atbrīvotos no bezmiega, aizcietējumiem un vēdera uzpūšanās. 

Pret locītavu sāpēm lieto pieneņu ziedu novilkumu degvīnā.Ziedus sasmalcini un attiecībā 1:1 pārlej ar degvīnu. Novieto tumšā vietā uz 12 dienām, palaikam sakrati, pēc tam nokās. Pirms gulētiešanas ar šo šķīdumu apstrādā sāpošās vietas, viegli izmasē un silti sasedz.

10 g sasmalcinātu pieneņu sakņu aplej ar 100 g verdoša ūdens, ļauj ievilkties divas stundas, tad nokās. Lieto pa 200 ml četras reizes dienā pusstundu pirms ēšanas, ja ir problēmas ar nierēm, aknām, žultspūsli, podagru un aterosklerozi.

Pieneņu sakņu uzlējums asins un kapilāro asinsvadu attīrīšanai. Tējkaroti sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj stundu ievilkties, tad nokās. Lieto pa trešdaļai glāzes pusstundu pirms ēšanas. Kurss – septiņas dienas.

30 g kaltētu pieneņu lapu un sakņu maisījuma aplej ar litru ūdens un vāri 15 minūtes, ļauj ievilkties 40 minūtes. Lieto pa 100 ml trīs reizes dienā, ja ir gastrīts un pazemināts kuņģa skābes līmenis.

Lai noņemtu rūgtumu, jaunās pieneņu lapiņas noskalo ar aukstu ūdeni, tad dažas minūtes blanšē verdošā ūdenī vai pusstundu paturi sālsūdenī. Izspied sulu, lieto pa ēdamkarotei 2–3 reizes dienā gremošanas uzlabošanai, vielmaiņas veicināšanai un imunitātes stiprināšanai.

Sula noder arī pret varžacīm un ādas sabiezējumiem. Kājas vispirms izmērcē silta ūdens vanniņā, tad pie problēmzonām pieliec pieneņu sulā samērcētu vates tamponu.

Reklāma
Reklāma

Pieneņu lapu sula labi šķīdina žultsakmeņus. Sulu lieto 50–100 ml dienā.

 

Pienenes skaistumkopšanā

Sejas maska no pieneņu lapām un ziediem. Sauju sasmalcinātu ziedu un lapu aplej ar ēdamkaroti silta piena un paturi 10 minūtes. Tad pievieno pusi olas dzeltenuma (sausai sejas ādai) vai olas baltuma (taukainai sejas ādai). Iegūto masu uzklāj uz sejas ādas. Pēc 20 minūtēm seju nomazgā siltā, pēc tam aukstā ūdenī.

Maska novecojošai sejas ādai. Sasmalcini sešas svaigas pieneņu lapas un trīs ziedus līdz biezputras konsistencei, pievieno tējkaroti medus un nedaudz ūdens, lai masa nebūtu ļoti staipīga. Vispirms iezied seju ar olīveļļu, tad uzklāj masku, pēc 15 minūtēm to nomazgā ar siltu ūdeni.

Losjons taukainai sejas ādai. Pieneņu lapas un ziedus nomazgā un nosusini, liec puslitra burkā, pārlej ar glāzi degvīna un nedēļu turi tumšā vietā. Izkās un izspied biezumus, pievieno ¼ glāzes minerālūdens. Ar vates tamponu tīri seju no rīta un vakarā.

Matu maska. Ar atdzesētu pieneņu lapu novārījumu ierīvē galvas ādu pie matu saknēm.