Karpas galerts

Ziemassvētkos un Jaungadā galdā tradicionāli ceļ zivi. Kāpēc gan nepamēģināt jaunu recepti?

FOTO: Shutterstock.com

Aukstā uzkoda svētku galdā - karpa želejā.

Sastāvdaļas

  • 3,5-4 kg smaga karpa,
  • 500 g baltmaizes mīkstuma,
  • 4 olas, 100 g sīpolu,
  • 30 g sāls,
  • 100 g iztīrītu ķilavu (bez asakām),
  • 100 g svaiga sviesta,
  • 500 g piena,
  • 2/3 ķiploka daiviņas,
  • 10 g malto melno piparu,
  • 3 vai 4 lauru lapas,
  • 10 graudiņu aromātisko piparu un puse citrona.

 

 

Reklāma
Reklāma

Pagatavošana

Notīrītai karpai nogriež peldspuras, asti un zivi pārgriež no vēdera līdz mugurai. Zivi sagriež filejā kopā ar muguras asaku, atstājot pie ādas 0,5-1 cm biezu zivs fileju. Fileja gabalus atbrīvo no asakām, pievieno notīrītās lavas, pienā izmērcētu baltmaizes mīkstumu, notīrītos sīpolus un 2/3 ķiploka daiviņas. Visu apsāla, sapiparo un samaļ gaļas mašīnā. Iegūto masu sajauc ar 4 svaigām olām un piepilda karpu, savelkot to ciet ar aukliņu visā zivs garumā. Pēc tam pildīto zivi sautē nelielā buljona daudzumā, ko iegūst, novārot karpas peldspuras, asti un asakas. Buljonu vāra uz nelielas uguns 45-60 minūtes, pievienojot sīpolu, aromātiskos piparus un lauru lapas. Vārīšanas beigās pieliek sāli pēc garšas un buljonu izkāš. Gatavo karpu noliek traukā, kurā atrodas sīkās šķēlītēs sagriezts citrons, un pārlej ar buljonu. Kad buljons atdzisis un sarecējis, karpu grezno ar svaigu sviestu (izmantojot pergamentpapīra tūbiņu), vārītiem burkāniem un zaļumiem.