Vai hemofilijas izpausmes var parādīties arī lielākā vecumā

Hemofilija ir ģenētiska slimība, kurai ir raksturīgi asins recēšanas traucējumi. Bieži to konstatē, jau bērnam piedzimstot, bet vai iespējami gadījumi, kad slimības simptomi parādās lielākā vecumā?
Visticamāk, smaga hemofilija tiks konstatēta, jau bērnam piedzimstot, taču var gadīties, ka vidēju vai vieglu slimības formu atklās tikai pieaugušā vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

Visticamāk, smaga hemofilija tiks konstatēta, jau bērnam piedzimstot, taču var gadīties, ka vidēju vai vieglu slimības formu atklās tikai pieaugušā vecumā.

Kā sarunā ar “Mammamuntetiem.lv” norādīja Baiba Ziemele, Latvijas Hemofilijas biedrības vadītāja, hemofilijai ir dažādas smaguma pakāpes – no vieglas formas līdz smagai. Visticamāk, smaga hemofilija tiks konstatēta, jau bērnam piedzimstot, taču var gadīties, ka vidēju vai vieglu slimības formu atklās tikai pieaugušā vecumā.

 

Asinsreces faktors – dzīves gaitā nemainīgs

Slimības pamanīšana pieaugušā vecumā visbiežāk nebūs saistīta ar to, ka tā pēkšņi parādījusies. Asinsreces faktoru daudzums asinīs ir nemainīgs visas dzīves garumā. Taču tādas situācijas, kad slimība it kā parādījusies pieaugušā vecumā, visticamāk, būs tāpēc, ka ķermenis slimību vairs nespēj noslēpt un ar vecumu simptomi izpaužas biežāk vai stiprāk. Ir gadījumi, kad pēc kādas traumas, kritiena, zoba izraušanas tiek novērota stipra vai ilgstoša asiņošana, lieli vai daudz asinsizplūdumu. Tāpat iespējams, ka bieža deguna asiņošana vai sievietēm ilgas un spēcīgas menstruācijas ilgstoši tiek pieņemtas par normu, taču var norādīt uz asinsreces traucējumiem.

 

Vai tā ir hemofilija?

Hemofilijai ir divi veidi, bet kopumā ir vairāk nekā desmit dažādi asinsreces traucējumi, katram no tiem var būt vairākas smaguma pakāpes. Lai precīzi noteiktu diagnozi, nepieciešama laboratoriska izmeklēšana, bet ir vairākas hemofilijas pirmās pazīmes.

 

Latvijas Hemofilijas biedrība nav saistīta ar hema.lv izveidi, saturu, popularizēšanu.  Hemofilija.lv ir neatkarīgs, biedrības veidots interneta resurss ar izsmeļošu informāciju no starptautiskām organizācijām ikvienam cilvēkam ar asins recēšanas traucējumiem, viņu tuviniekiem, dažādiem speciālistiem.

Hema.lv ir biomedicīnas kompānijas Takeda izveidots informatīvs resurss.

Saistītie raksti