Kā zivju eļļa un omega-3 iedarbojas uz katru vecuma grupu?

Viens no izcilākajiem uztura zinātnes atklājumiem pēdējos gados ir par zivju eļļas nozīmīgo lomu sirds veselības uzturēšanā. Gadu desmitiem zinātnieki brīnījās, kāpēc atsevišķām rasēm, jo īpaši Grenlandes eskimosiem un japāņiem, ir novērojama zema saslimstība ar sirds slimībām. Secināja, ka abās šajās kultūrās ēdienkartē tradicionāli ir daudz zivju, jo īpaši to, kuras ir bagātas ar polinepiesātinātajām omega-3 grupas taukskābēm.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Ir pierādīts, ka tieši omega-3 taukskābes palīdz uzturēt veselīgu sirdi. Arī statistikas dati runā paši par sevi – zemēs, kur pārtikā lieto daudz zivju un jūras veltes – Japānā, Grenlandē un Vidusjūras reģiona zemēs – iedzīvotāji regulāri uzņem vairāk omega-3 taukskābju, un viņu vidū saslimšanas gadījumu ar kardiovaskulārām slimībām, zarnu un prostātas vēzi ir mazāk sastopamas. 

Zivju eļļa ir mūsdienās visvairāk pētītais un slavētais preparāts vispārējai veselībai. Tā palīdz gan sirdij, asinsvadiem, gan kaulu locītavām, ādai, darbojas pret audzējiem, tai piemīt pretiekaisumu īpašības, turklāt jaunākie dati atklāj, ka tā palīdz arī depresīvos stāvokļos un biežā garastāvokļa maiņā pusaudžiem. Gandrīz katru nedēļu medicīnas žurnāli izdod jaunu pētījumu, kas apstiprina omega-3 vērtīgo taukskābju nozīmi. Lielākā daļa pētījumu ir par zivju eļļu, kas iegūta no laša un citām dziļūdens zivīm, kas ir bagātākie bioloģiski aktīvo omega-3 taukskābju avots. Taču daži pētījumi ziņo arī par omega-3 taukskābēm, kas iegūtas no aļģēm un kas ir priecīga ziņa visiem veģetāriešiem. Pastiprinoties interesei par omega-3 taukskābēm, arī aptieku plaukti arvien vairāk pildās ar zivju eļļu un omega-3 uztura bagātinātājiem. Izvēle ir milzīga, taču tā var radīt apjukumu. Kam būtu jāpievērš uzmanība, meklējot savai ģimenei piemērotāko zivju eļļas un omega-3 produktu?    

 

 

Zivju eļļa palēlina vai novērš ar novecošanu saistītas izmaiņas, jo omega-3 taukskābēm piemīt unikāla loma labvēlīgi ietekmēt daudzas organisma funkcijas. Tā palīdz gan sirdij un asinsvadiem, gan kaulu locītavām, ādai, darbojas pret audzējiem, mazina acs makulas (tīklenes centrālais punkts) deģenenerāciju

 

Galvenais zivju eļļas kvalitātes rādītājs

Galvenais zivju eļļas kvalitātes rādītājs ir omega-3 taukskābju daudzums. Ir trīs galvenās omega-3 nepiesātinātās taukskābes: eikazopentaēnskābe (EPS), dokozaheksaēnskābe (DHS) un alfalinolēnskābe (ALS). Tās visas nepieciešamas cilvēka organismam. Uz zivju eļļas iepakojuma var atrast, cik viena kapsula satur omega-3 taukskābes, tāpat bieži vien ir izdalīts, cik tieši sastāvā ir EPS un DHS. Pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu uzņemt  650-1000mg omega-3 taukskābju. Jāatceras, ka 1g omega-3 nav tas pats, kas 1g zivju eļļas. Pārdošanā var būt zivju eļļa, kurā pat vienā gramā kapsulas ir nulle gramu omega-3. Tāpēc aptiekā farmaceitam jājautā tikai tāda zivju eļļa, kurā ir visaugstākais omega-3 taukskābju daudzums. 

Rakstā aplūkosim katrai vecuma grupai un dzimumam ieteicamās omega-3 taukskābju devas. Turpmāk rakstā būs norādīts ieteicamais daudzums EPS un DHS taukskābēm, kas kopā veido omega-3 taukskābes.

 

 

Bērni un pusaudži

Grūtniecēm un bērniem ir svarīgi lietot zivju eļļu, jo tajā esošās omega-3 taukskābes piedalās sirds, smadzeņu, nervu šūnu uzbūvē, kā arī palīdz organisma attīstībai un augšanai. Augošajam bērna organismam ir nepieciešamas EPS un DHS normālai smadzeņu un acu attīstībai jau atrodoties mātes vēderā un vēlāk visu bērnību. DHS veido 40% no smadzeņu šūnu taukiem. Smadzenēm ir nepieciešamas abas tauksskābes – EPS un DHS, lai veidotu neiroraidītājus un smadzeņu ķīmiskās vielas, kas kontrolē noskaņojumu. Arī vecākiem bērniem un tīņiem ir nepieciešamas omega-3 tauksskābes, jo ir pierādīts, ka tās nepieciešamas normālai un pilnvērtīgai organisma attīstībai un augšanai. Daži pētījumi ir atklājuši, ka zems EPS un DHS līmenis traucē mācībām un palielina agresīvu uzvedību un lielas garastāvokļa svārstības. Piemēram, Japānā veikts pētījums atklāj zivju un omega-3 taukskābēs esošo EPS un DHS nozīmi depresīvu simptomu mazināšanā pusaudžu zēniem.  

     Devas: sievietēm, kas baro ar krūti, būtu jāuzņem 400mg DHS un 100mg EPS, līdz ar to zīdainis saņems omega- 3 tauksskābes ar mātes pienu. Bērniem vecumā no 2 līdz 10 gadiem vajadzētu uzņemt 100mg DHS un 50mg EPS. Lielākā vecumā un tīņiem ir nepieciešams vismaz 200mg DHS un 100mg EPS, vēl augstākas devas var atvieglot garastāvokļa svārstības problēmas. 

Grūtniecēm un bērniem ir svarīgi lietot zivju eļļu, jo tajā esošās omega-3 taukskābes piedalās sirds, smadzeņu, nervu šūnu uzbūvē, kā arī palīdz organisma attīstībai un augšanai.

Sievietes

Omega-3 var palīdzēt gan sievietēm, gan vīriešiem, kas slimo ar depresiju un bipolāriem traucējumiem. Omega-3 taukskābju lietošana var palīdzēt novērst arī pēcdzemdību depresiju. Pētījumi apstiprina, ka ar EPS un DHS bagāts uzturs var mazināt krūts vēža risku pat vairāk nekā par 75%. 

     Devas: lielākājai daļai sieviešu 250-500mg EPS un 500-1000mg DHS. 

 

Vīrieši

Nav labāka uztura bagātinātāja sirds slimību mazināšanai kā ar omega-3 taukskābēm bagāta zivju eļļa. Diemžēl tieši vīrieši pēc 30-35 gadu vecuma ir visvairāk pakļauti riskam saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, jo īpaši tie, kas smēķē, slimo ar cukura diabētu vai ir ar palielinātu ķermeņa svaru.

Reklāma
Reklāma

Omega-3 taukskābēm ir spēcīga kardioprotektīva darbība, tādēļ tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ ārsti iesaka lietot zivju eļļu. Omega-3 nepiesātinātajām taukskābem piemīt holesterīnu pazeminošs efekts, jo kā zināms, paaugstināts holesterīna līmenis asinīs ir viens no ātrākajiem ceļiem, kā iegūt sirds un asinsvadu slimības. Šīs nepiesātinātās taukskābes pazemina aterosklerozes risku, mazinot kopējo holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs. Tādējādi tās samazina saslimstību un mirstību no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī pēkšņas nāves risku, kas pasaulē ir viens no visizplatītākajiem cilvēku nāves cēloņiem. Diemžēl arī Latvijāsirds un asinsvadu slimības ieņem pirmo vietu starp iedzīvotāju nāves cēloņiem. Tādēļ zivju eļļas lietošana ir viens no pirmajiem un vienkāršākajiem soļiem, kā pasargāt savu sirdi.

     Devas: atkarībā no riska faktoriem jālieto 360-800mg EPS un 100-500mg DHS ik dienu.

Omega-3 taukskābēm ir spēcīga kardioprotektīva darbība, tādēļ tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ ārsti iesaka lietot zivju eļļu.

Seniori

Zivju eļļa palēlina vai novērš ar novecošanu saistītas izmaiņas, jo omega-3 taukskābēm piemīt unikāla loma labvēlīgi ietekmēt daudzas organisma funkcijas. Tā palīdz gan sirdij un asinsvadiem, gan kaulu locītavām, ādai, darbojas pret audzējiem, mazina acs makulas (tīklenes centrālais punkts) deģenenerāciju, tai piemīt pretiekaisumu īpašības, tā palīdz arī novērst depresīvus stāvokļus un garastāvokļa svārstības. Omega-3 taukskābes var mazināt ar vecumu saistītās sāpes, piemēram, reimatoīdo artrītu, palīdz uzlabot atmiņu un saglabāt veselīgu smadzeņu darbību, mazināt iekaisumu un saglabāt locītavu kustīgumu, tās ir kopumā svarīgas veselīgai imūnsistēmai. 

     Devas: lai uzlabotu atmiņu, jālieto 900mg DHS ik dienu. Lai mazinātu sāpes un smeldzi dažādās ķermeņa vietās, vajadzētu lietot 700mg EPS un 350mg DHS.

 

Veģetārieši

Veģetāriešiem un vegāniem mēdz būt zemāks omega-3 taukskābju daudzums asinīs nekā gaļēdājiem. Pasaulē jau kādu laiku ir pieejams aļģu izcelsmes uztura bagātinājs Ovega-3, kas satur no aļģēm iegūtas DHS un EPS. 

     Devas: jāņem vērā iepriekš aprakstītās devas pēc vecuma. 

 


Futura© Omega 3 

Koncentrēta zivju eļļa un E vitamīns. Tūkstošiem pētījumu ir pierādījuši zivju eļļā esošo Omega-3 taukskābju labvēlīgo iedarbību uz sirds un vispārējo veselību. Zivju eļļu iesaka grūtniecēm un bērniem, jo pierādīts, ka tajā esošās vielas ir nepieciešamas normālai organisma attīstībai un augšanai. Īpaši liela nozīme Omega-3 taukskābēm ir acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu pilnvērtīgai uzbūvei un darbībai.

Omega-3 taukskābes ir vitāli svarīgas locītavu slimību profilaksē un ārstēšanā jebkurā vecumā, jo tām piemīt spēcīga pretiekaisuma darbība.

Jaunākie pētījumi pierāda arī Omega-3 taukskābju spēju ārstēt dziļu depresiju.

Divas FUTURA© Omega 3 kapsulas dienā nodrošinās minimālo diennaktī nepieciešamo Omega - 3 taukskābju devu!

 

Iepakojums: 60 kapsulas  un 120 kapsulas (ekonomiskais iepakojums).