Vecmāmiņas štovēto kāpostu recepte bez gaļas – lai garšotu arī mazbērniem veģetāriešiem

“Mūsu ģimenē ir daudz veģetāriešu – gaļu neēd ne meita, ne divi no mazbērniem. Es ar to rēķinos un sautētus kāpostus gatavoju mazliet citādi nekā pierasts,” stāsta saimniece Inese Lanka no Durbes un dalās ar savu recepti.
Vecmāmiņas knifiņš kāpostu štovēšanā: izmanto skābos kāpostus, kam nav pievienoti burkāni, jo sautējot tie kļūst staipīgi. Labāk pievienot svaigu burkānu.

FOTO: Shutterstock.com

Vecmāmiņas knifiņš kāpostu štovēšanā: izmanto skābos kāpostus, kam nav pievienoti burkāni, jo sautējot tie kļūst staipīgi. Labāk pievienot svaigu burkānu.

Bez štovētu kāpostu smaržas simt gadu senajās lauku mājās nav iedomājami nevieni svētki! Inese ir mamma diviem nu jau pieaugušiem bērniem un omīte četriem mazbērniem. Mazmeitai Katrīnai omes gatavotie sautētie kāposti jau kopš pāris gadu vecuma ir viens no lielākajiem gardumiem. Viņa tos iesaukusi par “omes salātiņiem”.

 

Sastāvdaļas:

  • 2 kg skābētu kāpostu;
  • 1 kg svaigu kāpostu;
  • 1 litrs ūdens;
  • 1 burkāns;
  • pāris karošu sviesta.

 

Gatavošana

  1. Skābētajiem kāpostiem nospiež sulu, lai ēdiens neiznāktu pārāk skābs un ass. Tad liek katlā, pievieno rīvētus svaigos kāpostus, pārlej aptuveni litru ūdens. Liek uz plīts (vislabāk – malkas plīts) sautēties. 
  2. Pierīvē burkānu, pievieno pāris karošu sviesta. 
  3. Uz lēnas uguns sautē aptuveni divas stundas, ik pa laikam apmaisot un pagaršojot. Kad ūdens novārās, kāposti ir gatavi.
Reklāma
Reklāma

 

  • Variants. Var sautēt arī tikai svaigos kāpostus – tie būs gatavi jau pusstundā un nekad nebūs par asu tiem, kam patīk maigākas garšas. Gatavošana ir pavisam vienkārša: katlā liek rīvētus kāpostus, pievieno rīvētu burkānu, sāli, ķimenes un krūzīti ūdens (vairāk nevajag, jo svaigi kāposti jau paši par sevi ir sulīgi). Kad ūdens novārās, pievieno citronskābi vai etiķi – pēc garšas. Bet tas jādara tikai pašās beigās, kad kāposti jau mīksti. Ja citronskābi vai etiķi pieliks ātrāk, kāposti paliks cieti.

 

Vecmāmiņas knifiņi un padomi

  1. Izmanto skābos kāpostus, kam nav pievienoti burkāni, jo sautējot tie kļūst staipīgi. Labāk pievienot svaigu burkānu.
  2. Lai štovētie kāposti iegūtu skaistāku krāsu, vīramāte kādreiz štovētiem kāpostiem pievienoja uz pannas apbrūninātu cukuru, bet tas nav nepieciešams. Sautējoties kļūst brūni tāpat.
  3. Jo vairāk taisīsi, jo labāk iznāks!

Saistītie raksti