Kā dabiski apturēt zobu bojāšanos (un tos pat atveseļot)

Vispirms uzturā jāievieš uzturvielām bagātīgi produkti un no tā jāizslēdz graudi, īpaši auzu pārslas, taču ir arī citi ārstniecības līdzekļi, ko vērts izmēģināt, lai zobos neveidotos caurumi.

Pētījumi liecina, ka laboratorijas apstākļos vīnogu kauliņu ekstrakts remineralizācijas procesā ir pat efektīvāks par fluoru un diviem citiem remineralizācijas aģentiem, ko bieži pievieno zobu pastām.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumi liecina, ka laboratorijas apstākļos vīnogu kauliņu ekstrakts remineralizācijas procesā ir pat efektīvāks par fluoru un diviem citiem remineralizācijas aģentiem, ko bieži pievieno zobu pastām.

Mutes skalošana ar kokosriekstu eļļu 
Šī ir sena ājurvēdas tehnika, kam tiek piedēvētas detoksicējošas īpašības, taču uzskata, ka tā var palīdzēt arī samazināt zobu aplikumu un tādējādi aizkavēt kariesa veidošanos.

Paņemiet aptuveni ēdamkaroti kokosriekstu eļļas un izskalojiet ar to muti – izspiediet eļļu turp un atpakaļ starp zobiem. 
Ieteicamais mutes skalošanas ilgums: 15–20 minūtes.

Procedūrai šķietami piemīt arī zobus baltinoša ietekme.
2015. gadā kādai pusaudžu grupai, kurā visiem 60 grupas dalībniekiem bija zobu aplikuma izraisīts smaganu iekaisums, 30 dienas pēc kārtas lika katru rītu skalot muti ar kokosriekstu eļļu. Protams, tas bija jādara papildus zobu tīrīšanai. Pēc septiņām dienām aplikuma un gingivīta marķieri būtiski samazinājās un turpināja samazināties līdz pat pētījuma beigām. 

 


LASI ARĪ: Zobu un smaganu veselība grūtniecības laikā. Rūpēties dubultā!

Jo veselāki zobi mammai, jo veselāki tie būs arī bērnam

Ideālā zobubirste. Kādai tai ir jābūt


 

Vīnogu kauliņu ekstrakts (fluora lakas vietā)
Daudzi zobārsti cīņā ar zobu bojājumiem ir iecienījuši fluora laku, taču to saista ar neirotoksicitāti pieaugušajiem un (zemā līmenī) ar traucētu smadzeņu attīstību bērniem.

Reklāma
Reklāma

Alternatīva ir vīnogu kauliņu ekstrakts, kas ir samērā lēts un pieejams gan pulverizētā, gan šķidrā formā. Pētījumi liecina, ka laboratorijas apstākļos vīnogu kauliņu ekstrakts remineralizācijas procesā ir pat efektīvāks par fluoru un diviem citiem remineralizācijas aģentiem, ko bieži pievieno zobu pastām. 

 

Kanēļa un krustnagliņu eļļa
Krustnagliņu eļļas aplikācijas uz sāpoša zoba ir tautas medicīnas metode.  2011. gadā šī eļļa tika pārbaudīta kādā pētījumā un būtiski samazināja Streptococcus mutans baktēriju augšanu. Šīs baktērijas saista ar caurumu veidošanos zobos. 

Kādā citā pētījumā kanēļa eļļa pārspēja krustnagliņu eļļu – tā efektīgāk iznīcināja mutes dobumā baktērijas, kas bojā zobus. 

Pievienojiet pāris pilienu kanēļa vai krustnagliņu eļļas pašu gatavotam mutes skalojamajam līdzeklim ar sodu.
Jums vajadzēs 1 tasi (250 ml) krāna ūdens un 1/4 tējkarotes (1 ml) cepamā pulvera vai sodas.

Maisiet ūdenī sodu, līdz tā izšķīst, tad ielejiet mutes skalojamo līdzekli pudelē, pievienojiet kanēļa vai krustnagliņu eļļu un aizskrūvējiet korķi. Šāds mutes skalojamais līdzeklis ir jāizlieto 24 stundu laikā. Pēc 24 stundām tas jālej ārā un jāgatavo jauns.

 

Teksts: žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Informācija no portāla Kasjauns.lv