Izmanto iespēju veikt valsts apmaksātas vēža profilaktiskās pārbaudes!

Lai informētu iedzīvotājus par iespēju veikt valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes un skaidrot profilaktisko pārbaužu veikšanas kārtību, tiek atklāta Nacionālā veselības dienesta un Veselības ministrijas īstenotā vēža savlaicīgas atklāšanas programmai veltītā sociālā kampaņa „Pārbaudi veselību, valsts maksā!”.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Kampaņā iedzīvotāji tiek aicināti aktīvāk izmantot iespēju veikt valsts apmaksātās profilaktiskās pārbaudes krūts, dzemdes kakla un zarnu vēzim.
Valsts apmaksāta dzemdes kakla vēža profilakse pieejama sievietēm no 25 līdz 70 gadiem, krūts vēža profilakse sievietēm no 50 līdz 69 gadiem, zarnu vēža profilakse sievietēm un vīriešiem no 50 gadu vecuma.


Kāpēc jāveic profilaktiskās pārbaudes?
•    Profilaktiskās pārbaudes tiek pilnībā apmaksātas no valsts līdzekļiem;
•    Profilaktisko pārbaužu veikšana nav laikietilpīga, bet sniedz drošības sajūtu un pārliecību par savu veselību;
•    Veicot profilaktiskās pārbaudes, var savlaicīgi atklāt pirmsvēža slimības un vēzi agrīnajās stadijās;
•    Vēža profilaktisko pārbaužu rezultāti var uzrādīt arī citas saslimšanas (piemēram, veicot dzemdes kakla pārbaudi, var tikt atklāts iekaisums);
•    Savlaicīgi atklātu vēzi var izārstēt;
•    Vēža attīstība var noritēt bez simptomiem, sūdzībām.


„Īstenojot informēšanas kampaņu par vēža profilaksi, vēlamies vērst cilvēku uzmanību uz savlaicīgu pārbaužu nozīmīgumu, jo pirmajās saslimšanas stadijās vēzis ir veiksmīgi ārstējams. Diemžēl vēzis Latvijā bieži vien tiek atklāts novēloti, kad tas jau ir vēlīnās stadijās, un tas paņem arī daudzu jaunu cilvēku dzīvības, bērni paliek bez mammām un tētiem.
Svarīgi, lai cilvēki Latvijā saprot, ka pārbaužu veikšana ir katra paša interesēs, jo runa ir par cilvēka veselību un dzīvību. Pēdējos gados esam panākuši, ka profilaktisko izmeklējumu apmeklējums pamazām uzlabojas, tomēr tikai katra trešā sieviete dodas uz skrīningu. Ja katra sieviete paņemtu līdzi vēl vienu sievieti, tad jau divas trešdaļas būtu pārbaudījušās!”, atklāj Veselības ministre Ingrīda Circene.

„Arī tad, ja nav sūdzību, ikvienam pieaugušam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja reizi gadā bez maksas profilaktiski pārbaudīt veselību pie sava ģimenes ārsta,” piebilst I.Circene.


Latvijā, tāpat kā citās pasaules valstīs, saslimstība un mirstība no ļaundabīgiem audzējiem ir augsta

Reklāma
Reklāma

Statistikas dati liecina, ka programmas darbības laikā dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes veica tikai 20% no uzaicinātām sievietēm, savukārt krūts vēža profilaktisko pārbaudi 25% no uzaicinātām sievietēm. Arī statistikas dati par zarnu vēža profilakses veikšanu norāda uz samērā nelielu atsaucību – profilaktiskos nolūkos pārbaudi veic aptuveni 7% no mērķa grupas sievietēm un vīriešiem.
Kā tiek veiktas profilaktiskās pārbaudes?
Pārbaužu veikšanas kārtība – uzaicinājuma saņemšana (zarnu vēža profilakses gadījumā – vēršanās pie ģimenes ārsta), pieraksta un pārbaužu veikšana, kā arī rezultātu saņemšana tiek uzskatāmi skaidrota video materiālā: http://ej.uz/b4py un kampaņas vietni Nacionāla Veselības dienesta mājas lapā http://ej.uz/rh6h.


Kur var pārbaudīties?
Valsts apmaksāto pārbaužu veikšana ir plaši pieejama visā Latvijā. Zarnu vēža profilaktisko pārbaudi nodrošina 1371 ģimenes ārsts, dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi veic 160 ārstniecības iestādes, savukārt krūšu profilaktisko pārbaudi veic 29 ārstniecības iestādes un digitālais mobilais mamogrāfs, kurš dodas izbraukumos pa visu Latviju. Izbraukuma mamogrāfa grafiku skat. šeit: http://ej.uz/z38n. Papildu informācija par pārbaudēm un to veikšanu: www.vmnvd.gov.lv, kā arī zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba dienās no 8.30 līdz 17.00).

Visbiežāk vēzi atklāj nejauši
Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji vēzi atklāj nejauši, vēršoties pie ārsta ar „sīkām” sūdzībām. Svarīgi katram pašam būt uzmanīgam un vērīgam pret savu veselību un regulāri profilakses nolūkos apmeklēt ārstu, veicot ikgadējās pārbaudes.

Savu personīgo pieredzi par savlaicīgi atklāto un izārstēto slimību atklāj krūts vēža atbalsta biedrības „Vita” vadītāja Irīna Januma un pacientu atbalsta biedrības Europa Colon Latvija vadītājs Uldis Vesers.
Irīna: „Nekādas sāpes vai citi speciālie simptomi  parasti neliecina, ka sievietes organismā sāk veidoties ļaundabīgais audzējs. Tieši tas arī ir bīstami, ka it kā nav "brīdinājuma" no organisma un gadās, kad aizņemtās, par  citiem atbildīgās sievietes atliek savu mamogrāfiju un  novēlo "zelta" laiku, kad vēzi vēl var pilnībā izārstēt. Manā gadījumā ģimenes ārsta aizdomas par onkoloģiju radās pēc it kā nenozīmīgām sūdzībām par vispārējo nogurumu un nomāktību arī no rītiem. Profilaktiskās mamogrāfijas rezultātā atklātais pirmās stadijas veidojums krūtī ļāva man pilnībā izārstēties.”

Uldis: „Pašlaik Latvijā ļoti sāpīgs jautājums par vēža vēlīno atklāšanu. Vēzis ir ļoti bīstama, bet tā ir ārstējama slimība. Diezgan kardināli ir šie ārstēšanas paņēmieni – ķirurģiska iejaukšanās. Bet dzīves ilguma rādītāji ir labi un kvalitāte ir laba. Pozitīvi piemēri, kad agrīnās stadijās atklāj vēzi un to izārstē, ir daudz. Vienīgā problēma, ka parasti šīs slimības tiek atklātas nejauši, meklējot kādas citas saslimšanas. Ļoti grūti ir pamanīt, tāpēc praktiski vienīgais ātrais un drošais līdzeklis (runājot par zarnu vēzi) ir pārbaudīt fēces un asins piejaukumus tajās. Man ir lielas cerības, ka kampaņas rezultātā pārbaužu veikušo procents uzlabosies. Bez tam jāatceras, ka kolorektālais (zarnu) vēzis nav vienas sabiedrības daļas slimība, saslimst no dažādiem slāņiem, daudzi ir spēka briedumā, kas vēl daudz varētu paveikt savas valsts labā.”
 
Rolands, 70 gadi, izslimojis zarnu vēzi: „Zarnu vēzi man atklāja nejauši, 2 gadus atpakaļ. Bieži bija caureja. Gāju pie ģimenes ārsta ar sūdzību par asinīm fēcēs. Vēzi atklāja trešajā stadijā. Gāju uz izmeklējumiem uz onkoloģisko centru, ielika slimnīcā, veica apstarošanu, operēja. Atveseļojos ātri, man ir stiprs organisms. Dzīvoju pilnvērtīgi – esmu ronis, nodarbojos ar ziemas peldēšanu jau 34 gadus, startēju pat sacensībās ārzemēs, piem., Somijā. Strādāju dārzā. Lai arī esmu pensionārs, vadu ekskursijas skolēniem savā bij. darba vietā „Latvijas finierī”. Aicinu cilvēkus būt uzmanīgiem un vērīgiem pret savu veselību, jo tā ir vērtība, kas jāsargā un tas ir katra paša rokās!”

Seko līdzi jaunumiem kampaņas vietnēs:
http://www.vmnvd.gov.lv/lv/kampaa-prbaudi-veselbu-valsts-maks

http://www.draugiem.lv/parbaudiveselibu/

https://www.facebook.com/ParbaudiVeselibu