Neuzķeries! Uztura bagātinātāji nav veselības garants
No uztura bagātinātāju izplatītājiem pat ir dzirdēta frāze, ka nākotnē veseli būs tikai tie, kuri varēs atļauties lietot šos produktus. Vai tiešām var uzskatīt, ka cilvēks var saglabāt nevainojamu veselību daudzu gadu garumā, ja cītīgi lieto vitamīnus, uztura bagātinātājus?
Liekot lietā visus iespējamos mārketinga trikus, uztura
bagātinātāju, antioksidantu, probiotiķi un citu līdzīgu produktu
ražotāji un izplatītāji arvien uzstājīgāk aicina katru beidzot nākt
pie prāta un vienas vai citas kaites novēršanai vai profilaksei
lietot to vai citu produktu. Cilvēks tajā klāstā, ko piedāvā gan
aptiekas, gan tiešie izplatītāji, var gluži vai apjukt, jo visus
taču uz savas ādas nepārbaudīsi. Tā nu bieži vien par
nozīmīgākajiem tiek uzskatīti draugu un paziņu ieteikumi.
Klīnikas Premium Medical interniste Dace Cibule uzskata, ka šo
produktu izvēlē ir jābūt visai piesardzīgiem, jo to sastāvs
atšķirībā no medikamentiem netiek stingri kontrolēts un
reglamentēts, tādēļ tie var būt arī kaitīgi, atsevišķi produkti, kā
apgalvots Oksfordas medicīnas rokasgrāmatā, satur pat tik kaitīgu
vielu kā arsēns. Turklāt bez ārsta uzraudzības un ieteikumiem tos
pēc brīvas izvēles nekādā gadījumā nevajadzētu lietot cilvēkiem ar
aknu un nieru darbības traucējumiem, kā arī ar vielmaiņas
problēmām. „Šī industrija principā netiek uzraudzīta un par
produktu iedarbību uz cilvēka organismu nopietni pētījumi netiek
veikti. Turklāt cilvēkiem šie produkti bieži vien tiek piedāvāti,
vispār neizvērtējot viņu veselības stāvokli. Tādēļ, aicinot
cilvēkiem pašiem uzņemties lielāku atbildību par savu veselību,
iesakām pirms uztura bagātinātaju lietošanas noteikti konsultēties
ar ārstu, lai labu gribēdami, nenodarītu pāri savam organismam”,
saka Dace Cibule. Turklāt interniste iesaka sekot līdzi veselības
stāvoklim, vismaz veicot analīzes, lai saprastu, kāda iedarbība ir
konkrētajam produktam, jo var gadīties, ka izvēlētais preperāts
nemaz nepalīdz un iespējams, ka to ietekmē kāds rādītājs pārsniedz
pieļaujamo normu.
Šī industrija principā netiek uzraudzīta un par produktu iedarbību uz cilvēka organismu nopietni pētījumi netiek veikti. Turklāt cilvēkiem šie produkti bieži vien tiek piedāvāti, vispār neizvērtējot viņu veselības stāvokli.
Signe Dauškane – Platace, klīnikas Premium Medical vadītāja atzīst, ka Latvijā, kad stāsies spēkā jaunie noteikumi par kompensējamo medikamentu izvēli pēc to zemākās cenas, iespējams, sagaidāms vēl uzstājīgāks bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju reklāmas vilnis, jo ar šo produktu pārdošanu farmācijas nozare centīsies kompensēt savus ieņēmumus.
Ko darīt?
Diemžēl ir jāatzīst, ka nodrošināt veselīgu uzturu mūsdienās kļūst
arvien grūtāk – par visu, kas nav izaudzis paša dārziņā vai kūtī,
nevar būt 100% drošs, ka tas nesatur veselībai kaitīgas vielas.
„Daļēji esam spiesti pārtikt no tā, ko piedāvā lielveikali,
diemžēl, kā liecina analīzes, arī par Latvijā audzētajiem dārzeņiem
nevaram būt droši, tā ir realitāte, tādēļ svarīgi dzīvot pēc
principa – jo dabīgāk, jo labāk, apzināti pievēršot uzmanību
tam, ko liekam galdā”, saka Dace Cibule.
„Svarīgi ir izprast jautājumus par uzturu cēloņu un seku kontekstā”, uzsver klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce, „pārtikas piedevu ir tik daudz un tik dažādas, bet ar tām var tikai „lāpīt caurumus”, daudz pareizāk un vienkāršāk ir soli pa solim veidot kardināli jaunus uztura lietošanas ieradumus.”
Galvenais speciālistu ieteikums ir neuzticēt savu veselību dažādu kapsulu brīnumainajai iedarbībai, bet pašiem uzņemties atbildību par savu veselību, kuras pamatā, gribam to atzīt, vai nē, ir nekaitīgs uzturs.
Inga Pūce uzsver, ka pats svarīgākais ir organismā uzturēt viegli sārmainu vidi, nevis pārskābināt to. Jo skābāka vide organismā, jo tam grūtāk pretoties dažādām sliktām baktērijām un vīrusiem, un, ja organismā skābā vide saglabājas ilgstoši, pamazām samazinās imunitāte, un lai to glābtu, daudzi ķeras pie uztura bagātinātājiem. Bet tā patiešām būs tikai „cauruma aizlāpīšana”, ja nekas netiks darīts, lai organismā nodrošinātu neskābu vidu.
Lai palīdzētu organismam atveseļoties, uztura sadalījumam vajadzētu
būt šādam: 50-80% sārmainu vidi veidojošo produktu un 20% skābu
vidi veidojošu produktu. Starp skābu vidi veidojošajiem produktiem
ikdienā visierastākie ir gaļa, zivis, siers, makaroni, kafija, visi
konservi un marinētie produkti, maize (īpaši baltmaize), milti un
miltu produkti (cepumi, kūkas, pankūkas u.c), pasterizēts piens,
pupas, cukurs, sāls, sviests, melnā tēja, dārza zemenes, dzērvenes
u.c, savukārt ierastākie sārmainu vidi veidojošie produkti ir
daudzi zaļumi, svaigs biezpiens, citroni (paši ir ar skābu garšu,
bet visizteiktāk veido sārmainu vidi), griķi, savvaļas rīsi,
kāposti, brokoļi, burkāni, ķirbji, spināti, ķiploki, diedzēti
graudi, tumšās vīnogas, zāļu tējas bez cukura u.c.
Galvenais speciālistu ieteikums ir neuzticēt savu veselību dažādu
kapsulu brīnumainajai iedarbībai, bet pašiem uzņemties atbildību
par savu veselību, kuras pamatā, gribam to atzīt, vai nē, ir
nekaitīgs uzturs. Protams, ir gadījumi, kad uztura bagātinātāji var
būt labs atbalsts vienas vai otras veselības problēmas novēršanai,
tomēr par to lietošanu noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu, kā
arī pārliecināties par tā sastāvdaļu nekaitīgumu.
Informāciju sniedza klīnikas Premium Medical interniste Dace Cibule
un uztura speciāliste Inga Pūce