Kā izvēlēties vitamīnus bērnam?

Ziema gandrīz ir beigusies, un līdz ar to iztērētas organismā vitamīnu rezerves. Arī iespēja dabīgā veidā uzņemt organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas pamazām izbeidzas, jo pagrabi paliek tukšāki un tajos vēl sastopamie dārzeņi – mazāk vērtīgi.

FOTO: Ieva Bērtulsone, celiq@inbox.lv

Tādēļ speciālisti atgādina, ka papildus vēl dabā pieejamajiem vitamīnu avotiem veselību var stiprināt, arī lietojot vitamīnus un uztura bagātinātājus, kā arī sniedz padomus, kam pievērst uzmanību, tos iegādājoties.

Lai arī sabiedrībā pastāv stereotips, ka vitamīni tiek uzņemti ar visu, kas atrodams dārzā, speciālisti stāsta, kas tas īsti neatbilst patiesībai, jo mūsu platuma grādos augošie augi nespēj nodrošināt visas augošam organismam nepieciešamās vielas, tādēļ dažādus vitamīnus un uztura bagātinātājus var un vajag lietot visu gadu, nevis tikai pavasarī vai rudenī, kad ārā plosās vīrusi un citas slimības.

Dzelzs ir ļoti svarīga, jo tā ir iesaistīta šādos organismā notiekošos procesos, piemēram, hemoglobīna veidošanā, rezistences veidošana pret infekciju, smadzeņu intelektuālo spēju saglabāšanā.

Bieži skolas laikā bērniem ēdienreizes kļūst neregulāras, līdz ar to novājinās imūnsistēma. Tas savukārt izraisa bērna nogurumu, viņš nevēlas mācīties, viņam rodas grūtības koncentrēties, arī saslimt šādos apstākļos ir vienkāršāk. Svarīgi atcerēties, ka vitamīni parasti paredzēti lietošanai no četru gadu vecuma, taču nepieciešamības gadījumā, konsultējoties ar ārstu, tos drīkst lietot uzreiz pēc dzimšanas. Savukārt uztura bagātinātājus drīkst sākt lietot tikai četru gadu vecumu sasniegušie bērni. Lai zinātu, kāda veida līdzekļus izvēlēties, ieteicams ņemt vērā bērna vecumu un vajadzības – vismazākajiem tie jālieto pilienu veidā, taču vecākie bērni var paši izvēlēties tabletes, sīrupus, kapsulas vai šķīstošos vitamīnus.

Iegādājoties vitamīnus un uztura bagātinātājus, jāpievērš uzmanība to sastāvdaļām. Visalerģiskākie ir B grupas vitamīni, par kuru lietošanu būtu jākonsultējas ar ārstu, tāpat šiem produktiem tiek pievienotas atsevišķas dabīgās piedevas, kas arī ne visiem ir piemērotas. Ja bērnam ir alerģija pret kādu no komponentiem, tad labāk izvēlēties līdzekļus ar mazāku sastāvdaļu skaitu.

Turklāt jebkuru līdzekļu lietošanai ir nozīme tikai tad, ja tiek izdzerts paredzētais daudzums. Ražotāji vitamīnus un uztura bagātinātājus sagatavo tā, lai tajos būtu vienas dienas deva ar visiem organismam svarīgākajiem vitamīniem un minerālvielām. Ja līdzekļus lieto regulāri, var izvairīties no vairākām problēmām, piemēram, kalcija un dzelzs deficīta. Kalcijs ir ļoti nozīmīgs elements cilvēka organismā, un tā trūkums maziem bērniem rada trauslus kaulus un zobus, aizkavē kaulu augšanu un veicina to deformēšanos.

Jebkuru līdzekļu lietošanai ir nozīme tikai tad, ja tiek izdzerts paredzētais daudzums.

Maziem bērniem izplatīts ir arī magnija trūkums, kura simptomi ir bezmiegs, nogurums, neregulāra vai paātrināta sirdsdarbība, paaugstināts asinsspiediens, muskuļu spazmas, muskuļu vājums, krampji, roku trīce un grūtības kontrolēt muskuļu darbību. Tādā gadījumā magnijs jāuzņem papildus ar dažādiem to saturošiem medikamentiem un uztura bagātinātājiem vai tādiem pārtikas produktiem kā ķirbju un saulespuķu sēklas, zaļie lapu dārzeņi, pupiņas, zivis, rieksti, dažādi augļi un dārzeņi.

Vēl viens aktīva bērna uzturā nepieciešams papildinājums ir zivju eļļa, par kuru daudziem, iespējams, ir sliktas atmiņas no bērnības. Šis produkts palielina koncentrēšanās, uzvedības un atmiņas spējas, kā arī kustību koordināciju. Lielākai daļai bērnu šie traucējumi ir cieši saistīti arī ar problēmām mācībās un uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu. Zivju eļļu pārtikā var uzņemt, ēdot treknas zivis (lasis, tuncis, siļķe, forele), taču, ja zivis negaršo, var lietot tradicionālo zivju eļļu vai zivju eļļas kapsulas.

Savukārt dzelzs deficīta gadījumā simptomi, kuri attīstās pakāpeniski ilgākā laika periodā, ir reibonis, nespēks un nogurums, mācīšanās un darbaspēju mazināšanās, izziņas, sociālās un fiziskās attīstības palēnināšanās, galvassāpes, izturības trūkums, veicot dažādus fiziskus vingrinājumus, kāre pēc dažādām neēdamām vielām (ledus, māla, krīta), paātrināta sirdsdarbība, elpas trūkums fiziskas slodzes laikā, sausa, bāla āda un gļotāda. Lai no tā izvairītos, bērniem jālieto dzelzi saturošie medikamenti, bet ikdienā ieteicams ēst produktus, kas bagāti ar organismā trūkstošām minerālvielām: pupiņas un zirņus, aknas un liesu gaļu, bietes, dažādus pilngraudu produktus, žāvētus augļus un riekstus, zaļos lapu dārzeņus, mājputnu gaļu un olas. Dzelzs ir ļoti svarīga, jo tā ir iesaistīta šādos organismā notiekošos procesos, piemēram, hemoglobīna veidošanā, rezistences veidošana pret infekciju, smadzeņu intelektuālo spēju saglabāšanā.

Reklāma
Reklāma

 

 

Feroglobin B12 anēmiju ārstēšanai un profilaksei:
* bērniem,
* vecākiem cilvēkiem,
* grūtniecības un laktācijas periodā,
* pie pastiprināta asins zuduma menstruālā cikla laikā,
* sportistiem,
* veģetāriešiem,
* pie novājēšanas diētām.                                                 
 

 

NEPAMATOTA ZĀĻU LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI!