Kā tiek diagnosticēta hemofilija?

Hemofilijai ir dažādas smaguma pakāpes, kas atkarīgas no asinsreces faktora daudzuma asinīs. Lai arī hemofilijai ir dažādas pazīmes, kas liecina par slimību, visprecīzākā būs slimības diagnostika laboratoriski.
Ja ir aizdomas par hemofiliju, ir vajadzīgs laboratorisks apstiprinājums, lai izvērtētu slimības smagumu un lemtu par ārstēšanu. 

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir aizdomas par hemofiliju, ir vajadzīgs laboratorisks apstiprinājums, lai izvērtētu slimības smagumu un lemtu par ārstēšanu. 

Sarunā ar “Mammamuntetiem.lv” Baiba Ziemele, Latvijas Hemofilijas biedrības vadītāja, skaidro, kā parasti tiek noteikta diagnoze – hemofilija.

 

Pazīmes un pašnovērtējuma testi

Pirmais, ko cilvēks var darīt, ja ir aizdomas par hemofiliju, ir sekot līdzi pazīmēm, kas liecina par hemofiliju vai citiem asins recēšanas traucējumiem. Tāpat tiešsaistē ir pieejami dažādi pašnovērtējuma testi, kas ir starptautiski izstrādāti un atzīti. Uz šo testu pamata cilvēks pats, ģimenes ārsts un speciālisti var novērtēt asiņošanas stiprumu. (ISTH BAT un PBAC).

 

Laboratorisks apstiprinājums

Reklāma
Reklāma

Tomēr vienmēr, ja ir aizdomas par hemofiliju, ir vajadzīgs laboratorisks apstiprinājums, lai izvērtētu slimības smagumu un lemtu par ārstēšanu. 
Asins analīzē jau no zīdaiņa vecuma iespējams noteikt asinsreces faktoru līmeni. Ja tiek pieņemts, ka cilvēkam, kam nav asinsreces traucējumu, VIII vai IX faktors asinīs ir 100 %, tad viss, kas ir zemāk par 40 %, neatkarīgi no dzimuma, tiek klasificēts kā hemofilija. Jāpiebilst, ka faktora līmenis asinīs dzīves laikā paliek nemainīgs un Latvijā pagaidām to pacelt var tikai īslaicīgi ar medikamentiem. 
Atkarībā no faktora līmeņa asinīs, izšķir dažādas hemofilijas smaguma pakāpes – to katru raksturo dažāda simptomu intensitāte, līdz ar to atšķiras ārstēšanas pieejas:
5–40 % – viegla hemofilija;
1–5 % – vidēji smaga hemofilija;
0–1 % – smaga hemofilija.

 

Latvijas Hemofilijas biedrība nav saistīta ar hema.lv izveidi, saturu, popularizēšanu.  Hemofilija.lv ir neatkarīgs, biedrības veidots interneta resurss ar izsmeļošu informāciju no starptautiskām organizācijām ikvienam cilvēkam ar asins recēšanas traucējumiem, viņu tuviniekiem, dažādiem speciālistiem.

Hema.lv ir biomedicīnas kompānijas Takeda izveidots informatīvs resurss.

Saistītie raksti