Zobu un smaganu veselība grūtniecības laikā. Rūpēties dubultā!

Par zobu un smaganu veselību svarīgi parūpēties jau pirms grūtniecības iestāšanās. Kā un kāpēc, žurnālam „Mammām un Tētiem” skaidro Baiba Krauze, sertificēta ārste stomatoloģe, endodontiste, un sertificēta zobārste Ilze Kuka.

Jau plānojot bērnu, mutes dobuma veselībai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība.

FOTO: Shutterstock.com

Jau plānojot bērnu, mutes dobuma veselībai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Par mutes dobuma veselību speciālisti iesaka parūpēties vēl pirms grūtniecības iestāšanās vai, ja tas nav izdarīts, grūtniecības laikā. Jebkurš iekaisums, kas ir organismā, tai skaitā stomatoloģisks, ir infekciju perēklis un nevajadzīga slodze organismam. Tālajos padomju laikos un pat pagājušā gadsimta 90. gadu pirmajā pusē valsts apmaksāja zobu labošanu grūtniecēm, taču šobrīd vairs ne. Tomēr pirms nopietnām operācijām, tai skaitā dzemdībām, ārsti liek novērst jebkuru iekaisuma risku un pārbaudīt mutes veselību.  
 

Lai arī ārsti uzsver, ka grūtniecības laikā mutes dobuma un smaganu veselībai ir jāpievērš īpaša uzmanība, diemžēl realitātē daudz kas ir tieši otrādi.



Kas jāzina par smaganu veselību
Asiņojošas, jutīgas smaganas grūtniecības laikā ir ļoti daudzām topošajām māmiņām. Līdz pat 75% grūtnieču attīstās grūtnieču gingivīts – smaganu iekaisums. Īpaši izteikti tas ir grūtniecības otrajā un trešajā mēnesī. Vēlāk tas pierimst, bet ap astoto mēnesi atkal var uzliesmot. Tie ir periodi, kad hormonālās svārstības ir īpaši izteiktas, jo organisms gatavojas dzemdībām. Gingivīts izpaužas kā smaganu asiņošana, pietūkušas, apsārtušas smaganas, tās var būt arī jutīgas un sāpīgas. Slikta mutes higiēna un mutes dobuma veselība veicina zobu aplikuma un zobakmens veidošanos. Ja mutes dobuma higiēna jau pirms grūtniecības nebija pietiekama, tad gaidību laikā stāvoklim ir tendence pasliktināties.

 

Kāpēc mainās smaganu veselības stāvoklis? 
No bērna ieņemšanas brīža līdz aptuveni grūtniecības septītajam mēnesim strauji pieaug hormonu estrogēna un progesterona koncentrācija asinīs. Pēc tam līdz pat dzemdību brīdim šo dzimumhormonu koncentrācija saglabājas nemainīgi augsta. Turklāt mūsdienās daudzas grūtnieces papildus lieto estrogēnu un progesteronu grūtniecības saglabāšanai, un šādā situācijā minētie hormoni asinīs vairojas pat vēl straujāk, nekā tas notiek dabīgā ceļā.

Hormonu estrogēna un progesterona līmenis palielinās arī siekalās, smaganu rievas šķidrumā, kā arī asinīs, kas nonāk līdz mutes dobumam. Šie un vairāki citi faktori sagatavo augsni grūtnieču gingivītam. Ja papildus sievietei ir izteikta nosliece uz zobakmens veidošanos un izteiktu zobu aplikumu, tas vēl vairāk pastiprina iekaisuma procesa norisi.

 

Tūska var būt arī smaganu zonā
Palielinātais dzimumhormonu apjoms grūtniecei ietekmē arī nieru darbību. Gaidību laikā šķidruma daudzums organismā pieaug apmēram par 40%. Tas ietekmē visu audu stāvokli. Vizuāli var redzēt, ka tūska ir arī smaganu zonā – tās iegūst „pufīgu” izskatu.

Vēl pētījumi ir pierādījuši, ka grūtnieces mutes dobumā palielinās anaerobo mikroorganismu daudzums. Šie mikroorganismi parasti ir ar lielāku iekaisuma radīšanas potenciālu un agresīvāki. Vēl centīgāk jāseko mutes dobuma higiēnai.

Lai arī ārsti uzsver, ka grūtniecības laikā mutes dobuma un smaganu veselībai ir jāpievērš īpaša uzmanība, diemžēl realitātē daudz kas ir tieši otrādi. Kāpēc? Pirmkārt, topošās  māmiņas mokās ar toksikozi un vemšanu. Vemšanas laikā kuņģa skābe ietekmē zobu veselību.


Otrkārt, daudzām sievietēm grūtniecības pirmajā trimestrī ir izteikta miegainība un nogurums, kā dēļ dažreiz nav spēka parūpēties par zobu higiēnu. Treškārt, pat ievērojot higiēnas prasības, mutes dobumā paliek ļoti daudz ogļhidrātu, kas palīdz mazināt nelabo dūšu, bet ietekmē zobu veselību. Jo vairāk ogļhidrātu ēdam, jo labvēlīgāka vide zobu aplikumam  un kariesu raisošo baktēriju augšanai.
 

Grūtniecība nav apstāklis, kas liek straujāk veidoties zobakmenim. Zobakmens ir mineralizējies zobu aplikums. Ja šo aplikumu nenotīra, veidojas zobakmens. Šis process ir vienāds gan grūtniecības laikā, gan tad, kad sieviete bērniņu negaida. Tomēr gaidību laikā organisms uz zobakmens veidošanos reaģē daudz izteiktāk. Proti, smaganu iekaisums veidojas straujāk un  norit nepatīkamāk.
 

Pie zobārsta jāaiziet vēl pirms grūtniecības iestāšanās, lai ārsts veiktu profesionālu mutes dobuma apskati, laikus konstatētu problēmu un to novērstu.

Reklāma
Reklāma

 

 


 

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".