Peldētāja auss - kas tā par kaiti un kā ar to tikt galā

Vasarā gan bērni, gan pieaugušie arvien biežāk dodas peldēties. Taču dažkārt pēc peldēšanās var rasties nepatīkama sajūta. Slimība, kas tiek dēvēta par peldētāja ausi, izpaužas ar stiprām sāpēm un ir vasarai raksturīga vaina, taču to var iegūt jebkurā gadalaikā, nododoties ūdens priekiem baseinos gan Latvijā, gan dienvidu zemēs. 

Ārējās auss iekaisums ir infekcijas izraisīta ārējās auss ejas vai auss gliemežnīcas saslimšana, kurai raksturīgas izteiktas sāpes ausī

FOTO: Shutterstock.com

Ārējās auss iekaisums ir infekcijas izraisīta ārējās auss ejas vai auss gliemežnīcas saslimšana, kurai raksturīgas izteiktas sāpes ausī

Viena no biežākām ar peldēšanos saistītām problēmām galvas un kakla reģionā ir ārējās auss iekaisums, skaidro LOR Klīnikas otolaringologs Andrejs Lifšics.

Ārējās auss iekaisums ir infekcijas izraisīta ārējās auss ejas vai auss gliemežnīcas saslimšana, kurai raksturīgas izteiktas sāpes ausī. Biežāk šī saslimšana skar bērnus no septiņiem līdz 12 gadiem, kuri ilgstoši uzturas ūdenī. Pārāk liels mitrums ārējā auss ejā var izraisīt auss ejas ādas bojājumu, kas sekmē baktēriju vai sēnīšu iekļūšanu dziļākos audos. Tāpēc šī saslimšana biežāk ir vērojama vasarā, kad sākusies peldēšanas sezona.

Tomēr ne vienmēr peldēšanās ir vienīgais iemesls ārējās auss iekaisumam. Jebkas, kas izraisa auss ejas ādas bojājumu, var veicināt infekcijas rašanos, piemēram, ausu tīrīšana ar vates kociņiem, auss ejas kasīšana vai ekzēma, vai peldēšanās piesārņotās ūdenstilpnēs u.c. – tas viss palielina ārējās auss iekaisuma attīstības risku.


Par ko sūdzas mazie un lielie peldētāji?

  • Pieaugošas sāpes ausī, kas izstarojas uz paura un kakla rajoniem
  • Sāpes pastiprinās, ja ausi parausta aiz auss ļipiņas
  • Pilnuma vai aizkritušas auss sajūta, var pasliktināties dzirde ar iesaistīto ausi
  • Izdalījumi no ārējās auss ejas
  • Var būt paaugstināta temperatūra
  • Ārējās auss ādas apsārtums vai pietūkums
Reklāma
Reklāma



Kā varam palīdzēt?
Ja ārējās auss iekaisums nav izteikts, parasti pietiek ar antibakteriāliem ausu pilieniem, tomēr ielaistas slimības gadījumā būs nepieciešama antibiotiķu lietošana, stāsta A.Lifšics. Runājot par peldēšanos, jāatzīst, ka ārējās auss iekaisums nav vienīgais, kas var izraisīt diskomforta sajūtu vai pat sāpes ausī. Piemēram, gadījumā, ja ausī izveidojies sēra korķis, ūdenim iekļūstot auss ejā, tas var uzbriest un izraisīt dzirdes pasliktināšanos, šalkoņu, pilnuma sajūtu ausī un pat sāpes. Par laimi, ārstēšana ir gana vienkārša – korķa evakuācija skalojot, vai izņemot to ar auss āķīti


Kad nevajadzētu ļauties ūdens priekiem?
Ja bērnam vai pieaugušajam ir bungplēvītes perforācija, tas ir caurums bungplēvītē vai trubiņas bungplēvītē, kā arī hronisks vidusauss iekaisums, akūts ārējās vai vidusauss iekaisums, OBLIGĀTA ir slimās auss izsargāšana no ūdens, uzsvēra Dr. Lifšics. Vienlaikus apkopojot visu iepriekšminēto, sāpes ausī parasti prasa otolaringologa izvērtēšanu, lai pareizi diagnosticētu sūdzību iemeslu un nozīmētu pareizo ārstēšanu.