Sēņu skābēšana soli pa solim

Skābētās sēnes ir vieglāk sagremojamas nekā sālītās, satur mazāk sāls, un tām ir augstāka diētiskā vērtība.

FOTO: Shutterstock.com

Sastāvdaļas

  • 1 kg novārītu sēņu,
  • 35-40 g sāls,
  • 20 g cukura,
  • 10 g
  • 20 g upeņu lapu,
  • 2 daiviņas
     

 

Reklāma
Reklāma

Sēnes novāra tāpat kā sālīšanai, tad notecina lieko ūdeni, nedaudz nospiež un sajauc ar sāli, cukuru un rupji sagrieztiem garšaugiem. Tad sēnes pilda dezinficētā traukā, virsējo kārtu nosedz ar upeņu lapām un uzliek slogu tāpat kā sālītām sēnēm (sk. recepti), Ar sēnēm piepildīto trauku novieto 13-18°C temperatūrā, patur 2-3 dienas un tad novieto vēsā vietā 0 - 8°C temperatūrā. Uzglabāšanas laikā jāraugās, lai sēnes neiežūtu, virs sloga jābūt šķidrumam. Skābētās sēnes satur apmēram 0,5-1,0°/0 pienskābes. Pienskābe daļēji sēnes pasargā no bojāšanās, it sevišķi pelēšanas. Šādas skābētas sēnes ēdienu gatavošanā iz-manto svaigo sēņu vietā. Jāievēro, ka mērcētās sēnēs pienskābes daudzums samazinās. Pie mums šis paņēmiens maz izplatīts, turpretim citās zemēs sēnes skābē vairāk, nekā sāla. 
 

Recepte no grāmatas "Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana", 1982. gads